Wetten & Regels

Juridisch

Wetswijzigingen per 1 januari 2021

Wat zijn de gevolgen voor ondernemers?

Zoals elk jaar gaan er op de eerste dag van het komende jaar een aantal wetswijzigingen en nieuwe wetten in. In dit artikel een overzicht.

16 december 2020 3 minuten

WIA: de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen

En de gevolgen voor jou als werkgever

Eind 2005 is de WAO overgegaan in de WIA: de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. De WIA moet ervoor zorgen dat meer mensen weer aan het werk gaan. Wat doet de WIA voor jou als werkgever?

12 augustus 2020 4 minuten

Wat betekent de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ voor ondernemers?

Sinds 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van kracht. Deze wet moet ervoor zorgen dat ondernemers een medewerker sneller in vaste dienst nemen in plaats van een flexibele vorm te kiezen. Dit komt doordat de WAB de flexibiliteit van je personeelsbestand beperkt en de kosten voor tijdelijke krachten verhoogt.

13 juli 2020 2 minuten

Wat is de TOGS en hoe vraag je die aan?

De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren van €4000

De TOGS, Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren, is een van de noodmaatregelen voor ondernemers van het kabinet, eerder bekend als het Noodloket. De regeling is later vervangen door de TVL.

01 juli 2020 2 minuten

Wat is de Wet werk en zekerheid?

Veranderingen op het gebied van arbeidsrecht

Het arbeidsrecht is flink veranderd. Onder meer door de Wet werk en zekerheid, op het gebied van ontslag en flexibel personeel. Per 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans erbij gekomen, waardoor er weer veranderingen zijn doorgevoerd. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

19 februari 2020 4 minuten

Wat is de Zorgverzekeringswet?

En wat betekent deze wet voor mij als ondernemer?

De Zorgverzekeringswet (Zvw) vervangt sinds 2006 het onderscheid tussen ziekenfonds en particulier verzekerden. Deze wet brengt een aantal regels voor jou als ondernemer met zich mee.

14 september 2019 4 minuten

Wet milieubeheer: de 4 meest gestelde vragen

Moet ik hier iets mee?

De Wet milieubeheer lijkt steeds meer in je nieuwsoverzicht voor te komen. De overheid gaat namelijk strenger controleren of jij wel aan je besparingsverplichting voldoet. Veel ondernemers hebben dezelfde vragen over deze belangrijke wet. Wij geven antwoord op de 4 meest gestelde vragen.

05 maart 2019 3 minuten

De wet bij verkoop op afstand

Welke rechten en plichten hebben de kopende en verkopende partijen?

De verkoop van goederen via het internet is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Naast alle mogelijke voordelen zitten er echter ook een aantal nadelen aan de verkoop op afstand.

17 oktober 2018 3 minuten

Wat zijn NEN-normen?

In hoeverre is het verplicht NEN-normen te volgen?

Het Bouwbesluit bevat bouwtechnische voorschriften waaraan alle bouwwerken, zoals woningen, kantoren en winkels in Nederland moeten voldoen. In het Bouwbesluit staan NEN-normen genoemd. Wat zijn dit?

27 december 2016 2 minuten

Welke werknemers vallen onder de Participatiewet?

‘Werknemers met een arbeidsbeperking’, wie zijn dat?

In het sociaal akkoord hebben het kabinet en sociale partners (werkgevers en werknemers) afgesproken extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Tussen nu en 2026 moeten er 100.000 extra banen bijkomen. Om wat voor werknemers gaat het nu precies?

14 augustus 2015 5 minuten

Is je winkel- of bedrijfspand deel van een VvE?

Dit zijn de regels en plichten

Als ondernemer kun je onderdeel zijn van een Vereniging van Eigenaren (VvE), bijvoorbeeld met een winkelpand, bedrijfsruimte of appartement. Het is vaak onduidelijk wat wel en niet kan in een VvE. Wie mag er besluiten nemen en wat zijn de wettelijke regels en plichten?

30 oktober 2013 2 minuten

Bedrijf aan huis starten? Check het bestemmingsplan

Voorwaarden voor ondernemen vanuit huis

Voor veel startende ondernemers is het aantrekkelijk om vanuit huis te beginnen met een bedrijf. De kosten zijn vaak lager dan wanneer je een ruimte huurt of koopt en het verkleint je risico's. Maar mag het zomaar?

07 oktober 2013 2 minuten

Mag je een merknaam van iemand anders gebruiken?

Naam gebruiken van merk dat niet actief wordt gebruikt

Stel, je wilt een merknaam voor je bedrijf gaan gebruiken. Dat merk is echter al door een andere ondernemer geregistreerd, maar die maakt er niet actief gebruik van. Mag je het merk dan voor je eigen bedrijf inzetten?

13 september 2013 2 minuten

Hoe krijg je nadeelcompensatie voor een opengebroken straat?

Column | Hoe toon je aan dat je bedrijf schade heeft geleden?

Lijd je als ondernemer schade door opengebroken straten, afgesloten wegen of een grootschalig infrastructureel project, dan wil je deze verhalen op de overheid. Valt jouw schade buiten het normaal maatschappelijk risico? Verzoek de overheid om schadevergoeding en onderbouw je aanvraag zo zorgvuldig mogelijk.

26 augustus 2013 3 minuten

Wat betekent de Wet van Dam voor ondernemers?

Contract niet altijd met één maand op te zeggen

Op 1 december 2011 is de Wet van Dam in werking getreden. Inmiddels hebben we er ruim een jaar ervaring mee. Wat houdt deze wetswijziging in? Wat betekent deze wet voor jou als ondernemer?

31 januari 2013 3 minuten

Een televisie in de zaak: mag dat zomaar?

De regels omtrent zakelijk gebruik van tv en video

Een voetbalwedstrijd uitzenden op een groot scherm of in je winkel een videofilm vertonen. Soms is het zakelijk gebruik van tv en video onderdeel van de bedrijfsformule of wordt het ter ontspanning aangeboden.

15 augustus 2012 2 minuten

Wat doen de Nederlandse ministeries?

En waar zijn de Nederlandse departementen voor verantwoordelijk?

Het beleid van de Nederlandse regering wordt uitgevoerd door een grote hoeveelheid ambtenaren, die verdeeld zijn over diverse ministeries. Maar welk ministerie is waarvoor verantwoordelijk?

15 augustus 2012 3 minuten

Mag een leverancier mij verkoopprijzen opleggen?

Het maken van verticale prijsafspraken

Europese en Nederlandse mededingingsregels staan niet toe dat leveranciers prijzen opleggen aan wederverkopers. Dit geldt zowel voor directe als indirecte prijsbinding. Dit is verticale prijsbinding.

15 augustus 2012 1 minuten

Getoond 19 tot en met 36 van 42 totaal, er zijn meerdere pagina's