Tien tips om te sturen op cijfers

Benut je administratie | Financiële aanraders

Grafiek tabel administratie

Benut jij je financiële administratie al om je bedrijf te sturen? Krijg meer grip op je zaken met deze 10 financiële tips van MKB Servicedesk

Tip 1: Gebruik begrotingen

Ondernemers die bewust en actief met een begroting werken zijn succesvoller, omdat ze gericht sturing geven aan hun bedrijf. Zes voordelen van het werken met een begroting. Lees het artikel.

Tip 2: Maak een marktanalyse

Een marktanalyse is binnen het mkb vaak een ondergeschoven kindje. Weinig tijd, weinig aandacht en te weinig nut, zijn veelgehoorde argumenten. Maak er tijd voor, want het geeft een realistisch beeld van de kansen en mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Tip 3: Bereken het rendement van je investeringen

Veel omzet betekent niet automatisch een hogere winst. De meeste winst is te behalen met een kritische blik op je bedrijfsvoering en klanten, en een focus op marktontwikkelingen. Het draait niet alleen om hard werken, maar vooral ook om slimmer werken.

Tip 4: Houd je personeelskosten in de hand

Grip op je personeelskosten houd je als medewerkers hun salaris ruim terugverdienen," zegt adviseur Nieky van Vlerken. Essentieel daarbij is aandacht voor intrinsieke motivatie. Onder meer door goede arbeidsomstandigheden en waardering. Lees het artikel.

Tip 5: Maak scherpe offertes

Een succesvolle opdracht begint bij een scherpe offerte. Dat is niet alleen een kwestie van de juiste prijs, maar ook van een heldere en pakkende presentatie. Het gaat erom dat je de klant laat zien dat jij de beste oplossing biedt voor de scherpst mogelijke prijs.

Tip 6: Bereken je winst per medewerker

Een goed overzicht van de kosten en opbrengsten per medewerker is noodzakelijk voor een gezonde bedrijfsvoering. Je omzet en brutowinst gedeeld door het aantal medewerkers biedt inzicht en nuttig vergelijkingsmateriaal. Het helpt je tijdig bij te sturen als dat nodig is. Lees het artikel.

Tip 7: Laat je administratie tot leven komen

Als je je financiële boekhouding ziet als toekomstgerichte managementinformatie, dan gaat je administratie vanzelf leven. Vier nuttige tips die boekhouden leuker en financieel aantrekkelijker maken.

Tip 8: Ga slimmer bezuinigen

Kritisch kijken naar de kosten is voor elke ondernemer zinvol, niet alleen in een mindere economische periode. Als ondernemer moet je om te bezuinigen in ieder geval weten wát je kosten zijn. Juist daar valt een stuk eenvoudiger te besparen dan je zou denken.

Tip 9: Herkennen van betalingsrisico's

Debiteuren die niet of te laat betalen. Spookfacturen en phishing. Door de signalen op tijd te herkennen en het inbouwen van administratieve checks kun je de schade beperkt houden. Lees het artikel.

Tip 10: Maak een procesanalyse

Met een procesanalyse breng je de bedrijfsvoering in beeld. Niet alleen de activiteiten waarmee je geld verdient, maar ook zaken zoals marketing, acquisitie en de boekhouding. De winstgevendheid van je onderneming stijgt en de klanttevredenheid gaat omhoog. Lees het artikel.

Doe hier de scan!

Wat vind je van dit artikel?

Raphael Klees

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.