Bij vorst krijgt personeel in de bouw vrij

Vorstverlet bij temperaturen onder de -6 graden Celcius

sneeuw, vorst, winter

Is jouw personeel gezond en fit?

Als de gevoelstemperatuur onder de -6 graden zakt, hoeven werknemers in de bouw niet te werken.

Beschermende maatregelen verplicht

Bouwvakkers werken met name in de winter onder barre omstandigheden. Gladde stijgers, bouwplaatsen met sneeuw en daken vol ijs maken het werken in de bouw een gevaarlijk beroep. Bouwvakkers mogen met extreme kou niet zonder beschermende maatregelen de steiger op. Dit is in de cao voor de bouw vastgelegd. Thermokleding en een verwarmde werkplek met afdekschermen of hittekanon moeten werknemers beschermen tegen de kou.

SMS-dienst voor de kou

FNV Bouw & Infra heeft deze winter een speciale sms-dienst voor leden. Zij kunnen de postcode van de bouwplaats sms’en en krijgen dan dagelijks twee gratis smsjes met de gevoelstemperatuur op de bouwplaats. Is de temperatuur lager dan -6 graden, dan moeten bouwvakkers stoppen met werken. Andere redenen om het werk stil te leggen zijn onbegaanbare looppaden, geen doorwerkkleding of sneeuw die niet gemakkelijk te verwijderen is. Wel kun je dan, als werkgever, (binnen) vervangend werk bieden aan je werknemers.

Vorst-ww

In november 2011 zijn er nieuwe afspraken gemaakt om de crisis in de bouwnijverheid aan te pakken. Onderdeel van deze afspraken is de vorst-WW. Deze WW gaat in na 22 vorstdagen en is goed voor de werknemer én de werkgever: werknemers krijgen tijdens de hele vorstperiode hun volledige salaris doorbetaald en de schade voor de werkgever blijft beperkt. In de winter van 2009/2010 werd er flink gebruikt gemaakt van de vorst-WW.

Wat betekent dit voor mij?

Als werknemers de eerste 22 dagen van extreme vorst (gevoelstemperatuur lager dan -6 graden Celsius) niet kunnen werken, ben jij als werkgever verantwoordelijk voor de uitbetaling van het loon. Vanaf de 23e dag kan je een uitkering aanvragen voor de vorstdagen dat een werknemer niet kan werken. Wel ben je verplicht om de uitkering aan te vullen dat 100 procent van het loon van de werknemer.  De premieafdrachten aan de bedrijfstakfondsen moet je op de normale manier voldoen.  Het dienstverband van de werknemer blijft tijdens de periode van vorst onveranderd. Ook gaat deze tijdelijke vorst-WW niet ten koste van de opgebouwde ww-rechten van een werknemer.

Bron: FNV Bouw & Infra

Wat vind je van dit artikel?