Kamers van koophandel in het buitenland

Waar begin je als je een onderneming opzet in het buitenland?

inschrijven-ondertekenen-vrouw-pen-contract-document

In Nederland schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel als je een onderneming wilt beginnen. Maar wat als je in het buitenland een bedrijf wilt oprichten? Hoe zit het met Kamers van Koophandel in het buitenland?

Handelsregister

In Nederland is je inschrijving in het Handelsregister het startpunt van je onderneming. Je krijgt een KvK-nummer waarmee je kunt aantonen dat je ondernemer bent. Bovendien kunnen anderen jouw gegevens opzoeken en inzien in het Handelsregister. Maar wat als het jouw ambitie is om in het buitenland een onderneming te starten?

Kamers van Koophandel in het buitenland

Ook als je in het buitenland een onderneming start, wil je het goed aanpakken. Er zijn ook kamers van koophandel in het buitenland, maar vaak is het anders geregeld dan in Nederland. De meeste landen hebben een bedrijvenregister, maar in veel gevallen wordt dat register niet bijgehouden door een kamer van koophandel, maar door een handelsrechtbank of agentschap van een ministerie. We zetten een paar regelingen voor kamers van koophandel in het buitenland voor je op een rij.

Kamer van koophandel België

In België heb je meerdere kamers van koophandel, de Federatie van Belgische Kamers van Koophandel. Ze zijn geen onderdeel van de overheid, maar werken ermee samen. Het zijn private bedrijfsorganisaties die ondernemers moeten helpen bij het ondernemen. Er zijn 13 geaccrediteerde kamers van koophandel in België. Je kiest een kamer van koophandel uit op basis van de plek waar je je bedrijf wilt beginnen. In België krijg je een ondernemingsnummer en wordt je bedrijf opgenomen in het register van de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Kamer van koophandel Duitsland

Duitsland kent meerdere registers waar je een bedrijf moet inschrijven, afhankelijk van de locatie van je bedrijf en van je bedrijfsactiviteiten. De grootste kamers van koophandel in Duitsland zijn de regionale Industrie- und Handelskammern. Daarnaast is er ook een register speciaal voor ambachten: Handwerkskammer

Het Duitse Handelsregister geeft uiteindelijk het Duitse equivalent van het KvK-nummer af, het HRB-nummer. Als je een bedrijf wilt opzoeken in Duitsland, kun je gebruikmaken van Unternemensregister.de. Er zijn volop kansen als je gaat ondernemen in Duitsland, maar natuurlijk is het belangrijk om aan de regels te voldoen.

Kamer van koophandel Frankrijk

Frankrijk kent net als Nederland een kamer van koophandel. Als je een bedrijf wilt starten in Frankrijk, kun je in Nederland al aan de slag door contact op te nemen met de Franse Kamer van Koophandel in Nederland. Daar krijg je ondersteuning bij het betreden van de Franse markt. De officiële website van de Franse overheid voor de inschrijving van je onderneming in Frankrijk is Guichet-entreprises.fr. Op deze site kun je je bedrijf inschrijven, zodat je (heel wat formulieren verder) in Frankrijk aan de slag kunt als onderneming. 

Uiteindelijk resulteert een inschrijving in een SIREN/SIRET-nummer, het Franse equivalent van het KvK-nummer. Informatie over bedrijven in Frankrijk vind je via Infogreffe

Kamer van koophandel Spanje

De Spaanse kamer van koophandel vertegenwoordigt het netwerk van kamers van koophandel in Spanje en biedt hulp aan nieuwe ondernemingen om een succesvolle start te maken. Daarnaast heeft Spanje een centraal handelsregister waar je je onderneming kunt registreren. In dit handelsregister kun je ook informatie vinden over andere bedrijven in Spanje.

Kamers van koophandel in het buitenland

De kamers van koophandel in het buitenland hebben niet allemaal dezelfde functie en doelen. Maar ze zijn meestal wel een hulp bij het opstarten van je onderneming of bij het vergroten van je netwerk. 

Als je meer wilt weten over bedrijvenregisters in het buitenland, is het EU Business Register een mooi beginpunt. Je vindt daar de officiële handelsregisters van verschillende landen. Een mooi startpunt voor een internationale onderneming of internationale samenwerking. 

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.