Nepfactuur Gemeentegids

Factuur voor zogenaamde vermelding in gemeentegids

Nepfactuur in omloop Gemeentegids

Honderden ondernemers hebben een nepfactuur ontvangen voor een vermelding op een website als www.gemeentegids-nederland.nl. Bedrijven als Publicatie & Advies NL, Media & Advies NL en A.O.N. Media sturen een factuur voor deze advertentieplaatsing.

Kleine ondernemers zijn populair doelwit van fraudeurs en oplichters. Een bekende vorm van fraude is de gemeentegids. Je wordt dan gebeld door zogenaamd de gemeentegids, met het aanbod om voor een paar honderd euro in de gemeentegids vermeld te worden. Of je ontvangt ineens een nepfactuur van een mediabedrijf. 

Nepfactuur voor advertentieplaatsing in gemeenten-gidsen.nl

De factuur die ondernemers bijvoorbeeld is voor een advertentieplaatsing op een website als www.gemeente-gidsen.nl of www.gemeentegids-nederland.nl. Echter, de ondernemers hebben nooit opdracht gegeven voor een dergelijke plaatsing. Oftewel: de factuur is nergens op gebaseerd. Heb je ook zo'n factuur ontvangen, dan adviseert de Fraudehelpdesk om opheldering te vragen aan het bedrijf op de volgende manier: Stuur een aangetekende brief, waarin je vraagt waar de factuur op gebaseerd is. Het bedrijf moet je dit kunnen bewijzen, willen ze aanspraak maken op het geld. En aangezien bewijs ontbreekt omdat je nooit een bestelling hebt gedaan, is de kous hiermee als het goed is af. Stuur de brief naar het adres van het mediabedrijf dat bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd. Het adres dat op de factuur staat, klopt mogelijk niet.

Telefonisch contact

Telefonisch contact raadt de Fraudehelpdesk af, omdat je met een mondelinge toezegging dat je de factuur niet hoeft te betalen, achteraf weinig kunt. Het is geen bewijs. Een reactie per brief kun je wél overleggen aan de rechter, mocht dat nodig zijn. 

Een ander nadeel van telefonisch contact is dat je het risico loopt dat het zogenaamde advertentiebureau het gesprek opneemt en een eventuele toezegging van jouw kant daarmee kan gebruiken als pressiemiddel om je wél te laten betalen. Deze methode hanteert bijvoorbeeld de Bedrijvengidsonline, een adverteerder waar veel ondernemers nog steeds hinder van ondervinden. 

Wat kun je doen tegen nepfacturen?

Om te voorkomen dat je zogenaamde overeenkomsten of verlengingen van contracten ondertekent of dat je betaalt voor vermelding van je bedrijfsnaam in een bedrijvengids of op een website, is het belangrijk te letten op de volgende zaken:

  • Zet nooit je handtekening onder een overeenkomst die je niet vertrouwt.

  • Betaal nooit zonder meer facturen van een bedrijf waarvan je niet eerder een factuur hebt ontvangen. Let goed op de kleine lettertjes, onder sommige nepfacturen staat piepklein een melding als 'dit is een advertentie'.

  • Ga bij de Fraude Helpdesk na of er meldingen bekend zijn over het bedrijf waar je een dubieuze factuur van hebt ontvangen.

  • Licht je personeel in over acquisitiefraude. Zorg dat je werknemers zich niet onder druk laten zetten snel iets te ondertekenen en leer hen hoe ze acquisitiefraude kunnen herkennen. Vooral in de vakantieperiode slaan dit soort bedrijven toe.  

  • Lees het artikel 'Checklist acquisitiefraude' voor andere tips.

Goed nieuws: acquisitiefraude is nu eindelijk strafbaar (lees het artikel). 

Sinds september 2011 sturen criminelen in naam van de Telefoongids en Gouden Gids neprekeningen naar kleine zelfstandigen en bedrijven. De criminelen gebruiken hiervoor het adressenbestand van het bedrijf dat beide gidsen uitgeeft. Het factuurbedrag van gemiddeld 130 euro is voor vermelding in de Telefoongids en Gouden Gids. Dit meldde het Steunpunt Acquisitiefraude.

Imagoschade

Al meer dan honderd zelfstandigen en bedrijven maakten melding van vreemde facturen bij de gedupeerde organisatie, die hierdoor flinke imagoschade oploopt. Er is zelfs inbreuk gemaakt op hun merkrecht door de criminelen: zij gebruiken namelijk het logo, de Kamer van Koophandelgegevens en adresgegevens van de Telefoongids & Gouden Gids.

Herken een nepfactuur

De nepfacturen zijn te herkennen aan het slechte papier en een wazig logo. Ook worden er andere rekeningnummers gehanteerd. Twijfel je of jij een nepfactuur hebt ontvangen, bekijk dan op Steunpunt Acquisitiefraude verschillende facturen die uit naam van de Telefoongids & Gouden Gids werden verstuurd.

Schade en daders onbekend

De schade die de criminelen hebben aangericht is nog onbekend, evenals de dader(s). Wel heeft het Steunpunt Acquisitiefraude betrokken banken gevraagd de rekeningen van de fraudeurs te blokkeren.

Bronnen: Steunpunt Acquisitiefraude, NUzakelijk en RTL Nieuws

Wat vind je van dit artikel?