Een televisie in de zaak: mag dat zomaar?

De regels omtrent zakelijk gebruik van tv en video

televisie, tv, afstandsbediening

Een voetbalwedstrijd uitzenden op een groot scherm of in je winkel een videofilm vertonen. Soms is het zakelijk gebruik van tv en video onderdeel van de bedrijfsformule of wordt het ter ontspanning aangeboden.

Openbaarmaking

Je mag niet zomaar beeldmateriaal openbaar maken zonder toestemming van de rechthebbende. Je hebt auteursrechtelijke toestemming nodig als je tv-programma’s of videofilms aan een groep 'anders dan vormend de familie- of vriendenkring' vertoont of deze doorgeeft via een intern kabelnet. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de horeca en in winkels, maar ook in gelegenheden als ziekenhuizen of verpleeg- en verzorgingshuizen, fitnessbedrijven, jeugd- en jongerencentra en kantines.

In bungalowparken, hotels en gevangenissen wordt niet alleen in gemeenschappelijke ruimtes vertoond. Vaak kunnen tv-uitzendingen of videofilms ook in de afzonderlijke huisjes, hotelkamers en cellen worden bekeken. Dan worden ze via een intern kabelnet doorgegeven. In deze gevallen heb je een vertoningvergunning nodig. Videma verzorgt de uitgifte van deze vergunningen in Nederland. Heb je geen toestemming voor vertoning, dan maak je inbreuk op het intellectueel eigendomsrecht en dat is strafbaar.

Wat is de Videma?

Videma bewaakt de vertoningrechten op tv-programma’s en videofilms en is de schakel tussen vertoners en rechthebbenden. Deze organisatie verzorgt de afgifte van vergunningen en de incasso van vergoedingen, die vervolgens aan de rechthebbenden worden afgedragen. Videma vertegenwoordigt vrijwel elke titel die officieel op video of dvd op de Nederlandse markt is uitgebracht, muziekclips uitgebracht door leden van de NVPI en geeft toestemming voor vertoning van alle programma’s op de meest gangbare Nederlandse kanalen. Klik hier voor een overzicht van de vertegenwoordigde videotitels. Via de aan Videma gelieerde FilmService kun je deze titels ook huren.

Videma heeft voor het gebruik van televisie en videofilms in verscheidene gebruikersgroepen regelingen afgesloten, onder meer met jeugd- en jongerencentra, cafés, snackbars, recreatiebedrijven, sportkantines, fitnesscentra, ziekenhuizen en winkels. 

Soorten openbaarmaking

Je kunt op verschillende manieren iets openbaren. Videma onderscheidt drie soorten.

  • Primair vertonen: een georganiseerde voorstelling waar gezamenlijk naar wordt gekeken. Hoge attentiewaarde, zoals een voetbalwedstrijd.

  • Secundair vertonen: gebruik van beeld als achtergrond om sfeer te creëren. Lage attentiewaarde, zoals videohoekje voor kinderen of muziekclips.

  • Doorgifte via gesloten kabelsysteem: tv- of videosignaal vanaf een centraal punt naar meerdere locaties verspreiden, zoals tv-programma’s in hotel of videokanaal in bungalowpark.

Vergunningen

Videma biedt diverse soorten vergunningen aan. We zetten ze kort op een rijtje.

Standaard video en/of tv-vergunning

Hiermee regel je het vertonen van videofilms en tv-programma’s in je bedrijf. Het tarief is afhankelijk van de soort openbaarmaking. Bij primaire vertoningen betaal je een bepaald bedrag per kijker. Bij secundaire vertoningen betaal je een vast bedrag per week. Beide vergoedingen zijn afhankelijk van het aantal kijkers en vertoningen. 

Plusvergunning video

Met een Plusvergunning heb je de mogelijkheid videofilms door middel van dvd te vertonen en de vertoning publiekelijk aan te kondigen met vermelding van de titel.

Evenementenregeling tv

Deze regeling is speciaal voor evenementen waarbij gezamenlijk naar een tv-programma wordt gekeken, bijvoorbeeld een sportwedstrijd.

Wat vind je van dit artikel?