Bill of Lading: zeevrachten versturen

Een transportdocument dat ook het eigendomsbewijs is

cargo-schip-transport-container-zeevracht
Whitepaper Eerste hulp bij exporteren

Eerste hulp bij Exporteren

Wil je een zending met de boot laten verschepen naar een ander land? Dan moet je zeevracht begeleid worden door een Bill of Lading. Wat moet je weten over deze Bill of Lading? Wat is dit voor document en wat staat erin? En wat is het verschil tussen een Bill of Lading en een Cognossement? Ontdek wat je moet weten als je een lading wilt vervoeren per boot.

Wat is een Bill of Lading?

Er zijn veel soorten transportdocumenten, zoals de Air Waybill voor luchtvrachten of de CN22 voor pakketten naar buiten de EU. De Bill of Lading (ook aangeduid als B/L) is een transportdocument dat vrachten over water begeleidt, vooral over zee maar soms ook via de binnenvaart. 

Kort gezegd vertegenwoordigt de Bill of Lading de lading en fungeert het als een contract tussen de vervoerder en de eigenaar van de lading. De Bill of Lading geeft aan wie de eigenaar van de lading is en wie de lading op de plek van bestemming mag opeisen. De vervoerder tekent voor ontvangst van de lading en zal die vervolgens naar de plek van bestemming brengen.

De functies van de Bill of Lading

De belangrijkste functies van de Bill of Lading zijn:

 • Ontvangstbewijs. De vervoerder tekent voor de ontvangst van de lading en neemt de verantwoordelijkheden op zich die zijn vastgelegd in de Bill of Lading. Het document is een soort contract tussen de verzender en vervoerder. De vervoerder zal de lading afgeven in ruil voor de originele B/L.

 • Bewijs van vervoersovereenkomst. De vervoerder zal de vracht transporteren naar de aangegeven plaats van bestemming en die vervolgens overgeven aan de eigenaar van de Bill of Lading.

 • Vertegenwoordiging van de goederen. De Bill of Lading fungeert als een waardepapier waarmee de eigenaar de goederen op de plek van bestemming kan opeisen.

Wat is het verschil met een Cognossement?

Je hoort ook vaak de term Cognossement. Daardoor kun je denken dat een Cognossement iets anders is dan een Bill of Lading. Maar dat is niet zo. Cognossement is het Nederlandse equivalent van een Bill of Lading. In Nederland kun je dus beide termen gebruiken. 

Wat staat er in een Bill of Lading?

Een paar elementen van een Bill of Lading zijn:

 • Afzender

 • Ontvanger

 • Haven van herkomst

 • Haven van bestemming

 • Vervoerder

 • Naam van het schip

 • Voorwaarden voor vervoer

 • Informatie over de lading (ook voor de douane)

Overdraagbaar

De originele Bill of Lading is een overdraagbaar waardepapier. Dat maakt dit document anders dan bijvoorbeeld de Sea Waybill, die puur de functie heeft van ontvangstbewijs en vervoersovereenkomst. Degene die in het bezit is van de originele B/L mag de lading opeisen, omdat dat document het eigendomsbewijs is van de lading.

Het juiste transportdocument

Het is belangrijk dat een lading of een pakket vergezeld wordt door het juiste transportdocument. En vervolgens moet dat document goed ingevuld zijn. Dat voorkomt problemen bij de douane of in de haven, met alle vertragingen van dien. Vandaar dat veel ondernemers een derde partij inzetten om hun transportdocumenten te laten regelen. Deze partij regelt dan de logistiek bij export.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.