Wat is factoring? Zo werkt het

Nooit meer wachten op je geld: opties voor mkb en zzp

Hoe lang is een factuur geldig?

Onbetaalde facturen en lang wachten op je geld. Voor veel ondernemers is dat een flinke ergernis. Je bedrijf kan er zelfs op vastlopen. Factoring kan een oplossing zijn. Door deze vorm van financiering heb je minder zorgen en houd je de cashflow op gang. Hoe werkt factoring precies? Dit moet je weten.

Wat is factoring?

Factoring is een vorm van financiering. Je kunt daarmee je facturen financieren. Een factoringmaatschappij betaalt dan alvast het uitstaande bedrag of een groot deel daarvan. Daardoor kun jij weer verder. 

Factoring heb je in verschillende vormen. Je kunt losse facturen uitbesteden of zelfs je volledige debiteurenbeheer. In ruil daarvoor betaal je natuurlijk wel een vergoeding. Vaak is dat een klein percentage van de factuur of een vergoeding per klant. Je bepaalt zelf in hoeverre het contact met je klanten wordt overgenomen.

Hoe werkt factoring?

Kort samengevat zijn dit de 4 stappen van factoring:

 1. Je besteedt je factuur uit

 2. Je factuur wordt gecontroleerd

 3. Je ontvangt direct je geld (vaak binnen 24 uur)

 4. Het factoringbedrijf int de factuurbetaling bij je klant

Losse facturen financieren

Traditionele factoringmaatschappijen werken met minimale omzeteisen of concentratiegraden. Die vorm van factoring is meestal alleen geschikt voor grotere bedrijven. Gelukkig zijn er nu ook vormen van factoring die wel geschikt zijn voor kleine bedrijven.

Bij factoring nieuwe stijl ben je niet verplicht facturen in te dienen, maar heb je zelf de mogelijkheid om per factuur te bepalen of je deze uit handen geeft of niet. Zo kun je ervoor kiezen alleen facturen uit te besteden waarbij het gaat om een groot bedrag of waarvan je het crediteurenbeheer niet helemaal vertrouwt. 

Je kunt bijvoorbeeld slechts één of twee klanten onderbrengen bij een factormaatschappij. Volgens deze nieuwe manier van factoring zit je niet vast aan langlopende verplichtingen en houd je de zaken in eigen hand.

Factoring mkb

Voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf kan factoring een handige vorm van financiering zijn. Je krijgt namelijk niet alleen je geld voorgeschoten, maar je koopt ook een stukje service in. Je hoeft niet meer zelf achter je geld aan, maar laat dit over aan een professionele partij. Daarmee sta je sterker, ook als het tot juridische conflicten zou leiden. Kortom; je hebt geen gedoe meer rondom facturen en je kunt je weer richten op andere onderdelen van je bedrijfsvoering.

Factoring zzp

Factoring is ook geschikt voor zzp’ers. Veel zelfstandige ondernemers komen in financiële problemen doordat uitstaande facturen laat of niet betaald worden. Vooral bij grote klanten en grote bedragen kan het uitblijven van een betaling risicovol zijn voor je onderneming.

Betalingstermijnen van 60 tot 90 dagen zijn bij grote bedrijven nog steeds heel gebruikelijk. Vooral de nieuwe vorm van factoring, waarbij je losse facturen kunt uitbesteden, is geschikt voor kleine bedrijven.

Is factoring rendabel voor zzp en mkb?

Of factoring voor jou rendabel is, hangt af van je situatie en van het rentepercentage dat het factoringbedrijf berekent. Vaak gaat het om een klein percentage, een paar procent per factuur. Dit percentage kan verschillen per factoringmaatschappij en per ingediende factuur, maar de nieuwe vorm van factoring is beheersbaar en daardoor aantrekkelijk voor kleine en middelgrote bedrijven.

Verschil factoring en incassobureau

Factoringbedrijven zijn geen incassobureaus. Het grote verschil zit hem in het direct uitbetalen van je facturen, waardoor je meteen weer financiële armslag krijgt en niet achter de feiten aanloopt. De meeste factormaatschappijen stellen zich dan ook op vriendelijke wijze op, als een verlengstuk van je organisatie. 

Mocht er na veelvuldig telefonisch contact toch een juridisch conflict ontstaan, dan zullen de meeste factoringmaatschappijen een ervaren jurist inschakelen om hierin te bemiddelen namens je bedrijf. Zo ben je ook direct verzekerd van juridische steun.

Factoring: voordelen en nadelen

Factoring kan je bedrijf veel voordeel opleveren, maar er zijn ook een aantal risico’s. Waar moet je op letten bij je afweging? De voordelen en nadelen van factoring op een rij:

Voordelen factoring:

 • Niet meer wachten op je geld

 • Geen omkijken naar het debiteurenbeheer

 • Juridische steun via het factoringbedrijf

 • Mogelijkheid per factuur te kiezen voor factoring

Nadelen factoring:

 • Factoring kost geld (bepaald percentage)

 • Voor directe uitbetaling moeten je facturen aan de voorwaarden van het factoringbedrijf voldoen

 • Een derde partij krijgt inzicht in je facturen

 • Je hebt het klantcontact niet meer volledig in eigen hand

Factoring voor groei

Een van de grootste voordelen van factoring is dat je meer tijd krijgt om te ondernemen. Veel ondernemers merken dat veel van hun tijd en energie wordt opgeslokt door randzaken, zoals debiteurenbeheer. Of juist dat ze deze zaken soms uit het oog verliezen, waardoor ineens blijkt dat er nog heel wat facturen openstaan. 

Factoring kan je dan helpen om volledig gefocust te blijven op het ondernemen. Het zorgt ervoor dat je cashflow op gang blijft. Je hebt je geld dan eerder tot je beschikking. Daardoor kun je weer investeren in de groei van je bedrijf.

Factoring en andere vormen van financiering

Net als een zakelijke lening of een zakelijk krediet is het gebruik van factoring een manier om extra geld op te halen voor je bedrijf. Toch werkt factoring heel anders dan andere vormen van financiering. Voor een zakelijke lening van de bank moet je bijvoorbeeld allerlei gegevens opgeven. De bank toetst dan of je wel kredietwaardig genoeg bent om zeker te weten dat je de rente en aflossing kunt betalen.

Een factoringmaatschappij toetst niet de kredietwaardigheid van jouw bedrijf. In plaats daarvan wordt er gekeken of je klanten in staat zijn om hun facturen te betalen. Daardoor weet de maatschappij wat het risico is dat de factuur niet betaald wordt. Aan de hand daarvan berekent een factoringbedrijf of zij de factuur voor willen schieten of niet. 

In de meeste gevallen worden de facturen goedgekeurd en krijg je binnen 24 uur je geld. Factoring is daarom een vorm van financiering die geschikt is voor startende bedrijven en kleine bedrijven: bedrijven die niet snel in aanmerking komen voor een lening van de bank.

Hoe kom jij aan geld voor je onderneming? Bekijk meer mogelijkheden voor MKB financiering.

Wat vind je van dit artikel?

Raphael Klees

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.