Outsourcen naar China, hoe doe ik dat?

Hoe besteed ik mijn productie uit in China?

Outsourcen naar China, hoe doe ik dat

Je wilt de productie van een bestaand of nieuw product uitbesteden in het buitenland. Vaak denk je meteen aan China, traditioneel hét land om goedkoop iets te laten produceren.

Als uitbestedende starter is het vinden van een goede én goedkope producent belangrijk. Maar ook als ondernemer achter een bestaand bedrijf ben je altijd op zoek naar kostenbesparingen. Uitbesteden in China is tegenwoordig populair, omdat de productie in dit land bekend staat als goedkoop. Let op: Dit is helemaal niet altijd het geval, zeker niet voor een mkb bedrijf.

Kostenbesparingen tegenover extra kosten

Overweeg je outsourcing in China, dan is het belangrijk om de kostenbesparing af te zetten tegen de extra kosten die je zult maken. De kostenbesparing zal vooral bestaan uit lagere loonkosten, wat betreft extra kosten kun je denken aan:

 • e kosten van het vinden en beoordelen van potentiële producenten, inclusief tijd- en reiskosten;

 • E-mail-, telefoon- en verzendkosten van poststukken;

 • De kosten van transport en logistiek;

 • De kosten voor het terugsturen van producten die niet voldoen;

 • Koersfluctuaties.

Bijkomende problemen

Wees voorbereid op eventuele problemen die je tegen kunt komen. Deze kunnen meespelen in je overweging of outsourcen in China geschikt is voor jouw bedrijf:

 • Miscommunicatie en andere taal- en communicatieproblemen;

 • Het ontstaan van lange levertijden;

 • Een beperkte grootte of gewicht van je product, in verband met transportkosten;

 • Een potentieel grotere kans op inbreuk op je intellectuele eigendom;

 • Potentieel meer concurrentie;

 • Kwaliteitsimagoverlies bij de Nederlandse consument, als gevolg van een eventueel lagere kwaliteit;

 • Andere betalingsvoorwaarden dan je bedrijf gewend is.

Goedkope oplossing

Voor sommige bedrijven pakt de kostenberekening zo uit dat uitbesteding in China de meest goedkope oplossing blijkt. Dit zal voornamelijk het geval zijn als je arbeidsintensieve artikelen produceert of als je bulkbestellingen doet waar het prijsvoordeel, door grootte van de bestelling, de bovengenoemde kosten overstijgt.

Een producent vinden

Om te bepalen wie het meest geschikt is om kosteneffectief je product te vervaardigen, zul je verschillende factoren met elkaar moeten vergelijken. Onderzoek daarom alle opties vanuit meerdere perspectieven.

Zoek grondig op internet naar ervaringen met verschillende Chinese producten. Slim hierbij is het om een consultant of intermediair in te schakelen die bestaande contacten binnen de Chinese markt heeft. Hij of zij kan je helpen met het identificeren van, onderhandelen met, en kiezen van de meest geschikte producent.

De alternatieven

Toch liever niet naar China? Je kunt het ook dichter bij huis zoeken, bijvoorbeeld in Oost-Europa. De productie van kleinere aantallen is hier gemakkelijker en de levertijden zijn korter en flexibeler. Hier staat wél tegenover dat de loonkosten meestal hoger zijn.

Een ander alternatief is uitbesteding van de productie in eigen land. Om toch kosten te besparen, loont het om te kijken of bedrijfsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden.

Lees ook Export naar China: waar liggen de kansen in 2021?

Wat vind je van dit artikel?