Hoe beloon ik goede medewerkers?

Het nut van een goed arbeidsvoorwaardenbeleid

Goede arbeidsvoorwaarden maken van jou een aantrekkelijke baas. Deze voorwaarden houden meer in dan alleen het salaris. Denk aan bedrijfsfitness, een reiskostenvergoeding en extra verlofdagen.

Wat zijn arbeidsvoorwaarden?

Arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden waaronder een werknemer werkt, deze voorwaarden zijn in te delen in vier groepen:

 • Primaire arbeidsvoorwaarden. Hierbij moet je denken aan loon en de wettelijke verplichte vakantietoeslag. In sommige gevallen valt hier ook de 13e maand onder, een winstdeling of bonussen.

 • Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vaste, variabele of incidentele regelingen. Voorbeelden hiervan zijn reiskostenvergoeding, leaseauto, bedrijfsfiets, vergoeding van cursussen en abonnementen. Ook is het niet verplicht om een pensioenregeling aan te bieden aan je werknemers.

 • Tertiaire arbeidsvoorwaarden, zijn de ruimtes en reizen die een werkgever aan werknemers aanbiedt, maar de geldwaarde per persoon is lastig te bepalen. Denk hierbij aan de bedrijfskantine, personeelsuitjes, bedrijfsfitness en kerstpakketten. Bij het Amerikaanse internetbedrijf Google gaan ze heel ver met deze extraatjes voor de werknemer. Het bedrijfsterrein is een complete campus met kapper, dokter, sportveld, zwembad en zelfs cafés en restaurants.

 • Quartiaire arbeidsvoorwaarden bestaan uit de werksfeer.

Hoe bepaal ik mijn arbeidsvoorwaarden?

De meeste bedrijven hebben van tevoren een standaard pakket arbeidsvoorwaarden. Maar je kunt je werknemers meerdere vergoedingen aanbieden, naar persoonlijke keuze. Zo zal de ene werknemer liever een vergoeding voor reiskosten krijgen, terwijl de ander liever een fiets van de zaak gebruikt of bedrijfsfitness. In veel bedrijven wordt al gewerkt met het principe salaris inruilen voor extra verlofdagen, in dit geval wissel je ook twee arbeidsvoorwaarden om. Bij persoonlijke voorkeuren spelen onder andere leeftijd (pensioenregeling of opleiding), woonplaats (auto van de zaak) en geslacht (ouderschapsverlof of leaseauto)

Houdt werknemers tevreden

Maar niet alleen in het beginstadium is het belangrijk een goede keuze te maken in de arbeidsvoorwaarden. Heb je goed presterende werknemers, dan wil je daar ook wat tegenover zetten. Het kan wat opleveren als je deze goed functionerende medewerkers beter gaat betalen. Maar met je beloning wil je geen scheve gezichten bij andere werknemers veroorzaken, toch?

Iedereen is gelijk

Een goed arbeidsvoorwaardenbeleid biedt werknemers de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende arbeidsvoorwaarden als alle pakketten voor de verschillende werknemers globaal gezien maar gelijk blijven. Wat als je een goede werknemer toch meer salaris wil betalen dan een mindere werknemer? De training ‘Arbeidsvoorwaarden en Belonen’ van MKB Cursus & Training geeft je antwoord op deze vraag. Het programma is opgebouwd rondom vragen als:

 • Beter betalen: wat levert dat op?

 • Belonen is meer dan het geven van salaris.

 • Wat zijn redelijke verschillen in beloning tussen medewerkers?

 • Hoe kunnen we prestatiebeloning op een goede manier aanpakken? Basisprincipes en presentatie van systemen en regelingen, die geschikt zijn voor het mkb.

 • Hoe moeten we omgaan met de beloning van oudere, zieke of arbeidsongeschikte medewerkers?

 • Welke arbeidsvoorwaarden moeten wij bieden om aantrekkelijk te zijn?

 • Welke wettelijke bepalingen gelden bij aanpassing van de beloning?

De training is bedoeld voor ondernemers in het mkb en hun medewerkers die zich met personeelszaken binnen het bedrijf bezighouden. Na twee dagdelen weet je hoe je de regeling van arbeidsvoorwaarden het beste aan kan pakken.

Wat vind je van dit artikel?