Voor het vierde jaar op rij is het betaalgedrag van bedrijven in Nederland verbeterd. Bijna één op de vijf bedrijven betaalden facturen in 2024 te laat. Een jaar eerder was dat nog één op de vier. Maar het zijn vooral kleinere ondernemers die hun betalingsverplichtingen netjes nakomen. Grote bedrijven blijven achter en dat zet de liquiditeit van het mkb onder druk.

Microbedrijven betalen facturen het vaakst op tijd
Uit nieuwe cijfers van data-expert Altares Dun & Bradstreet blijkt dat zeer kleine bedrijven (0–5 werknemers) in 2024 82,2% van hun facturen op tijd betaalden. Daarmee leveren zij een belangrijke bijdrage aan de positieve trend die al enkele jaren zichtbaar is.
Betaaltermijnen met name door grootbedrijf overschreden
Bij kleine bedrijven (6–49 werknemers) blijft het aandeel tijdige betalingen stabiel ten opzichte van eerdere jaren, en middelgrote bedrijven (50–259 werknemers) laten nauwelijks verandering zien. Maar het echte zorgenkind is het grootbedrijf: slechts 38,6% van de facturen werd daar op tijd betaald.
Grote bedrijven ondermijnen de keten
Ondanks wetgeving uit 2023 die grotere bedrijven moet aanmoedigen tot sneller betalen, blijven zij structureel achter. Volgens Barry de Goeij, datawetenschapper bij Altares Dun & Bradstreet, werkt dat door in de hele keten: “Grote bedrijven veroorzaken betalingsvertragingen en zetten zo de liquiditeit van kleinere leveranciers onder druk.”
Hoewel het niet altijd gaat om extreme betaalachterstanden, kan de impact op het mkb groot zijn. Veel kleinere ondernemers hebben beperkte financiële buffers en zijn afhankelijk van tijdige betalingen om hun eigen verplichtingen na te komen.
Lees ook: Dit zijn de wettelijke betaaltermijnen
Lichte toename van tijdige betalingen in meerdere sectoren
Toch is er ook positief nieuws: in meerdere sectoren nam het percentage tijdige betalingen toe.
Industrie: van 62,9% naar 69,1%
Transport: van 63,3% naar 69,9%
Bouw: van 75,1% naar 76,4%
Ook het aandeel extreem laat betaalde facturen (meer dan 90 dagen te laat) daalde landelijk van 0,4% naar 0,3%. Dat lijkt een klein verschil, maar betekent een duidelijke afname van ernstige wanbetalingen.
Let op: in de industrie is juist een lichte stijging zichtbaar van deze extreem late betalingen, van 0,20% naar 0,30%.
Nederland nog altijd bij de betalers-top
Met 80,2% op tijd betaalde facturen blijft Nederland tot de best betalende landen van Noord-Europa behoren. Alleen Denemarken (94,2%), Polen (87,5%) en Rusland (81,3%) doen het beter. België bungelt wederom onderaan de lijst: hier werden slechts 38,1% van de facturen op tijd betaald.
Wat kun je als mkb’er doen bij laatbetalers?
Hoewel je als kleinere ondernemer vaak weinig invloed hebt op het betaalgedrag van grote klanten, zijn er wel manieren om je positie te versterken:
Stel duidelijke betalingstermijnen vast en herinner tijdig
Gebruik wettelijke rente en incassokosten als stok achter de deur
Overweeg factoring of kredietverzekering bij grotere risico’s
Check vooraf de kredietwaardigheid van je klant
Word jouw factuur niet op tijd betaald?
Lees hier wat je nog meer kunt doen: Mijn factuur wordt niet betaald, wat nu?