Hoeveel moet ik betalen als ik muziek draai in mijn bedrijf?

En hoe zit het de kosten voor BumaStemra?

Hoeveel moet ik betalen als ik muziek draai in mijn bedrijf

Muziek zorgt voor een prettige en ontspannen sfeer in je bedrijf. Achtergrondmuziek in de winkel of in de horeca: je gebruikt al snel muziek in je bedrijf. Maar hoe zit het precies met licenties en kosten? Mag je Spotify gewoon aanzetten of krijg je dan BumaStemra op je dak? In dit artikel leggen we uit hoeveel je moet betalen als je muziek draait in je bedrijf, hoe het zit met de verschillende soorten muzieklicenties en de uitzonderingen op het auteursrecht

Moet ik betalen voor de muziek in mijn bedrijf? 

Zodra je in je bedrijf muziek laat horen aan klanten, gasten of meer dan 2 medewerkers, moet je een licentie aanvragen en een vergoeding betalen. Je hebt een licentie nodig als je muziek gebruikt. Dit geldt voor muziek gebruikt in:

 • horeca (cafés, (bedrijfs)restaurants, hotels en kantines)

 • retail (winkels, winkelcentra, supermarkten en warenhuizen)

 • werkruimten (bedrijven, kantoren en onderwijsinstellingen)

 • verzorging (kappers, fysiotherapeuten, huisartsen, schoonheidssalon)

 • dansgelegenheden of op evenementen

 • websites, als achtergrondmuziek

 • producties, zoals video’s, podcasts en reclames.

In 2023 is de wetgeving rondom het gebruik van muziek in het openbaar veranderd. Sinds 2023 is het verboden om muziek te streamen via een consumentenplatform, zoals Spotify of YouTube, in de openbare ruimte. Als ondernemer heb je dus een muzieklicentie nodig als je muziek van deze platforms wilt afspelen in je bedrijf. Deze kun je aanvragen bij Buma Stemra en Sena. 

Kosten muzieklicentie 

Hoeveel je betaalt voor muziek in je bedrijf, hangt af van het soort licentie dat je nodig hebt. Dat wordt bepaald door:

 • Het soort onderneming

 • Waar de muziek wordt afgespeeld

 • De oppervlakte waarin de muziek te horen is

 • Het aantal personen dat de muziek hoort

 • Hoe vaak de muziek wordt afgespeeld.

Hierdoor kunnen de kosten van een muzieklicentie uiteenlopen van een paar tientjes tot een paar duizend euro per jaar. Er zijn verschillende soorten licenties. Zo is er een licentie voor het gebruik van achtergrondmuziek in de horeca en een licentie voor amusementsmuziek in de horeca. Er zijn soms kleine verschillen tussen de licenties, dus let goed op dat je de juiste aanvraagt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van de juiste licenties. Wanneer je je muziekgebruik zelf aanmeldt en een licentie aanvraagt via mijnlicentie.nl en de factuur op tijd betaalt, krijg je 33,33% korting op het jaarbedrag. 

Kosten muziek in de winkel

Voor achtergrondmuziek in een winkel met een vloeroppervlak van 100m2, waar het hele jaar achtergrondmuziek aan staat, betaal je ongeveer € 2.700 per jaar.

Kosten achtergrondmuziek in de horeca

Voor een café met een vloeroppervlak van 50m2, waar het hele jaar muziek aanstaat op de achtergrond, betaal je ongeveer € 1.900 per jaar. 

Kosten muziek op kantoor

Voor een kantoor waar 10 fulltime medewerkers naar muziek luisteren tijdens hun werk, betaal je ongeveer € 275 per jaar.

Boete Buma Stemra 

Als je geen muzieklicentie hebt en wel muziek afspeelt, kun je een boete krijgen van Buma Stemra. Hoe hoog die boete is, hangt af van hoe ernstig de overtreding is. De boete kan daarom uiteenlopen van een paar honderd tot een paar duizend euro. 

Alternatieve opties voor een muzieklicentie

 • Soundtrack Your Brand. Heb je een klein bedrijf? Dan kun je Soundtrack Your Brand gebruiken, een dienst die in 2013 begon als Spotify voor Bedrijven. Hiermee kun je muziek van Spotify afspelen, zonder dat je een muzieklicentie hoeft aan te vragen. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het aantal gebruikers en het aantal speeluren.

 • Creative Commons is een alternatief licentiesysteem waarbij de makers van muziek tot een bepaald niveau toestemming geven aan anderen om hun muziek te gebruiken in bijvoorbeeld een café, werkplaats of kantoor. De maker kan zo zijn werk op een eenvoudige en transparante manier verspreiden onder een groot publiek en meer bekendheid verwerven. Let hierbij wel op dat het nog steeds zo kan zijn dat je voor de naburige rechten moet betalen aan CBO’s.

 • Gebruik rechtenvrije muziek. Deze muziek is vrij van auteursrechten en mag je dus zonder vergoeding gebruiken. Je vindt deze muziek via websites als Free Music Archive en Jamendo. 

 • Er zijn bepaalde uitzonderingen op het auteursrecht, waardoor je bepaalde muziek wel mag draaien zonder licentie. Het auteursrecht eindigt namelijk 70 jaar na de dood van de maker, gerekend vanaf de eerste januari volgend op het jaar dat de maker is overleden. Zo mag je muziek van klassieke componisten uit de achttiende of negentiende eeuw dus zonder vergoeding draaien. 

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.