Wat is factoring? Zo werkt het

Nooit meer wachten op je geld: opties voor mkb en zzp

Hoe lang is een factuur geldig?

Onbetaalde facturen en lang wachten op je geld; voor veel ondernemers is dat een flinke ergernis. Je bedrijf kan er zelfs op vastlopen. Factoring kan een oplossing zijn, door deze vorm van financiering houd je de cashflow op gang. Hoe werkt factoring precies? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Wat is factoring?

Factoring is een vorm van financiering waarbij je facturen eerder betaald worden, doordat de factoringmaatschappij deze overneemt. In plaats van dat je moet wachten tot je klant betaalt, krijg je je facturen meteen uitbetaald door de factoringmaatschappij. Je kunt op deze manier jouw bedrijf financieren met je facturen. Een groot voordeel van factoring is dat het geld direct -veelal binnen 24 uur - op je rekening staat. Dit is een welkome boost voor je cashflow.

In ruil daarvoor betaal je natuurlijk wel een vergoeding. Vaak is dat een klein percentage van de factuur. Factoring heb je in verschillende vormen en maten. Je bepaalt zelf in hoeverre het contact met je klanten wordt overgenomen. Je kunt de facturen van één klant uitbesteden of zelfs je volledige debiteurenbeheer. Dit heb je zelf in de hand.

Hoe werkt factoring?

Kort samengevat zijn dit de 4 stappen van factoring:

  1. Je verkoopt je factuur aan een factoringbedrijf

  2. Je factuur wordt gecontroleerd op volledigheid en juistheid door het factoringbedrijf

  3. Na akkoord betaalt de koper (het factoringbedrijf) het geld direct aan jou uit (vaak binnen 24 uur) en neemt hiermee het kredietrisico van jou over

  4. De koper wacht op de factuurbetaling van je klant en voert debiteurenbeheer uit wanneer de betaling uitblijft

Maar voordat je kunt beginnen aan factoring, wordt gekeken naar de kredietwaardigheid van je klanten, dus of zij in staat zijn om hun facturen te betalen. Daardoor weet de koperhoe groot het risico is dat de factuur niet betaald wordt. Aan de hand daarvan bepaalt een factoringbedrijf of zij de factuur voor willen schieten of niet en welke kosten (factorfee) hieraan zijn verbonden.

Tip: op de website van factoringbedrijf Svea Finans vind je een handig overzicht van wat je kunt verwachten als je een factuur aanbiedt voor factoring.

Losse facturen financieren

Traditionele Factoring is een factuur financiering, waarbij bedrijven het totale uitstaande debiteurenportefeuille aan een geldverstrekker verpandt, veelal een bank. Vervolgens krijgen zij een krediet op basis van ongeveer 70-90% van de waarde van deze portefeuille. In de praktijk kwamen daardoor alleen grotere bedrijven hiervoor in aanmerking.

Bij American factoring, zoals bij Svea Finans, ben je niet verplicht alle facturen in te dienen, maar heb je zelf de mogelijkheid om per klant te bepalen of je de facturen uit handen geeft of niet. Zo kun je ervoor kiezen alleen facturen uit te besteden van klanten waarbij het gaat om een groot bedrag of waaraan je veel werk kwijt bent aan het debiteurenbeheer.

Met American factoring kun je bijvoorbeeld slechts één of twee klanten onderbrengen bij een factormaatschappij. Volgens deze nieuwe manier van factoring zit je niet vast aan langlopende verplichtingen en houd je de zaken in eigen hand.

Factoring mkb: iets voor jouw onderneming?

Voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf kan factoring een handige vorm van financiering zijn. Je krijgt namelijk niet alleen je geld voorgeschoten, maar je koopt ook een stukje service in. Je hoeft niet meer zelf achter je geld aan, maar laat dit over aan een professionele partij.

Dat is een groot voordeel, vooral voor kleine ondernemers kan het erg vervelend zijn om achter je geld aan te moeten gaan. Door een factoringbedrijf in te zetten, hoef je zelf geen lastige gesprekken te voeren en sta je sterker bij eventuele juridische conflicten. Kortom; je hebt geen gedoe meer rondom facturen en je kunt je weer richten op andere onderdelen van je bedrijfsvoering.

Daarnaast neemt het factoringbedrijf met het kopen van jouw facturen ook het kredietrisico van je over. Zo ben jij verzekerd van je geld bij wanbetaling of faillissement van je klant.

Factoring zzp: is het de moeite waard?

