5 redenen om geen pensioen te regelen voor je werknemers
Spoiler alert: de meeste vooroordelen kloppen niet

Zo'n 10% van de Nederlandse werkgevers heeft geen pensioenregeling voor zijn werknemers. Waarom niet? En in hoeverre kloppen de vooroordelen?
‘Pensioen is duur’, ‘je zit er aan vast’ en ‘het levert onze werknemers te weinig op’. Dat zijn veelgenoemde vooroordelen die pensioenaanbieder a.s.r. hoort van werkgevers zonder pensioenregeling. Je raadt het al: de meesten zijn niet helemaal juist.
1. 'Een pensioenregeling is te duur'
Tenzij je verplicht deelneemt aan een bedrijfstakpensioenfonds, heb je als werkgever invloed op de bedrijfspensioenregeling. Soms kun je een pensioenregeling zelfs kostenneutraal aanbieden, doordat je over pensioenpremie geen sociale werkgeverslasten hoeft te betalen.
Wil je weten wat een pensioenregeling kost voor jouw onderneming? Met deze rekentool krijg je een indicatie van de kosten van een instap- of standaardregeling.
Groei- of instapregeling
Heb je nog niet genoeg financiële ruimte of zekerheid voor een volledige pensioenregeling? Dan kun je een instap- of groeiregeling overwegen. Dat is een variant waarbij werknemers vrijwillig en tegen lage beleggingskosten geld inleggen voor hun pensioen vanuit hun brutosalaris. Doenpensioen van a.s.r. is zo'n groeiregeling. Jij legt als werkgever een vast percentage in van het salaris, tussen de 1% en 10% van de pensioengrondslag.
Let op: dit is echt een tussenstap. Werknemers bouwen met een instap- of groeiregeling namelijk geen volledig pensioen op. Je geeft ze wel de mogelijkheid om eenvoudig online en fiscaal aantrekkelijk pensioen op te bouwen, als zij daar financiële ruimte voor hebben. Ze moeten dus zelf extra geld inleggen voor hun pensioen. Het is dus belangrijk dat je werknemers goed informeert over deze regeling.
Begin je op deze manier, bespreek dan vervolgens ieder jaar met de pensioenaanbieder hoe je jouw pensioen kunt verbeteren. Zo groei je met je bedrijf naar een volwaardige regeling.
2. 'Pensioen is zoveel gedoe'
Vroeger ging een pensioenregeling gepaard met bergen papier, stapels enveloppen en veel extra administratie. Inmiddels kan eigenlijk alles online. Pensioenaanbieders zoals a.s.r. bieden online portalen met handige rekeninstrumenten die direct inzicht geven. Daarmee kun je zelfs je salarisadministratie-software koppelen, zodat wijzigingen automatisch worden bijgewerkt.
Verder kun je je laten helpen door een onafhankelijk pensioenadviseur. Jij hoeft je dan niet zelf te verdiepen in alle pensioenregelingen.
3. 'Zelf beleggen levert werknemers meer op'
Misschien zitten er heel goede doe-het-zelf-beleggers in jouw organisatie, maar de meeste werknemers zijn geen doorgewinterde investeerders. Een pensioenregeling geeft rust en meer zekerheid, want die wordt beheerd door een professionele vermogensbeheerder.
Verder kan een pensioenregeling je werknemer belastingvoordeel opleveren. De pensioenpremie wordt namelijk ingelegd vanuit het brutosalaris van je werknemers. Daarover hoeft jouw medewerker geen inkomstenbelasting te betalen. De uitbetaling van het uiteindelijke pensioen is vanaf de pensioendatum wel belast, maar vanaf zijn AOW-leeftijd betaalt hij over de eerste schijf veel minder belasting .
4. 'Werknemers kunnen het prima zelf regelen'
Werknemers kunnen hun pensioen inderdaad zelf regelen, maar dat doen ze meestal niet. Uit CBS-onderzoek (2022) blijkt dat slechts 5% van de werknemers zonder pensioenregeling van zijn werkgever, zelf iets regelt.
Pensioen regelen is als individu ook lastiger en vaak duurder. Daarnaast benutten de meeste werknemers hun fiscale jaarruimte niet en missen ze belangrijke onderdelen van een pensioenregeling, zoals een verzekering die uitkeert bij overlijden of die premies doorbetaalt bij arbeidsongeschiktheid.
Bespaar op sociale werkgeverslasten
Laat jij je werknemers zelf hun pensioen regelen en geef je daar extra salaris voor? Dan betaal je daar als werkgever ongeveer 18% sociale werkgeverslasten over. Die lasten kun je besparen door een pensioenregeling aan te bieden.
5. 'Een pensioenregeling is niet flexibel'
Inderdaad, je kunt niet zomaar stoppen met een pensioenregeling. Het werkt net zoals bij andere arbeidsvoorwaarden: je legt afspraken vast en je werknemers vertrouwen daarop.
Je kunt dus niet zomaar stoppen met een pensioenregeling, maar als je niet helemaal tevreden bent kun je daar wel iets aan doen. Je kan de pensioenregeling namelijk oversluiten naar een andere pensioenuitvoerder.
Tot slot bestaan er ook pensioenregelingen die inhoudelijk flexibel zijn. Zo kun jij als werkgever het Doenpensioen van a.s.r. zelf opbouwen met modules. Hoe meer modules, hoe uitgebreider de pensioenregeling. De regeling kan flexibel met je bedrijf meegroeien, zodat je al met een klein budget kunt beginnen met een pensioenregeling. Je bepaalt met Doenpensioen van a.s.r. in overleg met je werknemers welk deel van de premie jullie betalen. De werknemer heeft ook meer flexibiliteit. Hij kan bijvoorbeeld zelf extra inleggen en kiezen hoe risicovol zijn beleggingsprofiel is.
Wil je meer weten over pensioenregelingen of hoe je jouw medewerkers kan helpen met het opbouwen van pensioen? Op deze pagina vind je nog meer aanvullende informatie.