Verlof

Personeel

Wettelijke verlofdagen voor je personeel bepalen

Alles over betaalde vakantiedagen

In Nederland heb je als werkgever te maken met wettelijk verlof: betaalde vakantiedagen voor je personeel. Om hoeveel dagen gaat het, hoe werkt de opbouw en kunnen werknemers dagen meenemen naar het volgende jaar? Het antwoord op deze en andere vragen delen we hier.

21 april 2023 3 minuten

Calamiteitenverlof: dit moet je weten

De regels en rechten bij een calamiteit

Calamiteitenverlof is bedoeld voor werknemers die direct vrij moeten nemen door onvoorziene persoonlijke omstandigheden. Hoe zit het precies met calamiteitenverlof? Wat zijn de regels en hoe pas je die toe?

11 april 2023 5 minuten

Welke verlofregelingen zijn in de wet vastgelegd?

Verlofregelingen in de WAZO en buitengewoon verlof

In Nederland zijn er veel verlofregelingen in de wet vastgelegd. Zo is er de Wet Arbeid en Zorg, staan er wetten over een minimumaantal vakantiedagen in het Burgerlijk Wetboek en vind je in cao’s regels voor bijzonder verlof. In dit artikel vind je alle verplichte en de meest voorkomende verlofregelingen uit de wet of uit de cao op een rij.

07 april 2023 3 minuten

Bijzonder verlof: alle soorten op een rij

Hoeveel dagen geef je je werknemer vrij?

Bijzonder verlof is verlof dat je medewerker kan opnemen voor persoonlijke omstandigheden. Denk aan trouwen, een overlijden in de familie of een verhuizing. In dit artikel vind je verschillende soorten bijzonder verlof en het gebruikelijke aantal dagen dat iemand hier vrij voor krijgt.

04 april 2023 3 minuten

Verhuisverlof: heeft je medewerker er recht op?

Zo regel je vrije dagen voor verhuizen

Als een medewerker gaat verhuizen, dan kan de vraag om verhuisverlof opkomen. Ben je als werkgever verplicht om je medewerker vrije dagen te geven voor het verhuizen van z'n spullen? In dit artikel lees je wat verhuisverlof inhoudt, waarom je het wel of niet kunt aanbieden en of verhuisverlof wettelijk verplicht is.

28 maart 2023 2 minuten

Vakantie intrekken: mag je een medewerker terugroepen van vakantie?

De vakantie van je personeel onderbreken

Een onverwachte piek in werkzaamheden of een probleem waarvoor je echt die ene medewerker nodig hebt: eigenlijk moet je de vakantie intrekken. Maar mag je een medewerker wel terugroepen van vakantie?

28 maart 2023 3 minuten

Aanvullend geboorteverlof voor je werknemers: hier let je op

UWV betaalt maximaal 5 werkweken 70% van het dagloon

Heb je iemand in dienst die onlangs de ouder is geworden van een pasgeborene? Dan mag je werknemer aanvullend geboorteverlof opnemen. Hoe dat precies werkt en wat je moet regelen, leggen we uit.

28 maart 2023 4 minuten

Verlof bij trouwen, geregistreerd partnerschap en jubilea

Hoeveel vrije dagen krijgt je medewerker?

Hoeveel vrije dagen krijgt een medewerker voor zijn eigen bruiloft? Hoe zit het met verlof voor ondertrouw? En geef je iemand ook vrij voor het huwelijksjubileum van zijn ouders? Je leest hier de antwoorden.

24 maart 2023 2 minuten

Ramadan op de werkvloer, 6 tips voor werkgevers

Extra aandacht voor vastend personeel

Elk jaar is de negende maand van de Islamitische kalender de vastenmaand. Het is de tijd van de ramadan. De tijd dat moslims een maand lang vasten van zonsopkomst tot zonsondergang. Wat is de ramadan, waar kun je als werkgever rekening mee houden, hoe toon je goed werkgeverschap en heb je wettelijke verplichtingen waar je je aan moet houden?

17 maart 2023 3 minuten

Geboorteverlof voor partners: wat moet je weten als werkgever?

Alles over geboorteverlof en aanvullend verlof

Gaat de vrouw of vriendin van een werknemer bevallen? Dan heeft je werknemer onder bepaalde voorwaarden recht op geboorteverlof voor partners. We leggen uit hoe dat precies werkt.

17 maart 2023 3 minuten

Zwangerschapsverlof medewerker: hier let je op

Wat zijn de regels als ik een zwangere medewerker heb?

Als werkgever ben je verplicht om zwangerschapsverlof voor je medewerker mogelijk te maken. Maar hoe werkt zwangerschapsverlof precies? Welke procedures moet je volgen bij het UWV? En hoe werkt de uitkering?

03 maart 2023 6 minuten

Wanneer ben ik wettelijk verplicht personeel vrij te geven?

Overzicht van vrije dagen

Kerst, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag en Hemelvaart. Op welke dagen moet je jouw bedrijf sluiten? Als wettelijk is bepaald dat je personeel vrij is, heb je weinig keus. Hoe weet je of je personeel recht heeft op een vrije dag of niet? Een overzicht.

19 december 2022 2 minuten

Zzp en vakantie

Hoe kun je als zzp’er onbezorgd op vakantie?

Terwijl iedereen op vakantie is, heb jij als zzp’er het gevoel dat je moet doorwerken. Je krijgt geen vakantiegeld en je wordt niet doorbetaald als je een paar dagen niet werkt. Hoe kun je als zzp’er toch zorgeloos op vakantie, net als de rest van Nederland?

04 augustus 2021 2 minuten

Arbeidsongeschikte medewerker en vakantie

Column Nieky van Vlerken | Vakantiedagen bij ziekte

Stel dat je een medewerker hebt die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is en graag op vakantie wil. Hoe gaat dat in zijn werk? Heeft een zieke medewerker recht op vakantiedagen? Een antwoord op deze en andere vragen.

02 juli 2020 3 minuten

Bij vorst krijgt personeel in de bouw vrij

Vorstverlet bij temperaturen onder de -6 graden Celcius

Als de gevoelstemperatuur onder de -6 graden zakt, hoeven werknemers in de bouw niet te werken.

24 januari 2017 2 minuten

Hoe ga ik als werkgever om met verschillende religieuze feestdagen?

Islamitisch, joods of boeddhistisch personeel

In Nederland hebben we alleen collectieve vrije dagen op christelijke feestdagen. Kerstmis bijvoorbeeld, Pasen of Pinksteren. Heb je ook medewerkers met een andere religie? Moslims, boeddhisten of Hindoestanen?

25 maart 2014 3 minuten

Getoond 19 tot en met 36 van 43 totaal, er zijn meerdere pagina's