In 10 stappen een auto van de zaak kiezen

Hoe kies je de juiste bedrijfsauto?

In 10 stappen een auto van de zaak kiezen

Ben je op zoek naar een auto van de zaak voor je medewerkers? Of zoek je juist een bedrijfswagen waarmee je zelf goed voor de dag kunt komen? Wanneer je een zakelijke auto wilt kiezen, heb je met meer keuzes te maken dan bij een privè-auto. Deze tien stappen helpen je om de beste keuze te maken voor jouw bedrijf.

Een auto van de zaak is een bedrijfsmiddel. Zoals bij elk bedrijfsmiddel wil je dat het goed presteert: veel opbrengst, weinig kosten. Hoe kies je de juiste auto voor jouw wensen, behoeftes en mogelijkheden?

1. Stel een budget voor je bedrijfsauto

Het is slim om te beginnen met het in kaart brengen van je budget. Dit heeft grote gevolgen voor je opties. Je kunt je medewerkers namelijk laten rondrijden in Tesla’s, maar ook in Volkswagen Golfs. Hoeveel wil je investeren in je wagenpark? En hoeveel wil je op jaarbasis aan de auto(‘s) uitgeven? Neem alle kosten daarin mee:

Houd er ook rekening mee dat je een auto van de zaak ook mag afschrijven.

2. Bereken welke auto’s binnen je budget vallen

Nu heb je alle gegevens voor de moeilijkste stap: het rekenwerk. Bereken eerst hoeveel geld je voor wassen, parkeren en verzekeringen kwijt bent en trek dat van je budget af (dat is voor iedere soort auto ongeveer evenveel). Zoek daarna voor verschillende modellen auto's uit wat de brandstofkosten, verzekeringskosten en kosten voor motorrijtuigenbelasting zijn. En houd rekening met de bijtelling en afschrijven. Welke auto's vallen daarna nog binnen je budget?

3. Kilometrage schatten

De volgende stap is te bedenken hoeveel kilometer je per jaar wilt rijden met deze auto(‘s). Gaan jij en je medewerkers de auto alleen voor woon-werkverkeer gebruiken, of doorkruisen jullie wekelijks het hele land? Je hoeft niet exact te weten hoeveel kilometers jullie gaan rijden, het gaat om een schatting. Afronden op vijfduizend kilometer is dus voldoende. Je aantal kilometers per jaar is belangrijk voor de hoogte van de verzekerpremie en de prijs die je betaalt bij zakelijk leasen.

4. Afschrijving

Omdat je auto een bedrijfsmiddel is dat elk jaar minder waard wordt, mag je de auto in een aantal jaar afschrijven. Gemiddeld gesproken worden bedrijfsauto’s in vijf jaar afgeschreven (20% per jaar). In 2023 is het mogelijk om een nieuwe auto versneld af te schrijven, waardoor je extra kan profiteren van belastingvoordeel. Je mag namelijk eenmalig tot 50% willekeurig afschrijven van nieuwe bedrijfsmiddelen. Vijf jaar is de maximale afschrijvingstermijn van de Belastingdienst. Met welke afschrijvingskosten je moet rekenen is volledig afhankelijk van welk model je kiest. Sommige auto's dalen sneller in waarde, terwijl je voor andere juist veel terugkrijgt. De restwaardes van auto's veranderen bovendien constant. Je belastingadviseur en je autodealer kunnen je adviseren.

5. Zakelijke auto leasen of kopen?

Ben je van plan de auto(’s) te kopen, of juist te leasen? Een groot voordeel van zakelijk leasen, is dat je het geld niet allemaal in één keer hoeft op te hoesten. Dat is zeker aantrekkelijk wanneer je een groot aantal auto’s nodig hebt, en dus in één klap een zeer grote kostenpost zou hebben. Financial lease is een vorm van financiering, waarbij je al vanaf het begin van de overeenkomst eigenaar wordt. Hierdoor profiteer je van begin af aan van veel fiscale voordelen. Je betaalt elke maand een bedrag aan aflossing en rente. Als de auto afbetaald is, mag je er gewoon in blijven rijden, of kun je de restwaarde gebruiken om te investeren in een nieuwe auto.

Uiteraard is het zelf kopen van de auto(’s) ook een goede optie. Je betaalt uiteindelijk altijd minder voor een auto die je volledig zelf aanschaft. Hierbij hoef je namelijk geen rente te betalen over financiering.

