Hoe kom ik aan financiering zonder tussenkomst van de bank?

De meestvoorkomende opties van non-bancaire financiering

kleine-onderneming-eigenaar-blij

Ondernemers denken bij financiering vaak aan de bank, maar er zijn meer financiers op de markt. Je kunt bijvoorbeeld ook aan een zakelijke lening of krediet komen via fintech, private investeerders en crowdfunding. Wat zijn de aandachtspunten bij alternatieve financiering?

Lening zonder bank

Veel ondernemers zoeken naar financiering voor hun bedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld extra geld nodig hebben bij de start van een nieuwe onderneming, om een bedrijfsovername te financieren of om je groeiplannen mogelijk te maken.

In de zoektocht naar geld heb je allerlei mogelijkheden. De bank is voor sommige ondernemers geen optie. De zekerheden die gevraagd worden kun je misschien (nog) niet bieden. Maar hoe kom je aan financiering zonder bank?

Non-bancaire financiering: fintech

Ben je op zoek naar financiering zonder bank? Dan zijn fintech-oplossingen misschien wel iets voor jou. Fintech-financiers zijn bedrijven waar je terecht kunt voor non-bancaire financiering.

De naam fintech is een combinatie van de woorden 'financial' en 'technology'. Ze voorzien ondernemers namelijk van financiering zonder bank met behulp van innovatieve technologieën.

Er zijn in Nederland verschillende fintech-bedrijven waar je een zakelijke lening zonder bank kunt aanvragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Qeld, Floryn en Bridgefund.

Een lening aanvragen bij een fintech-financier

Het aanvragen van een financiering bij een fintech-bedrijf gaat vaak heel snel. Veel aanbieders, zoals Qeld, bieden een zakelijke lening binnen 24 uur.

Een ander groot voordeel van fintech is dat je vaak veel sneller en eenvoudiger financiering kunt aanvragen dan bij de bank. Het gaat namelijk online, zonder stapels papieren. Je hebt geen jaarcijfers of bedrijfsplan nodig. Extra fijn: fintech-bedrijven hebben een hogere acceptatiegraad dan banken.

Private financiering: wat is het?

Een andere optie is het zoeken naar een particuliere investeerder. Daarbij zoeken veel ondernemers naar private financiering. Hoe werkt dat precies en waar moet je op letten?

Lenen bij familie en vrienden

Een veelgebruikte vorm van privé financiering is geld lenen van familie, vrienden of andere bekenden. Vooral voor starters en kleine bedrijven zijn familie en vrienden een belangrijke financieringsbron. Veel ondernemers doen een beroep op hun netwerk om bij het starten van een onderneming aan geld te komen. 

Voor- en nadelen van lenen bij bekenden

Voel je je bezwaard om bij mensen in je omgeving aan te kloppen? Voor particuliere investeerders kan het door belastingvoordelen aantrekkelijk zijn om in jouw bedrijf te investeren. 

Meestal gaat het om een onderhandse lening zonder rente of een lage rente. Je kunt de voorwaarden voor terugbetaling in overleg bepalen. Het risico bij deze vorm van private financiering is wel dat je de onderlinge relatie op het spel zet. Een ruzie in de familie of met vrienden wil je natuurlijk voorkomen. 

Leg daarom alles goed vast bij een derde partij, zoals een accountant, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.

Geld ophalen bij private investeerders

Er zijn particulieren en bedrijven die over voldoende financiële middelen beschikken en graag investeren in een innovatief bedrijf. Deze vorm van financiering wordt ook wel private equity genoemd. Engelse termen worden veel gebruikt om deze manier van financieren te beschrijven. Zo wordt ook vaak gesproken over informal investors of business angels

Deze informele investeerders zijn meestal alleen geïnteresseerd in (snel) groeiende ondernemingen met interessante producten of diensten.

Voor- en nadelen van private equity

Deze manier van financieren is aantrekkelijk voor je bedrijf omdat private investeerders niet alleen geld meebrengen, maar ook kennis, ervaring en netwerken. Natuurlijk verwachten deze investeerders hier wel wat voor terug. 

