Zzp en vakantie

Hoe kun je als zzp’er onbezorgd op vakantie?

werk-laptop-zwembad-vakantie
technology t20 P38rwp

Ben jij je financiën te baas?

IOWP-00040 source image

Betere balans tussen werk en privé

Terwijl iedereen op vakantie is, heb jij als zzp’er het gevoel dat je moet doorwerken. Je krijgt geen vakantiegeld en je wordt niet doorbetaald als je een paar dagen niet werkt. Hoe kun je als zzp’er toch zorgeloos op vakantie, net als de rest van Nederland?

Zzp’ers op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat veel zzp’ers gewoon op vakantie gaan. Maar vaak gaat de laptop en bedrijfstelefoon mee, zodat er vooral doorgewerkt kan worden. Waarom vinden zzp’ers het zo moeilijk om hun werk thuis te laten? Waarom werken zzp’ers door op vakantie? De drie belangrijkste redenen:

1. Een dag niet gewerkt…

Open deur, maar ‘een dag niet gewerkt is een dag niets verdiend’. En bovendien is het nooit leuk om inkomsten mis te lopen. Misschien is het door je situatie zelfs financieel niet haalbaar om een paar dagen zonder inkomsten te zitten.

2. Opdrachten mislopen

Het kan maar zo zijn dat je tijdens je afwezigheid een belangrijke opdracht misloopt. Zul je net zien: je bent even niet bereikbaar en je mist die ene mail met een grote aanvraag. Angst om zulke opdrachten te verliezen aan een concurrent, weerhoudt sommige zzp’ers ervan om op vakantie helemaal offline te gaan.

3. Klanten verliezen

De angst om klanten te verliezen is nog een reden om ook op vakantie bereikbaar te blijven voor opdrachtgevers. Het idee is dat je ze op die manier tevreden houdt, waardoor ze niet naar de concurrent gaan maar bij je blijven.

Tips voor echte rust op vakantie

Onderzoekers zeggen dat het verstandig is om van tijd tot tijd welverdiende, volledige rust te pakken. Dat geldt ook voor zzp’ers. Ook deze groep heeft behoefte aan even helemaal ‘uit’ staan. Hoe kun je als zzp’er van echte rust genieten op vakantie? Lees onze vier tips.

1. Betaal jezelf vakantiegeld

Maak budget vrij om op vakantie te kunnen. Net als bij werknemers in loondienst kun je een percentage van je inkomsten apart zetten en labellen als vakantiegeld. Ligt je uurtarief daarvoor te laag? Kijk dan kritisch naar je uurtarief en ga na of je al je kosten goed doorberekent.

2. Kies de juiste periode

Als ondernemer weet je precies welke periodes van het jaar drukker of juist rustiger zijn. Door te kiezen voor een rustige periode, maak je de kans kleiner dat je grote opdrachten misloopt. 

3. Werk samen

Benut je netwerk om samen te werken met collega-zzp’ers die hetzelfde doen als jij. Dat is niet alleen handig als je meer aanvragen krijgt dan je aankunt; het is ook handig als je op vakantie bent. Misschien kun je een collega-zzp’er vragen om eventuele aanvragen te behandelen. Natuurlijk kun je tijdens zijn vakantie hetzelfde doen.

4. Plan vooruit

Iedereen snapt dat je af en toe vakantie nodig hebt. Ook jouw opdrachtgevers snappen dat. Als je tijdig aangeeft dat je op vakantie gaat, kun je voor je vertrek urgente zaken afhandelen. Als je klanten weten dat je er niet bent, zullen ze daar waarschijnlijk rekening mee houden.

Zorgeloze vakantie voor zzp’ers

Veel zzp’ers hebben gekozen voor zelfstandig ondernemen vanwege de vrijheid die het geeft. Door dingen goed te regelen heb je als zzp’er ook het budget en de vrijheid om zorgeloos op vakantie te gaan.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.