Auto privé of zakelijk kopen?

Wat je moet weten om optimaal te profiteren van de belastingregels

Tip: koop auto privé, boek 'm zakelijk
IOWP-00021 1920 x 1280

Kopen of leasen

Als het gaat om mobiliteit moet je een belangrijke keuze maken: ga je een auto van de zaak rijden of gebruik je een privéauto zakelijk? Hoe zit het met de kosten in beide scenario’s. In dit artikel helpen we je een goed onderbouwde keus te maken.

Ondernemen houdt onder andere in dat je slimme keuzes moet maken. Ook als het gaat om je vervoer. Waar kies je voor? Laten we eerst bekijken welke scenario’s er zijn en welke gevolgen die scenario’s hebben op jouw onderneming. De focus in dit artikel: kies je voor een auto van de zaak of ga je een privéauto zakelijk rijden.

Auto van de zaak

Het eerste scenario is: je auto zakelijk kopen. Je zoekt een auto uit waar je graag in gezien wordt, boekt hem in op de zaak en voila: een auto van de zaak. Als je een auto op de zaak koopt, gaat de auto bij het vermogen van de onderneming horen.

Voordelen auto van de zaak

Als je kiest voor een auto van de zaak, heb je het voordeel dat je alle autokosten kunt opvoeren als bedrijfskosten. Je kunt onder andere de volgende kosten aftrekken van je winst:

 • Wegenbelasting (Motorrijtuigenbelasting)

 • Brandstof

 • Onderhoud

 • Parkeren

 • Verzekeringen

 • Afschrijving

Dat betekent dat je relatief voordelig in een mooie auto je zakelijke ritten kunt afwerken. Dat is het comfortabele en aantrekkelijke van een auto zakelijk kopen.

Btw zakelijke auto

Als je een auto volledig zakelijk rijdt, mag je de btw op alle kosten die je maakt voor je auto, terugvragen.

Nadelen auto van de zaak

Het grote nadeel van een auto van de zaak is de bijtelling voor zakelijke auto’s. Als je de auto van de zaak meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, moet je een percentage bijtelling betalen over de nieuwwaarde van de auto. Dat kan flink oplopen, want het standaard bijtellingstarief is 22%. Bij je beslissing of je een auto van de zaak neemt, is het dus goed om na te gaan hoeveel zakelijke kilometers per jaar je rijdt. Als je maar weinig zakelijke ritten hebt, is het misschien beter om een privéauto zakelijk te rijden.

Wil je je bijtelling berekenen? Doe de berekening en je weet meteen wat jij kwijt bent als jij een zakelijke auto ook privé gebruikt.

Als je kiest voor een duurzame zakelijke auto, zoals een volledig elektrische auto, kom je op dit moment nog in aanmerking voor een lager bijtellingstarief. Dat is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Meer over bijtellingsregels elektrische auto’s

Youngtimer-regeling

Er is ook nog een andere manier om voordelig een auto zakelijk te rijden: via de youngtimer-regeling. In het kort komt het erop neer dat je een auto van 15 jaar of ouder op de zaak rijdt en bijtelling betaalt over de dagwaarde. Deze regeling is bij zzp’ers en andere ondernemers geliefd, want je kunt een luxe auto van de zaak rijden tegen een aantrekkelijk tarief.

Bijtelling voorkomen

Er zijn ook manieren om geen bijtelling voor je auto te betalen. Maar dan moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals een sluitende rittenregistratie en een puur zakelijk gebruik van de auto. Lees hier alles over bijtelling voorkomen (inclusief handige tips).

Leasen of kopen?

Dan nog een laatste afweging als je een zakelijke auto overweegt: kopen of leasen? In de praktijk zijn er maar weinig ondernemers die in één keer een auto aanschaffen. Maar het kan voordelen hebben om dat te doen, bijvoorbeeld: je kunt aanspraak maken op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en afschrijving. De meeste ondernemers kiezen echter voor een vorm van zakelijk leasen, omdat ze daarmee geen dure investeringen hoeven doen en verder ontzorgd worden door de leasemaatschappij.

