EU Business Register

Vind makkelijk en snel betrouwbare gegevens over bedrijven in Europa

european-union-eu-europa-europese-unie-vlag

Op zoek naar zakenpartners in Europa? Of wil je meer informatie over een bedrijf in het buitenland? Dan is het EU Business Register (inmiddels European Business Registry Association) een mooi beginpunt. Wat is dit voor een register en hoe maak je er gebruik van?

Het European Business Register

Het EU Business Register (EBR)  is een samenwerking van verschillende nationale Europese bedrijvenregisters. Dankzij deze samenwerking ontstaat er een Europees netwerk van bedrijvenregisters waar je makkelijk informatie over ondernemingen in andere Europese landen kunt vinden. 

Het EU Business Register geeft je toegang tot het officiële handelsregister van de landen die lid zijn. Handig als je betrouwbare informatie wilt vinden over een potentiële klant of zakenpartner.

Nationale bedrijvenregisters

Elk land heeft een eigen bedrijvenregister. In Nederland kennen we de Kamer van Koophandel en veel andere Europese landen hebben een soortgelijk systeem van een kamers van koophandel. Als je breder wilt kijken dan het nationale bedrijvenregister, komt het EU Business Register misschien van pas.

European Business Registry Association

In 2019 ging het EU Business Register (EBR) samen met het European Commerce Registers’ Forum (ECFR) en werd de European Business Registry Association (EBRA) gevormd. 

De EBRA is een internationale non-profit organisatie die de ondernemingsregisters uit verschillende Europese landen samenbrengt onder één koepel. Binnen de EBRA bestaat het European Business Register Network. Op dit moment biedt het netwerk toegang tot informatie over bedrijven in zo’n 22 Europese landen.

Doelstellingen EU Business Register

Een paar van de missies van de European Business Registry Association zijn:

  • Een klimaat van innovatie en samenwerking creëren tussen ondernemingsregisters en strategische partners.

  • Collectief strategisch denken bevorderen onder professionals van ondernemingsregisters.

  • Ondernemingsregisters helpen hun klanten de best mogelijke diensten aan te bieden.

Informatie opvragen

Via het register kun je informatie opvragen over miljoenen bedrijven. Wat je te weten kunt komen, verschilt per land, maar meestal kun je sowieso basisinformatie vinden over een bedrijf, zoals adresgegevens, naam, rechtsvorm, activiteitenomschrijving en namen van het bestuur. Deze informatie is te verkrijgen bij de meewerkende bedrijvenregisters die ook een distributiefunctie hebben. Op dit moment zijn er 17 landen met zo’n distributiefunctie. Nederland zit daar niet bij.

Internationaal ondernemen

Dankzij een registernetwerk als het EU Business Register is het makkelijker om over de grens te denken en internationaal te ondernemen. Het bedrijvennetwerk in een land kan makkelijk een eilandje worden te midden van andere landen, terwijl er volop kansen zijn om internationaal je vleugels uit te slaan. 

Of je het nu hebt over Europese aanbestedingen of ‘gewoon’ zakendoen met een onderneming in een ander land, je vergroot je markt als je verder denkt dat de landsgrenzen. Met het European Business Register worden nationale bedrijvenregisters aan elkaar verbonden, zodat je makkelijker en sneller betrouwbare informatie vindt over bedrijven in andere Europese landen.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.