Offshoring: productie in lagelonenlanden

Hoe vind ik een betrouwbare producent?

Productie in lagelonenlanden
whitepaper btw in het buitenland hero

Btw in het buitenland

Het verplaatsen van je productie naar lagelonenlanden kan je helpen om kosten te besparen, maar hoe weet je zeker dat je de juiste partij vindt? Je wilt niet dat een producent in China aan de haal gaat met jouw ideeën. Zo vind je een betrouwbare producent in een lagelonenland.

Wanneer je processen gaat uitbesteden naar het buitenland, specifiek naar lagelonenlanden, heet dit offshoring. Bekende lagelonenlanden in het verre oosten zijn India en China. In lagelonenlanden liggen de lonen substantieel lager dan in Nederland, hierdoor kun je veel geld in eigen zak houden. Toch zijn er een aantal problemen waar je tegenaan kunt lopen als je je productie wilt gaan uitbesteden.

Cultuurverschillen

Veel ondernemers struikelen over het feit dat ze weinig connecties hebben binnen de landen waar ze de productie willen uitbesteden. Daarnaast zul je waarschijnlijk tegen taal- en cultuurverschillen aanlopen. Een tussenpersoon die het land en de markt goed kent, kan je bij hierbij helpen. Een voorbeeld van een tussenpersoon die actief is in het verre oosten is The Sourcing Connection. Zo’n tussenpersoon kan je ook helpen bij het probleem van namaakproducten. Uiteraard zal de fabriek jouw ontwerp nodig hebben, het is belangrijk om hier goede afspraken over te maken om namaak te voorkomen.

Maatschappelijk verantwoorde offshoring

Je hoort vaak slechte verhalen over fabrieken in het verre oosten. Mensen die werkdagen van 12 uur maken zonder voldoende water, voedsel en rust. Er zijn zelfs verhalen van kinderarbeid. Natuurlijk wil je niet dat er door jouw toedoen onrecht wordt aangedaan.

Gelukkig is er een manier om ervoor te zorgen dat jouw producten niet in deze ‘foute’ fabrieken worden gemaakt. Als je gebruik maakt van een tussenpersoon als The Sourcing Connection, weet je zeker dat je producten worden gemaakt in een fabriek met goede arbeidsomstandigheden. The Sourcing Connection bezoekt regelmatig de fabrieken in het Verre Oosten om de omstandigheden te inspecteren en gesprekken te voeren met arbeiders over mogelijke verbeteringen. Zo draag je bij aan het verbeteren van de leefomstandigheden in het verre oosten. Op die manier ben je dus een maatschappelijk verantwoord ondernemer.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.