Wetswijzigingen per 1 januari 2023

Een handig overzicht van de wetswijzigingen voor mkb’ers en zzp’ers

ondernemer-vrouw-toekomst-nadenken-kantoor-raam-plannen

Wetten en regels worden voortdurend aangepast. Speciaal voor jou zetten we de belangrijkste wetswijzigingen in 2023 op een rij.

2023: een jaar van bijzondere veranderingen

Hoewel jaarlijkse wetswijzigingen vaste prik zijn, wordt 2023 wat wetswijzigingen betreft een bijzonder jaar. De redenen hiervoor zijn bekend: de koopkrachtcrisis heeft er onder andere toe geleid dat het minimumloon meer dan ooit stijgt. En zo zijn er andere wetswijzigingen die indirect te maken hebben met de onrust in de wereld. Welke veranderingen kun je verwachten?

Minimumloon met ruim 10% omhoog

Elk jaar wordt het minimumloon op 1 januari en 1 juli aangepast. Maar die stijging is dit jaar vanwege de inflatie niet voldoende. Naast de reguliere indexatie per 1 januari 2023 wordt er daarom een speciale verhoging van 8,05% toegepast, waardoor een werknemer in totaal 10,15% meer gaat verdienen: € 12,40 per uur bij een 36-urige werkweek. Gekoppelde uitkeringen stijgen mee met het minimumloon.

Lees meer over het minimumloon in 2023 

Onbelaste reiskostenvergoeding omhoog

De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is sinds jaar en dag € 0,19. Maar onder druk van de stijgende kosten en hogere brandstofprijzen is nu besloten de reiskostenvergoeding te verhogen. In 2023 wordt de maximaal onbelaste reiskostenvergoeding € 0,21. In 2024 stijgt de onbelaste vergoeding door naar € 0,22.*

Lees meer over de reiskostenvergoeding 2023

Meer thuiswerkvergoeding

Sinds 2022 bestaat de thuiswerkvergoeding. Dit was een onbelast bedrag van maximaal € 2,- per dag. Vanaf 1 januari 2023 mag je als werkgever meer onbelaste thuiswerkvergoeding geven. In 2023 mag wordt het maximale onbelaste bedrag € 2,15 per dag.

Lees hier hoe het zit met de thuiswerkvergoeding

Veranderingen kinderopvangtoeslag

De wetgeving rond kinderopvangtoeslag wordt vereenvoudigd: vanaf 1 januari 2023 is de kinderopvangtoeslag niet meer mede afhankelijk van het aantal uren dat de ouders werken. Voorheen gaf het vaker onduidelijkheid voor ondernemers die onregelmatig waren in het aantal werkuren. Vanaf 2023 bepaalt het aantal maanden waarin de minst werkende ouder heeft gewerkt de hoogte van de kinderopvangtoeslag.

Zelfstandigenaftrek sneller afgebouwd

We wisten al langer dat de zelfstandigenaftrek afgebouwd zou worden. Maar het afgelopen jaar is besloten dat deze populaire aftrekpost voor zzp’ers in 2023 sneller afgebouwd wordt. De reden van deze maatregel is dat het kabinet de belastingverschillen tussen zelfstandigen en werknemers wil verkleinen. 

In 2023 daalt de zelfstandigenaftrek daarom naar € 5030, zo’n € 920 minder dan eerder begroot. Uiteindelijk zal er weinig overblijven van deze aftrekpost: door het versneld afbouwen is de zelfstandigenaftrek in 2027 nog maar € 900.*

Wet excessief lenen dga

Geld lenen van de bv is een populaire regeling onder directeur grootaandeelhouders (dga’s) en aanmerkelijkbelanghouders. Maar deze optie wordt per 1 januari 2023 aan banden gelegd. Door een wetswijziging (Wet excessief lenen dga) is het niet meer mogelijk onbeperkt geld te lenen van de bv. Als je boven het maximumbedrag van € 700.000 uitkomt, moet je over de rest inkomstenbelasting betalen (26,9%).*

Lees hoe het zit met geld lenen van de bv

Vennootschapsbelasting omhoog

Veel bedrijven gaan in 2023 meer vennootschapsbelasting (vpb) betalen. Het tarief in de lage schijf gaat omhoog van 15% naar 19%, terwijl het drempelbedrag voor de tweede schijf omlaag gaat. Je betaalt nu het hoge tarief vanaf € 200.000 in plaats van vanaf € 395.000. Het toptarief voor de vpb blijft overigens gelijk aan dat van 2022: 25,8%.*

Meer over de vpb-verhoging in 2023

Gebruikelijkloonregeling aangepast

Dga’s moeten rekening houden met aanpassingen in de gebruikelijkloonregeling. Als dga krijg je loon uitgekeerd van de bv. Daarbij kon je ervoor kiezen voor de gebruikelijkloonregeling: 75% van het loon van een vergelijkbaar dienstverband. De marge (doelmatigheidsmarge) gaat vanaf 2023 verdwijnen. 

