SIB-regeling: subsidie voor internationaal ondernemen

Financiële hulp bij opstarten van export

seminar-training-cursus-cursisten
Whitepaper Eerste hulp bij exporteren

Eerste hulp bij Exporteren

Met Support International Business (SIB) kun je subsidie krijgen om jouw exportavontuur te starten. Hoe begin je met het exporteren van een dienst? En hoe werkt het exporteren van producten? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Met deze en andere opstartvragen kan de SIB-regeling je helpen.

Wat is de Support International Business regeling? 

SIB is een subsidieregeling die je kunt gebruiken als je de stap wilt maken naar buitenlandse markten. Als je nog in de verkennende fase zit en je mee wilt op een handelsmissie of een marktanalyse wilt uitvoeren, maar ook als je al meer concrete plannen hebt. 

SIB-vouchers nog tijdelijk bruikbaar

Vóór 1 april 2022 heette de regeling Starters in International Business. De regeling werkte toen met kennisvouchers, waarmee een deel van de kosten voor coachingstrajecten, beurzen of handelsmissies gedekt kon worden. Die sib-vouchers zijn nu vervangen door een subsidie. Maakte je voor 1 april 2022 al gebruik van de SIB en heb je nog een SIB voucher? Dan kun je deze nog binnen de geldende termijn overdragen en verzilveren. 

Voor wie is SIB bedoeld?

SIB is voor ondernemingen in het mkb uit Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Je weet al waar je met je product of dienst naartoe wilt. Daarnaast heb je niet alleen de ambitie, maar ook de capaciteit om de stap naar het buitenland te maken.

Waar kun je SIB voor aanvragen?

Je kunt de SIB aanvragen voor:

 • Coaching

 • Kennis en vaardigheden

 • Alternatieve markten

 • Collectieve activiteiten

 • Individuele beursdeelname

 • Marktentree

We leggen ze je stuk voor stuk uit.

Wat is SIB Coaching?

Coachingstrajecten voor exporteren is al jarenlang het meest gebruikte onderdeel van de SIB regeling. Met persoonlijke coaching word je als ondernemer begeleid met je eerste stappen zakendoen in het buitenland. In maximaal 3 gesprekken van 2 uur werk je aan een concreet actieplan, waarbij je onderzoek doet naar kansen in de markt, welke landen interessant zijn en wat nodig is om succesvol te worden.

Wat is SIB Kennis en vaardigheden?

Coaching lijkt in eerste instantie misschien interessant, maar wellicht heb je meer aan het onderdeel Kennis en vaardigheden. Het maximumbedrag aan subsidie is vastgesteld op € 2.500, hoger dan SIB Coaching. Je kunt kiezen uit 3 onderdelen:

 • Kennis over juridische en fiscale aspecten van het gewenste exportland. Denk hierbij aan merkregistratie, belastingen, vestiging, contracten en transacties.

 • Marktonderzoek naar het gewenste exportland

 • Exporttraining voor het gewenste exportland

SIB Alternatieve markten

Is jouw bedrijf getroffen door de oorlog in Oekraïne, de sancties tegen Rusland of de daaruit voortkomende handelsbeperkingen? Dan wil je kijken naar vervangende markten. Met SIB Alternatieve markten kun je advies of begeleiding bekostigen van het schrijven van een nieuw internationaal marketingplan, betreden van alternatieve afzetmarkten of bijvoorbeeld het optimaliseren van je exportprocessen. 

SIB Collectieve activiteit

Doe je mee aan een handelsmissie of een collectieve beurs om zo je product of dienst te promoten, samenwerkingspartners of investeerders te leren kennen? Dan vink je dit onderdeel aan in je aanvraag.

SIB Individuele beursdeelname

Ook als je als bedrijf individueel meedoet aan beurzen in het buitenland kun je SIB-subsidie aanvragen. Voorwaarde is dat je de ambitie hebt de internationale markt op te gaan en je dus ook ook richt op internationale bezoekers.

SIB Marktentree

Bij dit laatste onderdeel krijg je subsidie om daadwerkelijk voet aan de grond te krijgen in het gewenste exportland. Je huurt een lokale expert in die je introduceert bij lokale netwerken en je begeleidt bij het vestigen in het nieuwe land. Hier ga je dus echt je product of dienst al positioneren.

Hoeveel is de SIB-subsidie? 

Budget 2022

Tot 31 december 2022 is het totale budget voor SIB: € 1.985.000. Daarvan is € 600.000 gereserveerd voor coaching; voor de overige onderdelen is in totaal € 1.385.000 beschikbaar. Omdat coaching de meeste vraag heeft, is dat budget verdeeld over 3 kwartalen: 

 1. 1 april t/m 30 juni 2022: € 200.000

 2. 1 juli t/m 30 september 2022: € 200.000

 3. 1 oktober t/m 31 december 2022: € 200.000

Aan het begin van elk kwartaal kunnen aanvragen geplaatst worden tot het budget op is. Het volgende kwartaal is er weer een nieuwe ronde voor aanvragen. 

Hoeveel jij kunt aanvragen, hangt af van de activiteit waar je subsidie voor aanvraagt.

 • SIB Collectieve activiteit: 50% van de kosten, tot maximaal € 1.500 voor een handelsmissie en € 2.500 voor deelname aan een beurs.

 • SIB Individuele beursdeelname: 50% van de kosten, tot maximaal € 2.500.

 • SIB Marktentree: 50% van de kosten, tot maximaal € 2.500.

 • SIB Kennis en vaardigheden: 50% van de kosten tot maximaal € 2.500

 • SIB Coaching: 50% van de kosten, tot maximaal € 1.000

 • SIB Alternatieve markten: 80% van de kosten, tot maximaal € 2.500.

Let op: je kunt niet binnen 2 jaar 2 keer subsidie krijgen voor dezelfde activiteit in hetzelfde doelland, behalve als het gaat om een handelsmissie of beurs. Ook krijg je maximaal € 6.500 subsidie per kalenderjaar. 

Hoe vraag je SIB-subsidie aan?

 • Bekijk welk onderdeel van de regeling het best bij jouw behoefte past

 • Zoek een externe adviseur die je hierbij kan helpen. Onder andere op de website van Internationaal ondernemen vind je inspiratie en voorbeelden. 

 • Adviseur gevonden? Stuur dan je subsidieaanvraag in, met de offerte en het cv van de adviseur.

 • Binnen 13 weken hoor je of je in aanmerking komt voor subsidie. 

Andere exportsubsidies

SIB is niet de enige subsidie die internationaal ondernemen stimuleert. De overheid heeft diverse fondsen beschikbaar om ondernemers te helpen bij een bedrijf starten in het buitenland. 

Bekijk alle exportsubsidies op een rij

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.