Forse toename in aantal werknemers met burn-outklachten

Het aantal werknemers met burn-outklachten steeg in 2022 naar 1,6 miljoen, sterke toename onder jongeren

Jonge vrouw aan het werk op kantoor met burn out klachten

In 2022 hadden zo’n 1,6 miljoen werknemers te maken met burn-out gerelateerde klachten. Dat komt neer op 1 op de 5 werknemers. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2021: toen waren er ‘maar’ 1,3 miljoen werknemers met dit soort klachten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat kennisinstituut TNO en CBS deden in het kader van de Week van de Werkstress.

Burn-out gerelateerde klachten

Met ‘burn-out gerelateerde klachten’ wordt overigens niet hetzelfde bedoeld als een burn-out. Werknemers met burn-outklachten ervaren stressklachten, maar zijn in het algemeen nog wel gewoon aan het werk. Burn-outklachten kunnen op termijn uitmonden in een burn-out.

Vooral meer burn-outklachten bij jongeren

In de leeftijdscategorie 18 tot en met 34 jaar ervaarde zelfs 1 op de 4 werknemers burn-outklachten. Ook nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten toe. De mogelijke oorzaken van deze stijging zijn volgens het onderzoek vooral ‘prestatiedruk, onzekerheden in het leven en sociale druk’. Het aantal jonge vrouwen met burn-outklachten is groter dan het aantal jonge mannen: 29% jonge vrouwen tegenover 23% jonge mannen.

3% van de werknemers heeft burn-out

Bij de beroepsziekte burn-out heeft een arts vastgesteld dat een werknemer daar last van heeft. Volgens het onderzoek was dat in 2022 het geval bij 3% van de medewerkers in Nederland.

De kosten van verzuim door werkstress

In 2021 verzuimden werknemers in Nederland zo’n 11 miljoen dagen als gevolg van werkstress. Het prijskaartje dat hieraan hangt is volgens het onderzoek zo’n € 3,3 miljard, wat neerkomt op ongeveer € 11.000 per werknemer.

Cijfers over werkstress

Bij werkstress is er geen evenwicht tussen de eisen die het werk stelt en de mogelijkheden die de werknemer heeft om aan de eisen te voldoen. Een paar cijfers uit het onderzoek over werkstress in 2022:

  • 41% van de werknemers vindt dat werkstress verminderd moet worden

  • 33% van de werknemers ervaart hoge taakeisen

  • 26% van de werknemers heeft een conflict met iemand op het werk

Via het onderzoek vraagt TNO aandacht voor de noodzaak om werkstress op de werkvloer terug te dringen.

Ziekteverzuim gedaald in 2023

Gelukkig is er in 2023 ook goed nieuws te melden: uit cijfers van het CBS blijkt dat het ziekteverzuim onder werknemers in het tweede kwartaal van 2023 gedaald is ten opzichte van het jaar ervoor. Het gaat om 5,0% in Q2 van 2023 tegenover van 5,4% in Q2 van 2022. Dat is een omslag na zeven jaar oplopend ziekteverzuim.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.