Het afschaffen van de doelmatigheidsmarge betekent concreet dat dga’s meer belasting gaan betalen omdat ze net zoveel verdienen als iemand met een vergelijkbare functie in loondienst. Met deze maatregel leveren dga’s een forse bijdrage aan het koopkrachtpakket.*

Meer over de gebruikelijkloonregeling

Overdrachtsbelasting stijgt

Als je in 2023 een bedrijfspand verkoopt moet je rekening houden met een hoger tarief overdrachtsbelasting. Vanaf 1 januari gaat het tarief van 8% naar 10,4%.*

Meer over de zakelijke financiering van je bedrijfspand

Fiscale oudedagsreserve (FOR) houdt op te bestaan

Heel wat ondernemers reserveren jaarlijks geld voor hun oude dag via de FOR. Via deze regeling krijg je belastinguitstel en met het gereserveerde bedrag kun je bijvoorbeeld een lijfrente kopen, als pensioenopbouw. 

De regeling werd in de praktijk vooral gebruikt om belastinguitstel te krijgen. Met het afschaffen van de FOR wil het kabinet de fiscale voordelen voor werknemers en ondernemers. Als je al FOR hebt opgebouwd, dan worden de reserves volgens de oude regels afgehandeld.*

Meer over de FOR

Eerlijke kortingen

Vanaf 1 januari gelden er nieuwe regels als het gaat om van-voor-prijzen. Het moet om eerlijke korting gaan, met andere woorden: de van-prijs moet ook echt de laagste prijs zijn die de verkoper de afgelopen 30 dagen gebruikt heeft. Anders zou het een misleidende aanbieding zijn. Er zijn een paar uitzonderingen op deze regels, maar de vuistregel is: korting moet ook echt eerlijke korting zijn.

Prijsplafond energie

De overheid heeft vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond ingesteld voor de energierekening van kleinverbruikers. Tot een bepaald bedrag betaalt iedereen een maximumbedrag, daarboven betaal je de marktprijs. Deze regeling is voor iedereen in Nederland, dus ook voor ondernemers die in de categorie kleinverbruikers vallen.

Bij kleinverbruikers die onder dit maximale jaarverbruik blijven geldt een prijsplafond van:

  • € 1,45 per m3 gas

  • € 0,40 per kWh elektriciteit

Lees meer over het prijsplafond energie

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)

Voor bedrijven die relatief veel energie verbruiken (het zogenaamde energie-intensieve mkb), is er een regeling in het leven geroepen: de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). De TEK komt erop neer dat een bedrijf een vergoeding kan krijgen van 50% van de gestegen energiekosten, met een maximumvergoeding van € 160.000. 

Ondernemers moeten dus een deel van de gestegen kosten zelf betalen, de rest gaat met hulp van deze tegemoetkoming. De tegemoetkoming gaat in het tweede kwartaal van 2023 van start, en is met terugwerkende kracht aan te vragen voor de periode vanaf 1 november 2022.

Lees hier hoe de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) werkt

Minstens energielabel C voor kantoren

Kantoorpanden moeten vanaf 1 januari minstens energielabel C hebben. Deze maatregel is een uitbreiding van de besparingsplicht die geldt voor bedrijven: ze moeten alle energiebesparende maatregelen nemen die binnen vijf jaar terugverdiend worden. Het verplichte energielabel C of hoger voor kantoorpanden geldt op bepaalde voorwaarden. Een van de voorwaarden is dat je eigenaar van het kantoorpand bent.

Lees meer over energielabel C voor kantoren

Zonnepanelen 0% btw

In 2023 geldt bij de levering van zonnepanelen op woningen een btw-tarief van 0% in plaats van de gangbare 21%. Dat is fijn voor particulieren die voordelig willen overstappen op duurzame energie van zonnepanelen. Natuurlijk geldt deze maatregel ook voor ondernemers. Ondernemers kunnen de btw ook niet terugvragen.

Meer over subsidie voor zonnepanelen

Wetswijzigingen 2024

Ben jij benieuwd welke wetten er wijzigen per 1 januari 2024? Lees meer over deze wetswijzigingen in het artikel 'Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2024'.

*Deze wetswijziging moet nog goedgekeurd worden.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.