Privéauto zakelijk gebruiken

Een andere optie is: je gaat je privéauto zakelijk gebruiken. Een privéauto zakelijk gebruiken komt hierop neer: geen bijtelling, maar wel een vergoeding per zakelijke kilometer: € 0,19 per kilometer. Als je niet al te veel zakelijke kilometers per jaar rijdt, is dit vaak de voordeligste optie. Zeker omdat er naast de zakelijke kilometervergoeding meer mogelijk is. 

Tip: auto privé kopen en zakelijk boeken voor de btw

Wist je dat je een auto die je voor de inkomstenbelasting privé aanschaft, voor ‘zakelijke' btw-aftrek kunt inschalen? Dat zit zo: bij de aanschaf van een auto kun je kiezen om de auto voor de inkomstenbelasting tot het zakelijke of het privévermogen te rekenen. De keuze die je maakt voor de btw staat hier los van. Je kunt de btw op de aanschaf van een privéauto dus aftrekken. 

Wanneer is die btw op de aanschaf van een privéauto aftrekbaar? Als je de auto tot het btw-ondernemingsvermogen rekent. Dat maakt het in veel gevallen interessant voor ondernemers om een privéauto zakelijk in te boeken voor de btw. Goed om te weten: je kunt dit alleen doen als je onderneemt als natuurlijke persoon, dus niet als dga van een bv of nv.

Als je kiest voor een zakelijk gebruik van je privéauto en je wilt de btw op zakelijke kosten terugvragen, moet je een sluitende kilometeradministratie bijhouden om aan te kunnen tonen wat je aandeel zakelijke ritten is. 

Lees meer over het een sluitende rittenregistratie

Keuzehulp: auto op de zaak of privé?

Soms is het voordeliger om de auto op de zaak te zetten, soms kun je beter voor privé kiezen. Wanneer is een bedrijfsauto voordeliger? Om hierin een goede keuze te maken, moet je de volgende dingen op een rijtje hebben:

 • De aanschafkosten

 • Het aantal zakelijke- en privékilometers

 • Het bijtellingspercentage

 • De leeftijd van de auto

 • De winstverwachting van de onderneming

Wat in jouw geval het meest gunstig is hangt heel erg af van jouw situatie, maar er zijn wel een paar vuistregels.

 1. Koop je een oude auto met een hoge cataloguswaarde en maak je veel zakelijke kilometers? Dan is het vaak voordeliger om je auto tot je privévermogen te rekenen, tenzij het een youngtimer is.

 2. Koop je een nieuwe auto met een laag bijtellingspercentage en rijd je voldoende zakelijk en ook privé? Dan is het vaak voordeliger je auto op te geven als ondernemingsvermogen.

Whitepaper: Kopen of leasen

GRATIS

Tip: zakelijk rijden doorrekenen

Afhankelijk van al de bovengenoemde factoren kun je berekenen wat uiteindelijk voor jou het meest voordelig is. Om dit exact te berekenen, is niet de makkelijkste klus. Online tools kunnen je hierbij helpen, maar die geven een beperkt beeld. Het is daarom slimmer om een boekhouder of accountant in te schakelen om je exacte voordeel te berekenen. 

Let op: de keuze die je maakt voor de inkomstenbelasting hoeft niet per se ook te gelden voor de btw. Daar kan het voordeel weer net anders liggen. Een boekhouder of accountant kan je daar meer over vertellen.

Andere vormen van zakelijk vervoer

Natuurlijk ligt de keus veel breder dan een auto van de zaak of een privéauto zakelijk rijden. Je kunt ook kiezen voor:

Het voordeel van deze vormen van zakelijk vervoer is dat deze reiskosten helemaal aftrekbaar zijn. Waar het om gaat: kies een oplossing voor je zakelijk vervoer die bij je past.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.