6. Wordt er privé gereden of niet?

Een belangrijke vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is of je de auto(’s) ook voor privéritten wilt (laten) gebruiken. Als dat zo is, dan zul je een percentage van de catalogusprijs moeten optellen bij je inkomen, of dat van je medewerkers. Dit noemen we de bijtelling. Hoe hoog dat percentage is, hangt af van de CO2-uitstoot van de auto. Als je van plan bent veel privé te rijden, is het aantrekkelijk om te kijken naar een auto met minder bijtelling. Veel automerken bieden je bijvoorbeeld de mogelijkheid om per bijtellingscategorie te zoeken naar modellen. Wordt er niet privé gereden? Zorg dan voor een goede rittenregistratie.

7. Elektrisch, waterstof of brandstof?

Elektrische en waterstof-auto's zijn zeer zuinig en stoten geen CO2 uit. Daardoor zijn ze aantrekkelijk om ook privé te gebruiken. Je betaalt in 2023 namelijk een bijtelling van slechts 16 procent voor waterstof-auto’s en auto’s met geïntegreerde zonnecellen met een vermogen van minstens 1 kilowattpiek, en zonder lood in de accu. Bij elektrische auto’s betaal je 16% over de eerste € 30.000, daarna betaal je 22% bijtelling. Ter vergelijking: voor auto’s op benzine of diesel betaal je altijd 22% bijtelling.

Tegenwoordig hebben elektrische auto’s een steeds grotere actieradius. Voor de meeste zakelijke ritten is dit meer dan genoeg. Goed om te weten: elektrische aandrijving functioneert vooral goed in het stadsverkeer of in de file. Bedenk dus goed waar je de meeste kilometers zult rijden.

8. Schatting brandstofkosten

Wil je je zakelijke auto privé rijden en heb je interesse in de lage bijtellingscategorieën? Dan kun je berekenen met welk brandstofverbruik je ongeveer kunt rekenen. Als je weet hoeveel je wilt investeren in de auto, kun je zelf berekenen wat je brandstofkosten en bijtelling zijn in de verschillende categorieën.

Een elektrische auto verbruikt zo'n 8 tot 30 kWh per 100 kilometer. Hoeveel je betaalt per kWh is sterk afhankelijk van of je onderweg oplaadt, of dat je thuis of op het werk oplaadt. De prijs van thuisladen is afhankelijk van je energiecontract. Volgens het CBS was de gemiddelde prijs voor thuisladen in 2022 € 0,46 per kWh, de gemiddelde prijs bij commerciële laadpalen lag rond de € 0,65. Dit betekent dat je met een zuinige auto respectievelijk € 3,68 en € 5,20 per 100 kilometer betaalt. Met de minst zuinige auto betaal je rond de € 13,8 voor thuisladen en € 15,60 voor laden bij een commerciële laadpaal. Let op: een plug-in hybride haalt de lagere verbruikscijfers alleen in het stadsverkeer. Op de snelweg zijn de prestaties beduidend slechter.

9. De motorrijtuigenbelasting (MRB)

Een laatste kostenfactor is de motorrijtuigenbelasting, deze belasting wordt ook wel de wegenbelasting genoemd. De motorrijtuigenbelasting is afhankelijk van het gewicht van de auto en de brandstof. Een dieselauto is voor de wegenbelasting duurder dan een auto op benzine, ook wordt sinds januari 2020 fijnstoftoeslag berekend op bepaalde dieselauto’s. Je kunt de MRB berekenen op de website van de Belastingdienst. Met een plug-in hybride krijg je tot 2025 korting op de MRB, met een volledig elektrische auto ben je vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting Voor een bedrijfswagen met grijs kenteken betaal je slechts 25% MRB en deze is ook nog een vrijgesteld van bpm tot 2025. Daarna gelden voordelen alleen nog voor (bedrijfs)auto’s die helemaal geen CO2 uitstoten.

Let op: de hoogte van de motorrijtuigenbelasting verschilt per provincie.

10. Van cijfers naar keuze voor een auto

Welke auto je dan uiteindelijk kiest, is natuurlijk een kwestie van smaak. Ook ligt helemaal open waar je de auto verzekert. En de exacte kosten voor onderhoud en reparatie hangen helemaal af van welke auto je kiest en hoeveel je ermee rijdt. Na dit stappenplan heb je dus nog een aantal keuzes te maken. Toch heb je nu een gefundeerde basis met cijfers waarmee je het financiële speelveld kunt vaststellen. Op basis van deze cijfers kun je gericht zoeken naar typen auto’s en merken.


Op onze pagina ondernemers en mobiliteit vind je relevante onderwerpen over zaken als autolease, bijtellingsregels, autobelastingen en nog veel meer.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.