De douaneverklaring CN22 of CN23 gebruiken voor internationaal versturen

Wanneer gebruik je welke verklaring?

warehouse-scanning-barcode-label-pakket-export
Whitepaper Eerste hulp bij exporteren

Eerste hulp bij Exporteren

Als je regelmatig pakketten moet versturen naar bestemmingen buiten de EU, krijg je te maken met bepaalde douaneregels. Je moet de douane in bepaalde gevallen informatie geven over de goederen die je verstuurt. Dat doe je met een douaneverklaring: CN22. Wat is een CN22? Wanneer heb je zo’n formulier nodig, hoe vul je hem in en wat is het verschil met een CN23?

Wat is CN22?

Een CN22 is een douaneverklaring die je nodig hebt voor het versturen van pakketten naar bestemmingen buiten de EU. In principe is een CN22 alleen verplicht voor pakketten die vervoerd worden door een postale vervoerder, zoals PostNL, en niet voor pakketdiensten zoals DPD of DHL. Toch is het verstandig om ook bij zulke vervoerders ook gebruik te maken van een CN22, voor de zekerheid.

Wat staat er in een Douaneverklaring CN22?

In een CN22 staat informatie over de inhoud van het pakket: wat erin zit, wat de waarde is, wie er betrokken zijn bij het transport en wie de verzender en ontvanger zijn. Met deze informatie kan de douane van het land in kwestie monitoren wat er een land binnenkomt en uitgaat. Op basis van de Commercial Invoice (bij e-commerce pakketten) kunnen ze dan ook bepalen of er invoerrechten betaald moeten worden.

CN22 of CN23

Naast een CN22 is er ook een CN23. Wat is het verschil tussen een CN22 en een CN23? Het komt erop neer dat een CN23 bedoeld is voor pakketten die zwaarder zijn en een hogere waarde hebben. Vandaar dat een CN23 ook meer informatie bevat.

Gewicht pakket Waarde inhoud
CN22< 2 kg< € 425,-
CN232 – 20 kg> € 425,-

Correct invullen CN22

Natuurlijk wil je dat je pakket op de bestemming aankomt. Vandaar dat de informatie op het formulier goed ingevuld moet zijn. Geef de correcte informatie over:

  • Het soort pakket. Voor de meeste webshops zal het gaan om de verkoop van goederen. Andere opties zijn: documenten, een geschenk, een handelsmonster.

  • De inhoud van het pakket. Geef correct weer wat er in het pakket zit, dus bijvoorbeeld de hoeveelheid, het gewicht en de verkoopwaarde in euro (ex. btw)

  • Internationale goederencode (HS-code) en land van oorsprong. De HS-code bestaat uit 10 cijfers, waarvan de eerste 6 staan voor het land van oorsprong. De overige cijfers geven aan in welke categorie het product valt. Als het product geen categorie heeft, kun je alleen de eerste 6 cijfers invullen.

  • Ondertekening. De CN22 moet natuurlijk gedateerd en ondertekend zijn.

Lees het artikel: Alles over importheffingen

Klaar om te versturen

Je kunt de douaneverklaring CN22 meestal op de buitenkant van de doos plakken, aan de kant waar ook het adreslabel zit. Als je het formulier in het Engels invult, weet je zeker dat de douane makkelijk en snel kan zien wat er in de CN22 over het pakket vermeld staat.

Meer internationaal versturen

Steeds meer ondernemers zien dat er in het buitenland, ook buiten de EU, mogelijkheden liggen. Waar we voorheen vooral goederen van buiten de EU importeerden, gaan we steeds meer internationaal versturen. Denk hierbij ook aan luchtvrachtzendingen, waarvoor je de Air Waybill nodig hebt, en de Bill of lading voor zeevracht. Welke weg je ook kiest, zorg ervoor dat je zo min mogelijk oponthoud oploopt door te kiezen voor de juiste documenten.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.