Prijsplafond energie kleine ondernemers

Energieplafond voor kleinverbruikers, regeling voor mkb’ers met grootverbruik aangekondigd

welk energieverbruik is normaal voor een ondernemer

Het kabinet heeft een prijsplafond vastgesteld voor de energierekening van kleinverbruikers. Ook kleine ondernemers zoals zzp’ers, winkels en een deel van het kleine mkb gaan profiteren van dit energieplafond. Daarnaast komt er een regeling voor mkb’ers die relatief veel energie gebruiken, zoals bakkers.

Kleinverbruikers: dit is het energieplafond

De regeling van het energieplafond geldt voor alle kleinverbruikers, dus consumenten maar ook kleine ondernemers. Wie zijn kleinverbruikers? Verbruikers met een maximaal jaarverbruik van:

  • 1200 m3 aan gas

  • 2900 kWh aan elektriciteit

Bij kleinverbruikers die onder dit maximale jaarverbruik blijven geldt een prijsplafond van:

  • € 1,45 per m3 gas

  • € 0,40 per kWh elektriciteit

Dat betekent een flinke besparing voor personen die onder het maximale jaarverbruik blijven.

Energiecompensatie november en december

Om de tijd tot het energieplafond te overbruggen, komt er een energiecompensatie voor de maanden november en december. Deze compensatie bedraagt € 190 per maand.

Regeling Tegemoetkoming Energiekosten

Ook ondernemers die veel energie gebruiken, zoals bakkers, kunnen rekenen op een regeling. Het is een steunpakket voor het energie-intensief mkb onder de naam Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Zoals het nu lijkt opent de regeling op 1 april 2023 en kan er tegemoetkoming aangevraagd worden met terugwerkende kracht tot 1 november 2022.

Investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen

Om het voor bedrijven interessanter te maken te investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie, heeft het kabinet op Prinsjesdag 2022 aangekondigd dat het budget voor Energie-investeringsaftrek in 2023 uitgebreid wordt. Dit is misschien geen oplossing voor ondernemers die nu met hoge energiekosten zitten, maar wel een kans om energiekosten in de toekomst zo laag (en duurzaam) mogelijk te houden.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.