Hoe ga ik om met de administratie rond mijn bedrijfsauto’s?

De regels rond de fiscale bijteling van bedrijfsauto’s

19 maart 2014

Wanneer je bedrijf een wagenpark heeft is het verstandig om even stil te staan rond de organisatie en administratie van het gebruik van de auto’s. Afhankelijk van of het bestel-of personenauto’s betreft heb je verschillende mogelijkheden.

Personenauto’s

Wanneer jij of je werknemers altijd dezelfde auto gebruiken, is de cataloguswaarde van de auto bepalend voor hoeveel er belast wordt voor privégebruik. Wanneer de auto minder dan 500 kilometer privé-kilometers per jaar maakt, dan is er geen sprake van fiscale bijtelling. Met een rittenregistratie kun je aantonen dat je onder die 500 kilometer zit.

In het geval dat de auto’s wisselend worden gebruikt door jou en/of je werknemers is het erg moeilijk om de hoogte van de bijtelling te berekenen. Omdat de auto’s waarschijnlijk verschillende catalogusprijzen hebben, zou je eigenlijk elke rit moeten registreren. Om deze omvangrijke administratie te omzeilen verdient het de aanbeveling om met de Belastingdienst af te spreken om de bijtelling te baseren op de gemiddelde catalogusprijs van je wagenpark. Dit regel je bij het volgende loket:

Coördinatiepunt privégebruik auto

Antwoordnummer 403

7100 WB  Winterswijk

Bestelauto’s

Voor bestelauto’s is er een eenvoudigere regeling. Wanneer de bestelauto doorlopend afwisselend wordt gebruikt door je werknemers, dan kun je het privégebruik afkopen voor €300 per jaar. Het is belangrijk om te weten dat je wel moet kunnen aantonen dat de auto’s afwisselend worden gebruikt. Registreer dus welke werknemer wanneer in welke auto rijdt. Je hoeft geen kilometerstanden bij te houden.

Wil je niet €300 betalen voor het privégebruik van de bestelauto, dan moet je een complete rittenregistratie bijhouden om aan te tonen dat er minder dan 500 kilometer privékilometers gemaakt worden. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een verbod op privégebruik van auto’s.

Lees meer over rittenadministratie.

Redactie: MKB Servicedesk