Zakelijke financiering van je bedrijfspand

Welke financieringsopties heb je en hoe pak je het aan?

bedrijfspand

Om een bedrijfspand te kunnen kopen of te verbouwen, heb je meestal een zakelijke financiering nodig. Wat moet je weten over de financiering van zakelijk vastgoed? Tijd om te onderzoeken hoe je jouw zakelijk vastgoed kunt financieren.

Investeren in zakelijk vastgoed

Veel ondernemers zien investeren in zakelijk vastgoed als een goede investering in de waardeontwikkeling van hun bedrijf en als een investering in een goed pensioen. Daarom is de keus om je bedrijfspand te kopen voor velen een interessante en rendabele optie. De vraag die zich daarbij opdringt is: hoe zorg je voor de zakelijke financiering van je bedrijfspand? Er zijn meerdere opties.

Wel of niet kopen?

Je kunt je zakelijk vastgoed op verschillende manieren financieren. Er komt flink wat bij kijken. Maar het begint natuurlijk allemaal met de vraag: is kopen interessant voor je? Een eigen bedrijfspand is een investering in je bedrijf, je bent onafhankelijker en je hebt veel duidelijkheid voor de langere termijn. Daar staat tegenover dat de zakelijke financiering van je vastgoed jezelf ook geld gaat kosten, want een deel zul je zelf moeten bekostigen. Je zult geld vrij moeten spelen voor onderhoud en verbouwingen. En je zit meer vast aan de locatie dan wanneer je een huurcontract hebt. Maak dus altijd eerst een lijst met alle voors en tegens.

Opties zakelijke financiering vastgoed

Er zijn meerder manieren om de zakelijke financiering van je vastgoed rond te krijgen. Maar voordat je naar een financier stapt, is het misschien verstandig om je eigen financiën in kaart te brengen: maak een financieringsbegroting en bereken je solvabiliteit. Op die manier geef je jezelf en een potentiële financier inzicht in je financiële situatie. De meest voor de hand liggende volgende stap lijkt misschien de bank, maar er zijn meerdere opties. Sterker nog, de afgelopen jaren is gebleken dat steeds meer ondernemers hun zakelijk vastgoed financieren met zogenaamde alternatieve financieringsmogelijkheden. We zetten een aantal opties voor zakelijke financieringen voor je op een rij.

Zakelijke hypotheek

De bank kan je een bedrijfshypotheek verstrekken met een looptijd van meestal minimaal 5 jaar. Meest gangbaar is 10 tot 20 jaar, waarin je de lening met rente terugbetaalt. Daarbij kun je kiezen voor verschillende hypotheken, zoals een lineaire of annuïteitenhypotheek.

De bank maakt een risicoanalyse op basis van de historie en financiële situatie van het bedrijf. Heb je een goedlopend bedrijf dat al een tijdje meegaat? Dan is de kans groot dat je minder rente betaalt dan wanneer je nog maar net begonnen bent. Je betaalt de namelijk standaardrente plus risico-opslag, op basis van de risico-analyse van de geldverstrekker. Verder verwacht de bank dat je een redelijke financiële buffer hebt en ongeveer 20 tot 30% van het zakelijke vastgoed zelf financiert.

Crowdfunding

Crowdfunding is een methode voor de zakelijke financiering van vastgoed die steeds populairder wordt. We kennen het al een tijd, maar deze manier van financieren blijft onverminderd groeien. In de eerste helft van 2021 werd er zo’n € 358 miljoen opgehaald via crowdfunding. Natuurlijk ging dat bedrag niet volledig naar de zakelijke financiering van bedrijfspanden, maar het geeft wel aan dat het een reële optie is voor ondernemers. Er zijn crowdfunding-platforms speciaal voor de zakelijke financiering van een bedrijfspand. Vaak is er via crowdfunding meer mogelijk dan via een bank. Via crowdfunding mag je als ondernemer een maximaal bedrag ophalen van € 5 miljoen.

Qredits

Qredits is een private kredietverstrekker die startende en bestaande ondernemers ondersteunt bij hun bedrijf. Het is een stichting zonder winstoogmerk die gesteund wordt door grote partijen zoals de ING, Triodosbank, Europese Investeringsbank, Rabobank en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Qredits biedt onder andere bedrijfshypotheken van € 50.000,- tot € 250.000,- die je lineair of annuair kunt aflossen. Als je op zoek bent naar een kleinere financiering (microfinanciering), kun je dus prima aankloppen bij Qredits.

Business angels

Business angels zijn investeerders, zelf ondernemers, die (vooral) startende bedrijven helpen om te groeien. Dat kan onder andere via een zakelijke financiering van je bedrijfspand. Als je om een investering van business angels vraagt, moet je deze investeerders ervan overtuigen dat jouw product of dienst groeimogelijkheden heeft. Je moet overigens wel bereid zijn te accepteren dat ze inspraak krijgen in je bedrijf. Daartegenover staat dat jij kunt profiteren van hun zakelijke ervaring, waardoor jij kunt groeien en zij de zekerheid hebben dat hun investering loont.

Aandachtspunten bij aankoop bedrijfspand

Als je een bedrijfspand aankoopt, moet je rekening houden met belastingzaken. Bovendien zijn er diverse regelingen waarvan je gebruik kunt maken. Een paar regelingen op een rij:

Btw bij aankoop van een bedrijfspand

Je krijgt te maken met btw als je een bedrijfspand koopt binnen twee jaar na ingebruikname. Dus ook als je een nieuw bedrijfspand koopt.

Investeringsaftrek

Bij bedrijfsinvesteringen kun je in aanmerking komen voor investeringsaftrek. Bij de aankoop van zakelijk vastgoed kom je mogelijk dus ook in aanmerking voor investeringsaftrek.

Kiezen voor belaste aankoop

Als je een bedrijfspand koopt dat vrijgesteld is van btw, kun je er onder bepaalde omstandigheden toch voor kiezen btw te betalen over de aankoop. Je moet dan het bedrijfspand voor minimaal 90% gebruiken voor bedrijfsactiviteiten. Bij belaste verkoop moet de btw verlegd worden van de verkoper naar de koper. De koper kan dan de btw aftrekken als voorbelasting.

Fiscale bewaarplicht

Documenten die te maken hebben met de aankoop of verkoop van een bedrijfspand moet je langer bewaren dan andere zakelijke documenten. De bewaartermijn is 10 jaar.

Overdrachtsbelasting

Bij de koop van zakelijk vastgoed moet je 8% overdrachtsbelasting betalen. Deze belasting is niet aftrekbaar als kosten van de onderneming.

Financieel advies

Het loont om je te laten adviseren over de zakelijke financiering van je bedrijfspand. Een financieel adviseur zit veel meer in de materie en weet waar je precies op moet letten. Hij zal je kunnen helpen de financiering te vinden die het beste bij je past.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.