Factoring is ook geschikt voor zzp’ers. Veel zelfstandige ondernemers komen in financiële problemen, doordat uitstaande facturen laat of niet betaald worden. Vooral bij grote klanten en grote bedragen kan een late betaling risicovol zijn voor je onderneming.

Betalingstermijnen van 60 tot 90 dagen zijn bij grote bedrijven nog steeds heel gebruikelijk. Daarom is de moderne vorm van factoring, waarbij je facturen per klant kunt uitbesteden, heel geschikt voor zzp’ers.

Verschil factoring en incassobureau

Factoringbedrijven als Svea Finans zijn geen incassobureaus. Het grote verschil zit hem in het feit dat factormaatschappijen financiers zijn. Met het direct uitbetalen van je facturen krijg je meteen financiële slagkrachten loop je niet langer kredietrisico. In tegenstelling tot incassobureaus, die pas worden ingeschakeld als je zelf de factuur niet geïnd krijgt.

Mocht een factoringmaatschappij de factuur niet geïnd krijgen, dan zullen de meeste factoringmaatschappijen een ervaren jurist inschakelen. Uiteraard gaat dit alles in overleg met jou, want jouw goede klantrelatie staat voorop. Maar als betaling alsnog uitblijft, draagt het factoringbedrijf vaak het kredietrisico. Zo blijf jij verzekerd van je geld.

Factoring: voordelen en nadelen

Factoring kan je bedrijf veel voordeel opleveren, maar er zijn ook een aantal risico’s. Waar moet je op letten bij je afweging? De voordelen en nadelen van factoring op een rij:

Voordelen factoring:

  • Je hoeft niet meer te wachten op je geld

  • Geen omkijken naar het debiteurenbeheer

  • De factoraar draagt als nieuwe eigenaar van de factuur ook het kredietrisico

  • De mogelijkheid om per klant te kiezen voor factoring

Nadelen factoring:

  • Factoring kost geld (een bepaald percentage van het factuurbedrag)

  • Voor directe uitbetaling moeten je facturen aan de voorwaarden van het factoringbedrijf voldoen

  • Een derde partij krijgt inzicht in je facturen

  • Je hebt het klantcontact niet meer volledig in eigen hand

Is factoring rendabel?

Of factoring voor jou rendabel is, hangt af van je situatie en van het rentepercentage dat het factoringbedrijf berekent:de factorfee. Vaak gaat het om 2-5 procent per factuur. Dit percentage kan verschillen per factoringmaatschappij en per ingediende factuur.

Toch kan het heel rendabel zijn om factoring in te zetten om je cashflow gezond te houden. Zo kan factoring bijdragen aan de groei van je onderneming, doordat je hiermee direct over werkkapitaal beschikt.

Factoring voor groei

Een van de grootste voordelen van factoring is dat je meer tijd krijgt om te ondernemen. Veel ondernemers merken dat veel van hun tijd en energie wordt opgeslokt door randzaken, zoals debiteurenbeheer. Of juist dat ze deze zaken soms uit het oog verliezen, waardoor ineens blijkt dat er nog heel wat facturen openstaan.

Factoring kan je dan helpen om volledig gefocust te blijven op het ondernemen. Het zorgt ervoor dat je cashflow op gang blijft. Je hebt je geld dan eerder tot je beschikking. Het kan net het verschil maken om toch die ene belangrijke investering te doen. Daardoor kun je weer investeren in de groei van je bedrijf.

Factoring en andere vormen van financiering

Net als een zakelijke lening of een zakelijk krediet is het gebruik van factoring een manier om geld op te halen voor je bedrijf. Toch werkt factoring heel anders dan deze andere vormen van financiering, doordat dit een financiering is op basis van debiteuren.

Voor een zakelijke lening van de bank moet je bijvoorbeeld allerlei gegevens opgeven. De bank toetst of jouw onderneming wel kredietwaardig genoeg is om zeker te weten dat je de rente en aflossing kunt betalen. Een factoringmaatschappij kijkt wel naar jouw cijfers, maar de kredietwaardigheid van jouw klant staat voorop. Er wordt dus vooral gekeken naar het risico dat je klant de facturen niet betaalt. Is je klant kredietwaardig bevonden? Dan kun je starten met facturen verkopen en krijg je binnen 24 uur je geld. Factoring is daarom een vorm van financiering die geschikt is voor startende bedrijven en mkb-bedrijven die die niet snel in aanmerking komen voor een krediet of lening bij de bank.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.