Steunpakket energiekosten energie-intensief mkb

Vergoeding voor bakkers en andere ondernemers met een hoge energierekening

Vergoeding energiekosten energie-intensief mkb

Het kabinet heeft een akkoord bereikt over een steunmaatregel voor ondernemers die te maken hebben met extreem hoge energiekosten. Het zogenaamde energie-intensieve mkb kan een maximumvergoeding krijgen van € 160.000.

Relatieve grootverbruikers

Het energie-steunpakket voor het mkb hangt al een paar weken in de lucht, maar is nu eindelijk een feit. Veel relatieve grootverbruikers, zoals bakkers, hebben het nu al zwaar door de gestegen brandstofprijzen. En de winter van 2022/2023 moet nog beginnen. Met dit steunpakket neemt het kabinet tijdelijk een deel van de energierekening op zich. Hoe ziet de regeling eruit?

Tegemoetkoming Energiekosten in het kort

De regeling heet Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Getroffen mkb-bedrijven kunnen vanaf november 2022 een gerichte compensatie van 50% aanvragen voor de gestegen energiekosten. Het gaat hierbij om de energiekostenstijging boven de drempelprijs die is vastgesteld. Zoals gezegd bedraagt de vergoeding maximaal € 160.000 per onderneming. Voor landbouwbedrijven (bijvoorbeeld tuinders) geldt een maximale vergoeding van € 62.000.

Voorwaarden

Alleen mkb-bedrijven die als energie-intensief aangemerkt worden, komen in aanmerking voor de steunmaatregel. Een aantal voorwaarden:

  • Een bedrijfsgrootte van maximaal 250 medewerkers

  • De energiekosten bedragen minstens 12,5% van de omzet

  • Jaarlijks verbruik van > 5.000 m3 gas of > 50.000 kWh elektriciteit

  • De drempelprijs is vastgesteld op € 1,19 per m3 gas en € 0,35 per kWh elektriciteit

  • Het steunpakket geldt van november 2022 tot december 2023

TIP: Op de hoogte blijven? Meld je aan voor updates van de rvo.

Prijsplafond energie kleinverbruikers

Ook ondernemers die niet binnen het energie-intensieve mkb vallen kunnen rekenen op hulp. Voor zelfstandigen die binnen de categorie ‘kleinverbruikers’ vallen, geldt het prijsplafond energie die ook voor consumenten geldt. Zij betalen een maximumprijs per m3 gas of kWh elektriciteit.

Bron: Rijksoverheid

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.