Microkrediet: zakelijk geld lenen tot € 50.000

Welke mogelijkheden heb je en waar kun je terecht?

lening-financiering-krediet-geld-microkrediet

Ben je op zoek naar een klein zakelijk krediet en voldoe je niet aan de strenge eisen van de bank? Dan kun je een microkrediet aanvragen. Dit is een vorm van microfinanciering speciaal in het leven geroepen voor startende én gevestigde ondernemers die op zoek zijn naar een kleine lening. Hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat zijn microkredieten? 

Microkredieten zijn kleine zakelijke kredieten waarbij je geld kunt lenen tot € 50.000. Microkredieten in Nederland hebben betrekking op klein zakelijk krediet voor ondernemingen. Het is een manier om snel en gemakkelijk aan bedrijfskapitaal te komen.

De term microkrediet is relatief jong, het werd pas in 2008 in Nederland geïntroduceerd door de ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Microkredieten in ontwikkelingslanden 

Microkrediet is ooit ontstaan om mensen in ontwikkelingslanden betere kansen te bieden. Het is bedoeld voor arme mensen in ontwikkelingslanden die niet terecht kunnen bij traditionele banken, toch krediet te verstrekken. Het gaat dan vaak om (zeer) kleine leningen van maximaal een paar honderd euro.

Microkrediet betekenis in Nederland 

Hier in Nederland bedoelen we met microkrediet financiering voor kleine en middelgrote bedrijven. De term microkrediet is door de overheid in het leven geroepen als middel om startende en gevestigde mkb-ondernemers aan krediet te helpen. Het is gebaseerd op dezelfde principes als de microkredieten in ontwikkelingslanden, maar dan aangepast aan de westerse situatie en behoefte.   

Zo is microkrediet in Nederland bedoeld voor ondernemers die moeilijk toegang krijgen tot traditionele vormen van financiering, vanwege de steeds strengere eisen die traditionele financiers zoals banken hanteren. Dankzij het aanbieden van microkredieten is financiering voor deze groepen wel mogelijk (in plaats van een standaard zakelijke lening via de bank).

Hoe werkt een microkrediet?

Microkredieten worden vaak gebruikt voor het investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen, om groei te financieren of bijvoorbeeld voorraden aan te schaffen. Zakelijke leningen en kredieten tot € 50.000 heten officieel microkrediet.

Je vraagt een microkrediet online aan en krijgt het vaak al binnen een dag op je rekening. Bij sommige aanbieders van microfinanciering krijg je naast je financiering ook coaching. De aflossing en rente betaal je in de meeste gevallen op maandelijkse basis.

Voordelen microkrediet 

Zakelijk krediet in de vorm van een microkrediet biedt vooral voordelen. Het is namelijk een simpele en snelle manier om aan kapitaal te komen. Er gaat dus geen ellenlange aanvraagprocedure met strenge eisen aan vooraf. Zo kun je direct verder met ondernemen en die potentiële groeikans realiseren.

Daarnaast is de looptijd van een microkrediet relatief kort, zodat je ook weer snel schuldenvrij bent. De meeste microkredieten die worden verstrekt hebben namelijk een looptijd van één tot drie jaar. Er zijn ook uitschieters met een looptijd van tien jaar, of juist een half jaar.

Nadelen microkrediet

Er bestaan ook enkele nadelen van microkredieten. Aangezien de hoogte van de rente afhankelijk is van het risicoprofiel van je bedrijf, kan het zijn dat je maandelijks meer moet betalen dan bij andere alternatieve financieringsvormen als privé investeerders of crowdfunding.

Bij sommige aanbieders van microkredieten krijg je een bkr-registratie als je een lening afsluit. En dat kan nadelige gevolgen hebben als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten.

Welke aanbieders zijn er voor microkrediet?

Vroeger was Qredits Microfinanciering Nederland de enige landelijk werkende organisatie voor microfinanciering in Nederland. Zij kenmerken zich door een combinatie van financiering en coaching. Tegenwoordig zijn er ook andere aanbieders, zoals Qeld, BridgeFund en Floryn.

Het grote verschil tussen deze laatste bedrijven en Qredits, is dat je geen stapels documenten hoeft aan te leveren, en dat je binnen 24 uur financiering ontvangt. De hoogte van de rente en de exacte looptijd van de financiering verschilt per aanbieder. Qeld is de enige aanbieder die ook leningen van € 1.000 tot € 5.000 verstrekt. Een aanvraag indienen bij Qeld is gratis en geheel vrijblijvend. Bovendien wordt het geld binnen 24 uur uitbetaald.

Goed om te weten: sommige aanbieders noemen de term microkrediet niet expliciet, maar bieden wel kortlopende financiering van kleine bedragen aan.


Wil jij meer weten over zakelijk lenen voor ondernemers? Bekijk dan hier de themapagina over dit onderwerp.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.