Administratie uitbesteden of zelf boekhouden?

Dit moet je overwegen als je je boekhouding wilt uitbesteden

Boekhouding

Jij bepaalt wie de administratie doet: je kunt zelf boekhouden of je administratie uitbesteden. Of iets daar tussenin. Maar wanneer laat je een boekhouder je administratie doen en wanneer doe je het zelf? In dit artikel leer je meer over het uitbesteden van de administratie.

De voordelen van zelf boekhouden

Je administratie omvat alle gegevens over je onderneming die je op papier of elektronisch vastlegt. Het vormt de basis van je belastingaangifte: zowel btw-aangifte als je inkomstenbelasting aangifte.

Wat zijn de belangrijkste voordelen als je dit allemaal zelf doet?

  • Je hebt altijd inzicht en overzicht in je boekhouding

  • Je betaalt geen kosten van een boekhouder of accountant

  • Je bent niet afhankelijk van anderen om je administratie te doen

Eigen boekhouding doen met een boekhoudprogramma

Je hoeft niet meteen een duur boekhoudpakket aan te schaffen. Sarah de Winter van online cupcakeboetiek A Cup of Cake en the Cakeroom kon de eerste twee jaar prima zelf boekhouding doen met een boekhoudsjabloon van Excel: "Je kunt er makkelijk je inkomsten en uitgaven in noteren en het is gratis. Nu ik een tweede webshop ben begonnen én een fysieke winkel heb geopend voldoet Excel niet meer. Daarom ben ik overgestapt op een boekhoudprogramma."

Corianne Moor, eigenaar van C.A. Moor Financieel Management zegt hierover: "Er bestaan een stuk of honderd boekhoudprogramma's. Sommigen zijn gratis, anderen kosten ongeveer 15 tot 30 euro per maand. Met de gratis programma's kom je een eind, maar als je bijvoorbeeld een jaarrekening wil opstellen of je opbrengsten en kosten wil scheiden binnen het programma, heb je modules nodig die meestal niet in de gratis pakketten zitten."

Leer meer over hoe je een boekhoudpakket kiest

Voordelen van boekhouding uitbesteden

Heb je geen zin in of gevoel voor boekhouding, of wil je je tijd volledig richten op je onderneming? Ga dan op zoek naar een boekhouder.

Waarom boekhouding uitbesteden?

Dit zijn de belangrijkste voordelen van je administratie uitbesteden:

  • Je boekhouder regelt je fiscale voordelen

  • Je krijgt deskundig advies

  • Je bent zelf geen of minder tijd kwijt aan administratie

Als je kiest voor je administratie uitbesteden, dan kun je kiezen uit een boekhouder of een accountant. Dat zijn financiële adviseurs die je administratie kunnen opzetten en daarna kunnen bijhouden. 

Een boekhouder helpt niet alleen met de dagelijkse facturen, maar ook met de omzet- en inkomstenbelasting. Een accountant en boekhouder geven op basis van je cijfers advies, slimme bespaartips en ze kennen alle fiscale voordelen, waardoor ze zich (deels) terugbetalen in de belasting die je niet hoeft te betalen.

Wil je meer weten of wat een boekhouder voor je kan doen, wat een boekhouder kost en hoe je een boekhouder vindt? Lees het artikel: Boekhouder: dit kun je verwachten

Wat kost administratie uitbesteden voor zzp en mkb?

De kosten voor het uitbesteden van je administratie hangen af van of je kiest voor een boekhouder of een accountant. De meeste startende ondernemers kiezen voor een boekhouder, omdat die minder kost dan een accountant. En natuurlijk maakt het ook verschil of je je héle administratie uitbesteedt, of het bijvoorbeeld alleen bij je belastingaangifte laat. 

Wil je als zzp’er een boekhouder inhuren? Dan betaal je jaarlijks voor je inkomstenbelasting en btw-aangifte van je eenmanszaak iets tussen de € 500-1500. Een hoop geld, zeker als je net begint. Maar omdat je als starter ook meer recht hebt op allerlei belastingvoordelen, kan het zich snel terugverdienen, want ook zijn dit zakelijke kosten en die zijn aftrekbaar. 

Het uitbesteden van boekhouding mkb is lastiger te bepalen, omdat dat dat afhankelijk is van de grootte van je bedrijf, hoeveel personeel je hebt, hoeveel inkomende en uitgaande facturen je hebt en andere factoren. Het bedrag hangt dus af van de complexiteit van je administratie. Heb je 1 medewerker of heb je er meer dan 10? Gaat het om 100 facturen per maand of 1000? 

Daarom loont het zeker om meerdere offertes aan te vragen. Grofweg geldt voor een bv dat je tussen de € 115-475 per maand kwijt bent voor je administratie. 

3 tips voor het uitbesteden van je boekhouding

  1. Vraag verschillende offertes aan, deel je verwachtingen en maak duidelijke afspraken over wie wat doet. 

  2. Kijk niet alleen naar de prijs maar ook naar de kwaliteit en service van een boekhouder of accountant. Vraag eens bij andere ondernemers hoe zij het hebben geregeld en bij wie. 

  3. Zit je een jaar bij je boekhouder of accountant? Kijk dan eens wat het je heeft opgeleverd aan belastingvoordeel en andere besparingen. Kijk ook naar de bespaarde tijd die je anders aan je administratie had moeten besteden. Is administratie uitbesteden het waard? Wil je minder of meer boekhouding uitbesteden komende periode?

Tussenweg: zelf boekhouding doen én boekhouding uitbesteden

Er is natuurlijk ook nog de middenweg. Veel administratiebureaus bieden zo'n abonnement aan: je doet dan zelf je administratie in hun boekhoudpakket en tegelijkertijd heb je een boekhouder of accountant die met je meekijkt. 

Zo doe je wat je zelf kunt en heb je een specialist achter de hand die je helpt bij zaken waar je niet genoeg van weet. Zo’n samenwerking is een van de voordelen van online boekhouden. 

Bekijk nog 7 andere voordelen van online boekhouden

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.