Je auto delen met andere ondernemers, zo doe je dat

De voordelen van een zakelijke deelauto

Fabrieken die op 10 procent van hun capaciteit draaien worden onmiddellijk gesloten, maar het feit dat bedrijfsauto’s veel geld kosten terwijl ze een groot gedeelte van de tijd stilstaan, wordt vreemd genoeg als een gegeven beschouwd. Toch zijn er alternatieven, zoals de deelauto voor zakelijk gebruik. Deel je auto's met andere zakelijke gebruikers en bespaar op je bedrijfskosten!

In een tijd waarin steeds rationeler naar de auto wordt gekeken, neemt de belangstelling voor autodelen snel toe. Onder particulieren is het delen van een auto al enige tijd sterk in opkomst, zo zijn er met name in stedelijke gebieden steeds meer mensen die gebruik maken van bijvoorbeeld de bekende rode deelauto’s van Greenwheels.

Ook voor zakelijke gebruikers die slechts af en toe gebruikmaken van een auto – bijvoorbeeld voor klantbezoeken – kan het een interessant alternatief voor een eigen auto zijn. Bovendien kan zo’n auto ook worden gebruikt door meerdere medewerkers. Mobiliteitspasaanbieder Mobility Mixx verwacht dat het gebruik van de zakelijke  deelauto’s in 2015 sterk toegenomen zal zijn. Uit een recent onderzoek van deze aanbieder bleek vorig jaar al dat 1 op de 5 Nederlandse bedrijven gebruik maakt van een vorm van autodelen voor haar medewerkers. 

Kosten verlagen

Dit zal bovendien nog flink gaan toenemen volgens Mobility Mixx, omdat ondernemers steeds vaker kiezen voor autodelen om kosten te verlagen, om stappen te zetten op MVO-gebied en om de parkeerdruk op het bedrijfsterrein te verminderen. Ook is voor veel medewerkers tegenwoordig het bezit van een auto geen must meer, terwijl dit een paar jaar nog werd beschouwd als belangrijk statussymbool en als arbeidsvoorwaarde. Er is vooral een toename in de interesse naar deelauto’s voor bedrijventerreinen, waarbij meerdere bedrijven de auto’s en kosten kunnen delen. Vooral voor kleinere bedrijven kan dit een interessante optie zijn.

Poolauto

Een deelauto kan ook prima als poolauto worden ingezet. Deze staat bij een bedrijf op de stoep en hij kan door medewerkers worden gereserveerd via een website of callcenter van het bedrijf dat de deelauto’s aanbiedt. Naar de verzekering van deze auto heb je overigens geen omkijken, ook dit is geregeld bij een deelauto. Nadat de reservering is gemaakt, krijgen de betreffende medewerkers – afhankelijk van de gekozen deelauto-leverancier – toegang tot een kluis met de autosleutels of ze kunnen de auto starten en openen met een speciale kaart. De gereden kilometers worden vervolgens geregistreerd via een chip in de sleutelhanger of -kaart of via een computer in de auto. De facturatie vindt vervolgens plaats op basis van deze ritgegevens.

Geen wagenparkbeheer meer nodig

Mocht je op dit moment een wagenpark hebben: met deze constructie heb je geen omkijken meer naar het wagenparkbeheer. De uitgifte van sleutels en de rittenadministratie worden immers geregeld door de deelauto-aanbieder. Ook wordt er een betere bezettingsgraad gerealiseerd en heb je als werkgever steeds inzicht in het gebruik en de gereden kilometers. En omdat de rittenregistratie is gekoppeld aan de gebruiker, is de administratie fiscaal sluitend. Over het algemeen heb je ook geen omkijken naar het onderhoud, de verzekering, het uitvoeren van reparatie of het schoonmaken van deelauto’s.

Praktisch

Er ontstaan steeds meer van dit soort initiatieven om zakelijke auto’s te delen. Zo is er sinds kort een shared fleet-programma van Greenwheels en Audi-importeur op de Amsterdamse Zuidas, waar zes Audi’s klaarstaan voor zakelijke ritten. Door deze opzet zijn werknemers van aangesloten bedrijven op de Zuidas in staat om met het openbaar vervoer naar het werk te komen en voor incidentele zakelijke afspraken buiten de deur gebruik te maken van één van de auto’s. Dit heeft als voordeel dat meer mensen met het OV naar de Zuidas komen. Dit scheelt drukte op de weg en in parkeergarages. Ook wordt op deze manier de CO2-uitstoot zo veel mogelijk beperkt.

Direct beschikbaar

Autodeelconcepten als dat van het eerdergenoemde Greenwheels hebben ten opzichte van autoverhuur als voordeel dat de auto’s direct beschikbaar zijn en dat je tot een minuut voor vertrek een auto kunt boeken in plaats van dat je hem van tevoren voor een bepaald tijdstip moet reserveren bij een verhuurbedrijf. Daarnaast betaal je niet per dag of per vast aantal kilometers, maar per kwartier en per kilometer, dus alleen voor het daadwerkelijke gebruik. Tevens zijn de tarieven transparant, je betaalt geen kosten voor bijvoorbeeld het afkopen van eigen risico.

Interesse in een deelauto? Dan kun je terecht bij tal van aanbieders. Een kleine greep uit de selectie: Greenwheels, MyWheels en SnappCar.

Wat vind je van dit artikel?