Onderneming oprichten in het Verenigd Koninkrijk

Hoe zet ik een eigen Ltd op?

verenigd koninkrijk vlag

Volgens recent onderzoek van de Wereldbank is het in Europa nergens zo eenvoudig om een bedrijf te starten als in het Verenigd Koninkrijk. Na dertien dagen kun je als ondernemer aan de slag. In de rest van Europa duurt het gemiddeld 32 dagen voordat je een bedrijf hebt opgericht.

Private Limited Company

De meest populaire ondernemingsvorm voor buitenlandse ondernemers die in het Verenigd Koninkrijk een bedrijf willen oprichten, is de Private Limited Company (Ltd.). De Ltd. kun je vergelijken met de Nederlandse BV op een aantal zaken na. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel kun je zonder publicatieplicht zoals die voor een Nederlandse BV geldt. Wel is er, net als bij de Nederlandse BV, geen hoofdelijke aansprakelijkheid van het bestuur.

Het is bovendien niet noodzakelijk dat er zakelijke activiteiten in Engeland zijn. Wel gelden natuurlijk de regels van het Engelse recht. Je moet dus op de hoogte zijn van het Engelse rechtssysteem. Ben je dat niet, dan zal vaak een Engelse advocaat ingeschakeld moeten worden en dat is een kostbare zaak. Kijk dus even of jouw eventuele afgesloten rechtsbijstandverzekering dergelijke gevallen dekt.

Oprichten

Het oprichten van een Ltd. doe je bij The Registrar of Companies van Companies House (het Britse handelsregister). Dit kan op drie manieren:

Online

Via een agent

Per post

De kosten voor een online registratie bedragen 20 pond. Het standaardtarief voor een registratie per post bedraagt 40 pond. Voor 100 pond wordt een onderneming nog dezelfde dag geregistreerd. Klik hier voor een compleet overzicht van de tarieven van Companies House. Bezoek voordat je zaken gaat doen in het VK zeker ook het Britse online overheidsportaal voor ondernemers, Business Link. Hier vind je alle denkbare informatie over zakendoen in het VK.

Bedrijfsnaam

De naam van een Ltd. moet in het VK aan een aantal regels voldoen. Je bent als ondernemer dus niet volledig vrij om je eigen bedrijfsnaam te kiezen. Een bedrijf wordt niet door Companies House geregistreerd als de bedrijfsnaam:

• Niet eindigt op ‘Limited’ of ‘Ltd’

• De indruk wekt dat het bedrijf verbonden is met de Britse overheid

• Een woord bevat dat gevoelig en/of aanstootgevend is of waarvoor goedkeuring nodig is van een van de ministeries

• Overeenkomt met een al bestaand bedrijf

Klik hier voor een volledig overzicht van de regels voor het kiezen van een bedrijfsnaam en de link naar de lijst met woorden die als gevoelig en/of

aanstootgevend zijn aangemerkt of waarvoor goedkeuring nodig is van een van de ministeries. Bedrijfsnamen van geregistreerde ondernemingen zijn in deze database te raadplegen.

Overige ondernemingsvormen

Voor een overzicht van alle overige ondernemingsvormen, kijk je op de website van het Britse online overheidsportaal voor ondernemers, Business Link.

Wat vind je van dit artikel?