Het rendement van hun investering moet hoger zijn dan wat ze ergens anders hadden kunnen krijgen. Omdat het ook om hun geld gaat, willen ze vaak invloed hebben op de beslissingen binnen het bedrijf. Met hun expertise kan dit je bedrijf verder helpen, maar het kan ook voelen als een beperking van je eigen regie als ondernemer. Denk hier dus goed over na voordat je met een privé investeerder in zee gaat, en maak duidelijke afspraken over inspraak.

Particuliere investeerder gezocht

Hoe vind je een particuliere investeerder voor jouw bedrijf? Je kunt allereerst in je eigen netwerk navraag doen of iemand een potentiële investeerder kent. Binnen je regio en branche zul je eerder iemand vinden met kennis van jouw specifieke markt. Die zal dan ook sneller bereid zijn te investeren als je een goed plan hebt. Probeer dus op een informele manier in contact te komen, bijvoorbeeld via netwerkbijeenkomsten en events voor ondernemers en investeerders.

Lees meer: Groeien met hulp van business angels

Financieren via crowdfunding

Een andere interessante vorm van financiering is crowdfunding. Hierbij investeert een grote groep mensen (‘de crowd’) in je plan of bedrijf. Je hebt veel vormen van crowdfunding en talloze crowdfundingplatforms. Dit zijn een soort online marktplaatsen waar je jouw plannen kunt presenteren en in contact komen met kleine en grote investeerders.

Bij lenen via crowdfunding bepaal je zelf welk bedrag je nodig hebt, waarvoor je het geld gaat gebruiken, de rente en de looptijd.

Een belangrijke eigenschap van crowdfunding is dat je vaak iets teruggeeft aan de mensen die in jouw plannen investeren. Denk bijvoorbeeld aan een gratis product of dienst, of een korting. Veel bedrijven kiezen ervoor om ‘cadeaus’ in verschillende prijscategorieën te geven op basis van hoeveel mensen willen investeren.

Voor- en nadelen van crowdfunding

Bij crowdfunding is er geen tussenkomst van de bank. Behalve als je kiest voor een platform dat verbonden is aan een bank. Afhankelijk van de vorm die je kiest, vindt er wel een kredietcheck plaats. Websites die crowdfunding aanbieden berekenen ook bemiddelings- en administratiekosten. Ze vragen vaak om een percentage van het leenbedrag.

Naast het verstrekken van een lening, bestaat crowdfunding ook in de vorm waarin geïnvesteerd wordt in het eigen vermogen. De investeerders worden hiermee aandeelhouders in de onderneming. Er is dan geen sprake van een lening of rente die je moet terugbetalen. Bijkomend voordeel van crowdfunding is dat je meteen ontdekt of er een achterban is voor je product, dienst of plannen. Het heeft dus ook een marketingfunctie.

Andere vormen van financiering zonder bank

Naast fintech en private financiering zijn er nog meer manieren om aan geld te komen zonder tussenkomst van de bank. Je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van microfinanciering, leasing, factoring of subsidies.

Microfinanciering

Als je maximaal € 250.000 nodig hebt, kun je een beroep doen op microfinanciering. Zoals de naam al zegt, gaat het hier om het financieren van kleine bedragen. Het rentepercentage is in de meeste gevallen hoger dan bij de reguliere bank, maar de looptijd van de lening is ook korter. Je bent dus sneller van je ‘schuld’ af. Bekendste aanbieders van microfinanciering in Nederland zijn Qeld, Qredits en Bridgefund. Enkele daarvan bieden naast een krediet ook coaching.

Leasing en factoring

Steeds vaker worden ook leasing en factoring ingezet om onderdelen van je bedrijf te financieren. Zo kun je de aankoop van machines of voertuigen via operational of financial lease financieren. En voor debiteuren- en voorraadfinanciering kan factoring een optie zijn. Voor deze vormen van financiering kun je aankloppen bij een lease- of factoringmaatschappij.

Subsidies

Daarnaast heb je ook nog allerlei subsidies waarmee je (een deel van) jouw bedrijfsplannen kunt financieren. Naast belastingvoordelen kun je profiteren van financiële steun door de overheid, zoals een borgstelling voor MKB-krediet (BMKB). Verder heb je nog specifieke subsidies voor innovatie, zoals de innovatiebox, innovatiekrediet, vroegefasefinanciering, de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL.


Wil jij meer weten over zakelijk lenen voor ondernemers? Bekijk dan hier de themapagina over dit onderwerp.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.