Veilig thuiswerken: bescherm je onderneming tegen cybercrime

Vijf tips voor een veilige thuiswerkplek

Man- werken -laptop - foto vanaf boven

Werken jouw medewerkers regelmatig thuis? Dit heeft veel voordelen, zowel voor hen als voor jou als ondernemer. Toch brengt thuiswerken ook een aantal uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van cybercrime. Hoe kunnen jouw medewerkers veilig thuiswerken, zodat de kans op een incident zo klein mogelijk is? Deze vijf tips helpen je.

Tip 1: Zorg voor bewustwording op het gebied van cybercrime

Weten jouw medewerkers welke risico’s ze lopen op het gebied van cybercrime? Voor veel mensen voelt cybercrime als een ver-van-hun-bedshow. Veilig thuiswerken staat dan ook niet hoog op hun prioriteitenlijstje. De eerste stap naar een veilige werkomgeving is bewustwording. Cybercriminelen richten hun pijlen niet alleen op grote corporates, maar juist ook op het mkb. Met technieken als phishing, malware en ransomware proberen ze toegang te krijgen tot vertrouwelijke gegevens en systemen.

Op kantoor denken de meeste medewerkers al weinig aan cyberveiligheid, maar dat is op de thuiswerkplek misschien nog wel minder. Het is dan ook slim om een informatiesessie te organiseren om je medewerkers bewust te maken van hun rol in het voorkomen van cybercrime. Veilig thuiswerken gaat niet vanzelf.

Tip 2: Organiseer trainingen

In het verlengde daarvan is het belangrijk dat je medewerkers zelf cyberdreigingen kunnen herkennen. In een training kun je hen bijvoorbeeld leren om verdachte e-mails te identificeren, hoe je veilig gevoelige informatie deelt en dat ze zomaar op linkjes moeten klikken. Druk ze op het hart om veilige wachtwoorden te gebruiken, en deze regelmatig te vervangen. Een online wachtwoordkluis kan ook een uitkomst zijn.

Tip 3: Beveilig je hardware, software en netwerk

Naast de rol van medewerkers, is de beveiliging van je apparaten en data zelf ook heel belangrijk. Bepaal van tevoren of privéapparaten ook voor thuiswerken worden mogen gebruikt, of dat je werkapparatuur faciliteert. Controleer: zijn alle computers, laptops, tablets en smartphones op de thuiswerkplek voorzien van antivirussoftware? En heb je voor alle apparaten tweetrapsverificatie aangezet?

Cybercriminelen zijn altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe technieken en tactieken. Om hen een stap voor te zijn, is het heel belangrijk om alle software up-to-date te houden. Je kunt thuiswerkende medewerkers op het hart drukken de updates op tijd te installeren, of op afstand updates uitrollen.

Tip 4: Faciliteer veilige gegevensoverdracht

Als je medewerkers vanuit huiswerken, zullen ze regelmatig documenten moeten versturen naar collega’s, klanten of derde partijen. Wanneer dit simpelweg gemaild wordt, ontstaat het risico dat de informatie onderschept wordt. Het is dan ook belangrijk om documenten en gegevens te versleutelen, zodat ze onleesbaar zijn voor derden. Zo voorkom je dat gevoelige informatie in de verkeerde handen valt, mocht een cybercrimineel deze onderscheppen.

Tip 5: Stel een thuiswerkbeleid op

Veilig thuiswerken kan alleen met heldere afspraken. Daarom is het belangrijk om een thuiswerkbeleid op te stellen. Je legt hier bepaalde afspraken vast voor tijdens het thuiswerken. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je medewerkers op kantoor worden verwacht, wanneer ze bereikbaar moeten zijn en welke werkzaamheden er thuis mogen worden uitgevoerd. Besteed ook hier extra aandacht aan de risico’s van cybercrime. Leg vast welke software en tools medewerkers veilig zijn om te gebruiken, en welke vooral niet.

Veilig thuiswerken voor medewerkers

Thuiswerken biedt veel voordelen, maar ook een aantal belangrijke risico’s op het gebied van cybercrime. Met de juiste aanpak kunnen jouw medewerkers veilig thuiswerken en de kans op een cyberincident tot een minimum beperken. Met de tips uit dit artikel leg je een solide basis voor veilig thuiswerken en kun je jouw bedrijf en gegevens beschermen tegen cybercrime.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.