Wat gebeurt er als ik een nettoloonafspraak maak?
Let hierop als je een nettoloonafspraak maakt met je medewerker
Met de meeste werknemers maak je brutoloonafspraken. Pas na aftrek van bijvoorbeeld loonheffing en sociale premies is bekend wat er ‘in het handje’ overblijft. Sommige werknemers maken daarom liever nettoloonafspraken. Wat gebeurt er als je een nettoloonafspraak maakt? Hier moet je op letten.
Wettelijke verlofdagen voor je personeel bepalen
Alles over betaalde vakantiedagen
In Nederland heb je als werkgever te maken met wettelijk verlof: betaalde vakantiedagen voor je personeel. Om hoeveel dagen gaat het, hoe werkt de opbouw en kunnen werknemers dagen meenemen naar het volgende jaar? Het antwoord op deze en andere vragen delen we hier.
Feestdagen en toeslagen, hoe zit dat nu precies?
Werknemer toeslag betalen op feestdag niet verplicht
Terwijl de meeste mensen vrij zijn, wil jij misschien dat je personeel op bepaalde feestdagen werkt. Vaak wordt er een toeslag betaald over het uurloon en dat kan het voor je medewerkers aantrekkelijker maken om te werken. Maar ben je dat verplicht? Wat zijn de regels en de meest gebruikte toeslagen?
Wat zijn primaire arbeidsvoorwaarden?
Alles over de belangrijkste afspraken met je werknemers
Heb je personeel in dienst? Dan heb je te maken met (primaire) arbeidsvoorwaarden. Aan welke regels moet je je houden? In dit artikel praten we je bij over primaire arbeidsvoorwaarden.
Arbeidsvoorwaardengesprek: tips voor werkgevers over salarisonderhandeling en meer
Alles voor een geslaagd arbeidsvoorwaardengesprek
Jij weet het zeker: deze kandidaat wil je graag aan je organisatie toevoegen. Maar je moet nog een arbeidsvoorwaardengesprek voeren. Hoe pak je het aan? In dit artikel geven we je handige tips voor een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek.
Hoe beloon ik goede medewerkers?
Het nut van een goed arbeidsvoorwaardenbeleid
Goede arbeidsvoorwaarden maken van jou een aantrekkelijke baas. Deze voorwaarden houden meer in dan alleen het salaris. Denk aan bedrijfsfitness, een reiskostenvergoeding en extra verlofdagen.
Wat is het gebruikelijk loon in 2024 voor een dga?
Regels om je loon te bepalen als aandeelhouder
Als je minimaal 5% belang hebt in een vennootschap of coöperatie en er ook voor werkt, krijg je te maken met gebruikelijk loon. Dit geldt dus ook voor directeur-grootaandeelhouders (dga). Wat houdt deze regeling precies in? En wat is het gebruikelijk loon in 2024?
Wat is een marktconform salaris?
In 3 stappen naar een passend loon voor je werknemer
Niet te veel, niet te weinig. Dat is de uitdaging bij het bepalen van het salaris voor je werknemers. Het is belangrijk om te kijken wat gebruikelijk is in de markt. Hoe kom je tot een marktconform salaris? Volg deze stappen.
Belangrijkste redenen voor werknemers om in 2024 van baan te veranderen
Lessen om personeel aan te trekken en langer te behouden
Een beter salaris. Dat is voor werknemers nog altijd de belangrijkste reden om te wisselen van baan. Daarnaast kunnen het aantal werkuren, persoonlijke ontwikkeling en minder reistijd de doorslag geven. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en onderzoeksbureau Q&A Research. Hoe kun je hierop inspelen?
Dit is het minimumloon horeca in 2024
Iemands ervaring, functie en leeftijd bepalen het loon in de horeca
Ook in de horeca verandert er in 2024 veel door de invoering van het minimumuurloon. Wat is in 2024 het minimumloon in de horeca? Is dit loon hoger dan het wettelijk minimumloon? Ben je verplicht cao-lonen aan te houden? En hoe bepaal je het juiste loon? Een overzicht van de antwoorden.
Loonkloof neemt toe, maar niet onder zzp’ers
Acceptatie van thuiswerken mogelijke verklaring
De loonkloof bestaat nog steeds en is zelfs een beetje groter geworden. Maar dat is niet het geval onder zzp’ers. Volgens onderzoek van Intelligence Group verdienen vrouwen die als zzp’er werken inmiddels nagenoeg hetzelfde per uur als hun mannelijke collega’s. Dat zou betekenen dat de loonkloof bij zzp’ers verdwenen is.
Secundaire arbeidsvoorwaarden: zo zet je ze in
Goede secundaire arbeidsvoorwaarden maken het verschil
De meeste sollicitanten kijken vrijwel direct naar de secundaire arbeidsvoorwaarden die een potentiële werkgever biedt. Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden en hoe maak je er slim gebruik van?
De groene arbeidsovereenkomst: stimuleer duurzame keuzes met je arbeidsvoorwaarden
Legal Designer Savannah Koomen over de waarde van groene arbeidsvoorwaarden
Wil jij aan de slag met het verduurzamen van je arbeidsvoorwaarden? De groene arbeidsovereenkomst helpt je om een goede start te maken. Wat is de groene arbeidsovereenkomst precies en hoe kun je ermee aan de slag? We gaan in gesprek met Savannah Koomen, Legal Designer bij Patroon Design en het creatieve brein achter dit idee.
Van bruto naar netto uurloon: bereken het zelf
Bereken het netto uurloon op basis van het bruto uurloon
Als je iemand in dienst neemt, maak je loonafspraken. Meestal spreek je een bruto maandloon af, maar het kan ook een bruto uurloon zijn. Hoe weet je wat er van een bruto uurloon overblijft aan netto uurloon? Dit moet je weten over het bruto en netto loon.
Werkgeversbijdrage kinderopvang uitgelegd
Hoeveel draag je af aan de Belastingdienst?
Heb je personeel in dienst? Dan ben je verplicht bij te dragen aan de kosten voor de kinderopvang. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.
Groene arbeidsvoorwaarden: stimuleer duurzaam denken
Groene arbeidsvoorwaarden nieuwe trend in arbeidsvoorwaarden
Steeds meer bedrijven zetten in op duurzaamheid. Niet alleen door naar hun inkoopbeleid en CO2-voetafdruk te kijken, maar ook door hun werknemers groene arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden en waarom zijn deze arbeidsvoorwaarden in opmars? En hoe begin je ermee?
Tertiaire arbeidsvoorwaarden, wat en hoe?
Alles over faciliteiten en voorzieningen die je personeel kunt aanbieden
Je maakt met je medewerker verschillende afspraken op het moment dat hij bij je komt werken. Primaire, secundaire en zelfs tertiaire arbeidsvoorwaarden. Wat zijn tertiaire arbeidsvoorwaarden en hoe gebruik je ze in je voordeel?
Vakantiegeld: verplicht of niet?
De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WMM)
Ben je als werkgever verplicht vakantiegeld uit te betalen? Wat zijn precies de regels en uitzonderingen? In dit artikel leggen we die aan je uit.