Belangrijkste redenen voor werknemers om in 2024 van baan te veranderen
Lessen om personeel aan te trekken en langer te behouden
Een beter salaris. Dat is voor werknemers nog altijd de belangrijkste reden om te wisselen van baan. Daarnaast kunnen het aantal werkuren, persoonlijke ontwikkeling en minder reistijd de doorslag geven. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en onderzoeksbureau Q&A Research. Hoe kun je hierop inspelen?
Loonkloof neemt toe, maar niet onder zzp’ers
Acceptatie van thuiswerken mogelijke verklaring
De loonkloof bestaat nog steeds en is zelfs een beetje groter geworden. Maar dat is niet het geval onder zzp’ers. Volgens onderzoek van Intelligence Group verdienen vrouwen die als zzp’er werken inmiddels nagenoeg hetzelfde per uur als hun mannelijke collega’s. Dat zou betekenen dat de loonkloof bij zzp’ers verdwenen is.
Secundaire arbeidsvoorwaarden: zo zet je ze in
Goede secundaire arbeidsvoorwaarden maken het verschil
De meeste sollicitanten kijken vrijwel direct naar de secundaire arbeidsvoorwaarden die een potentiële werkgever biedt. Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden en hoe maak je er slim gebruik van?
De groene arbeidsovereenkomst: stimuleer duurzame keuzes met je arbeidsvoorwaarden
Legal Designer Savannah Koomen over de waarde van groene arbeidsvoorwaarden
Wil jij aan de slag met het verduurzamen van je arbeidsvoorwaarden? De groene arbeidsovereenkomst helpt je om een goede start te maken. Wat is de groene arbeidsovereenkomst precies en hoe kun je ermee aan de slag? We gaan in gesprek met Savannah Koomen, Legal Designer bij Patroon Design en het creatieve brein achter dit idee.
Werkgeversbijdrage kinderopvang uitgelegd
Hoeveel draag je af aan de Belastingdienst?
Heb je personeel in dienst? Dan ben je verplicht bij te dragen aan de kosten voor de kinderopvang. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.
Groene arbeidsvoorwaarden: stimuleer duurzaam denken
Groene arbeidsvoorwaarden nieuwe trend in arbeidsvoorwaarden
Steeds meer bedrijven zetten in op duurzaamheid. Niet alleen door naar hun inkoopbeleid en CO2-voetafdruk te kijken, maar ook door hun werknemers groene arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden en waarom zijn deze arbeidsvoorwaarden in opmars? En hoe begin je ermee?
Tertiaire arbeidsvoorwaarden, wat en hoe?
Alles over faciliteiten en voorzieningen die je personeel kunt aanbieden
Je maakt met je medewerker verschillende afspraken op het moment dat hij bij je komt werken. Primaire, secundaire en zelfs tertiaire arbeidsvoorwaarden. Wat zijn tertiaire arbeidsvoorwaarden en hoe gebruik je ze in je voordeel?
Vakantiegeld: verplicht of niet?
De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WMM)
Ben je als werkgever verplicht vakantiegeld uit te betalen? Wat zijn precies de regels en uitzonderingen? In dit artikel leggen we die aan je uit.
Vakantiegeld uitbetalen: hoeveel en wanneer?
Hou hier rekening mee als je vakantiegeld uitbetaalt
Iedereen die in Nederland woont en in loondienst werkt, heeft recht op vakantiegeld. Hoeveel betaal je je personeel en natuurlijk: wanneer moet je vakantiegeld uitbetalen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over vakantiegeld uitbetalen.
Bonusregeling opzetten, een stappenplan
Zo creëer je een effectieve bonusregeling
Een bonusregeling opzetten kan een goede manier zijn om personeel aan te trekken en te behouden. Maar waar moet je rekening mee houden als je een bonusregeling opzet en vastlegt? Welke soorten bonussen zijn er, welke wettelijke regels zijn er en met welke andere punten moet je rekening houden bij het opzetten van een bonusregeling?
Overuren uitbetalen: regels en opties
Zo gebruik je overuren om je werknemers te motiveren
Je werknemer maakt overuren om in drukke tijden al het werk gedaan te krijgen. Natuurlijk moet je die overuren uitbetalen. Maar hoe werkt dat precies? Wat zijn de regels en welke opties heb je?
Overwerken: alles over de overuren van werknemers
Deze regels zijn belangrijk als je werknemers voor je overwerken
In drukke periodes wil je graag dat je werknemers een stapje extra voor je doen en voor je overwerken. Maar dit onderwerp roept altijd veel vragen op. Hoe zit het met de regels bij overwerken? In dit artikel lees je wat de wet zegt over dit onderwerp.
De loonkloof: wat is het en hoe los je die op?
Veel vrouwen krijgen minder betaald dan mannen
Uit onderzoek van de Van Spaendonck Groep blijkt dat nog steeds veel vrouwen minder betaald krijgen dan mannen. Anders gezegd: de loonkloof is een actueel probleem waar je als werkgever iets mee moet. Hoe pak je het aan?
Minimumloon in 2023 met ruim 10 procent omhoog
De grootste stijging van het minimumloon ooit
Het wettelijk minimumloon gaat op 1 januari 2023 met 10,15% omhoog. Wat zijn de gevolgen van deze wijziging?
Heldere arbeidsvoorwaarden verplicht per 1 augustus 2022
Nieuwe wet voor werkgevers
Ondernemers met personeel moeten per 1 augustus 2022 rekening houden met een nieuwe wet, die ze verplicht te zorgen voor heldere en transparante arbeidsvoorwaarden. Wat verandert er voor werkgevers?
Arbeidsvoorwaarden versoberen. Hoe doe je dat?
Regelingen downsizen en extraatjes afschaffen.
Ruim een derde van de ondernemers heeft in de afgelopen drie jaar secundaire arbeidsvoorwaarden van het personeel versoberd. Nog eens 20 procent wíl dat doen. Om te besparen vanwege de crisis. Dat blijkt uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van het Financieele Dagblad. Hoe pak je zo’n versobering nu eigenlijk aan? En mag je zomaar regelingen afschaffen of aanpassen?