Secundaire arbeidsvoorwaarden: zo zet je ze in
Goede secundaire arbeidsvoorwaarden maken het verschil
De meeste sollicitanten kijken vrijwel direct naar de secundaire arbeidsvoorwaarden die een potentiële werkgever biedt. Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden en hoe maak je er slim gebruik van?
De groene arbeidsovereenkomst: stimuleer duurzame keuzes met je arbeidsvoorwaarden
Legal Designer Savannah Koomen over de waarde van groene arbeidsvoorwaarden
Wil jij aan de slag met het verduurzamen van je arbeidsvoorwaarden? De groene arbeidsovereenkomst helpt je om een goede start te maken. Wat is de groene arbeidsovereenkomst precies en hoe kun je ermee aan de slag? We gaan in gesprek met Savannah Koomen, Legal Designer bij Patroon Design en het creatieve brein achter dit idee.
Van bruto naar netto uurloon: bereken het zelf
Bereken het netto uurloon op basis van het bruto uurloon
Als je iemand in dienst neemt, maak je loonafspraken. Meestal spreek je een bruto maandloon af, maar het kan ook een bruto uurloon zijn. Hoe weet je wat er van een bruto uurloon overblijft aan netto uurloon? Dit moet je weten over het bruto en netto loon.
Moet ik reiskostenvergoeding doorbetalen tijdens vakanties?
Wanneer wel en wanneer niet vergoeden?
De reiskosten van medewerkers mag je in 2023 tot € 0,21 per kilometer belastingvrij vergoeden. Maar als ze ziek zijn of vrije dagen opnemen, hoeven ze die reiskosten niet te maken en mag je de vergoeding stopzetten. Hoe zit het eigenlijk met het verschil tussen vaste en variabele reiskostenvergoeding; heeft dat invloed op het wel of niet doorbetalen tijdens vakanties? En wat is de rol van de Belastingdienst?
Reiskostenvergoeding privégebruik openbaar vervoer: hoe zit dat precies?
Pluk de vruchten van een NS-Business card
Vergoed je de reiskosten per openbaar vervoer van je werknemers? Top! Je medewerkers maken daarnaast waarschijnlijk ook privé gebruik van het openbaar vervoer; mag je dat ook vergoeden? En hoe zit dat met de administratie ervan? We zetten de belangrijkste voorwaarden kort voor je op een rijtje.
Groene arbeidsvoorwaarden: stimuleer duurzaam denken
Groene arbeidsvoorwaarden nieuwe trend in arbeidsvoorwaarden
Steeds meer bedrijven zetten in op duurzaamheid. Niet alleen door naar hun inkoopbeleid en CO2-voetafdruk te kijken, maar ook door hun werknemers groene arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden en waarom zijn deze arbeidsvoorwaarden in opmars? En hoe begin je ermee?
Werkgeversbijdrage kinderopvang uitgelegd
Hoeveel draag je af aan de Belastingdienst?
Heb je personeel in dienst? Dan ben je verplicht bij te dragen aan de kosten voor de kinderopvang. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.
Tertiaire arbeidsvoorwaarden, wat en hoe?
Alles over faciliteiten en voorzieningen die je personeel kunt aanbieden
Je maakt met je medewerker verschillende afspraken op het moment dat hij bij je komt werken. Primaire, secundaire en zelfs tertiaire arbeidsvoorwaarden. Wat zijn tertiaire arbeidsvoorwaarden en hoe gebruik je ze in je voordeel?
Vakantiegeld: verplicht of niet?
De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WMM)
Ben je als werkgever verplicht vakantiegeld uit te betalen? Wat zijn precies de regels en uitzonderingen? In dit artikel leggen we die aan je uit.
Telefoon van de zaak en telefoonvergoeding (en de belasting)
Alles over de telefoonregeling en belastingvrij telefoonkosten vergoeden
Een telefoon van de zaak is een van de meest verstrekte secundaire arbeidsvoorwaarden. In dit artikel lees je de voordelen van het overnemen van de telefoonkosten, hoe je dit fiscaal gunstig aanpakt en met welke regels je rekening moet houden.
Onkostenvergoeding en onbelaste vergoedingen
Je personeel vergoeden zonder belasting te betalen
Over sommige vergoedingen aan je medewerkers hoef je geen loonheffingen te betalen. Dat levert je al snel een netto voordeel van 50% op. Welke vergoedingen zijn onbelast?
Vakantiegeld uitbetalen: hoeveel en wanneer?
Hou hier rekening mee als je vakantiegeld uitbetaalt
Iedereen die in Nederland woont en in loondienst werkt, heeft recht op vakantiegeld. Hoeveel betaal je je personeel en natuurlijk: wanneer moet je vakantiegeld uitbetalen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over vakantiegeld uitbetalen.
Tijd-voor-tijd: alles over TVT-uren
Wat je vooral wel en vooral niet moet doen
Tijd-voor-tijd is een aantrekkelijke manier om je personeel te belonen voor extra werk. Maar let op: je moet rekening houden met de regels, bijvoorbeeld in verband met het minimumloon. Hoe benut je TVT-uren optimaal in jouw organisatie? Dit moet je weten over tijd-voor-tijd.
Bonusregeling opzetten, een stappenplan
Zo creëer je een effectieve bonusregeling
Een bonusregeling opzetten kan een goede manier zijn om personeel aan te trekken en te behouden. Maar waar moet je rekening mee houden als je een bonusregeling opzet en vastlegt? Welke soorten bonussen zijn er, welke wettelijke regels zijn er en met welke andere punten moet je rekening houden bij het opzetten van een bonusregeling?
Overuren uitbetalen: regels en opties
Zo gebruik je overuren om je werknemers te motiveren
Je werknemer maakt overuren om in drukke tijden al het werk gedaan te krijgen. Natuurlijk moet je die overuren uitbetalen. Maar hoe werkt dat precies? Wat zijn de regels en welke opties heb je?
Overwerken: alles over de overuren van werknemers
Deze regels zijn belangrijk als je werknemers voor je overwerken
In drukke periodes wil je graag dat je werknemers een stapje extra voor je doen en voor je overwerken. Maar dit onderwerp roept altijd veel vragen op. Hoe zit het met de regels bij overwerken? In dit artikel lees je wat de wet zegt over dit onderwerp.
De loonkloof: wat is het en hoe los je die op?
Veel vrouwen krijgen minder betaald dan mannen
Uit onderzoek van de Van Spaendonck Groep blijkt dat nog steeds veel vrouwen minder betaald krijgen dan mannen. Anders gezegd: de loonkloof is een actueel probleem waar je als werkgever iets mee moet. Hoe pak je het aan?
Kerstpakket ideeën: 5 tips waar je personeel blij van wordt
Wat zit erin en wat zijn de belastingregels rondom het kerstpakket?
Het kerstpakket is een graag gezien cadeau door je personeel, maar hoe zorg je voor een leuk en origineel kerstpakket? Ben je verplicht je medewerkers een kerstpakket te geven en hoe zit het belastingtechnisch? Kun je de kosten ervan aftrekken van je winst?