Mogelijk gemaakt door:

Wat is zakelijk krediet en wanneer is het een goede keuze?

7 situaties waarin het je bedrijf vooruit helpt

Op zoek naar een kapitaalinjectie voor je onderneming? Dan ben je zeker niet de enige. Uit onderzoek van BridgeFund blijkt dat maar liefst 59% van de ondernemers het afgelopen jaar behoefte had aan extra kapitaal, bijvoorbeeld via zakelijk krediet.

werknemers-kantoor

Financiering voor veel ondernemers taboe 

In de praktijk maakt minder dan één op de drie ondernemers gebruik van financiering. Waarom? Er kleeft nog steeds een taboe aan; 45% van de ondernemers ziet het niet als een teken van ‘goed ondernemerschap’. Maar is dat terecht? Zo kan een bekende financieringsvorm, zakelijk krediet, juist een slimme, strategische keuze zijn.  

Bovendien is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Als je het goed inzet, biedt het de flexibiliteit waar 76% van ondernemend Nederland naar op zoek is. Hoe dat precies zit en in welke herkenbare situaties zakelijk krediet een krachtig hulpmiddel is om jouw onderneming gezond en toekomstbestendig te houden, lees je hier.  

Bedrijfskrediet aanvragen? Check direct je mogelijkheden 

Via de​ ​quickscan van onze financieringspartner Bridgefund weet je binnen enkele minuten of jij in aanmerking komt voor zakelijk krediet en wat de specifieke voorwaarden zijn van jouw financieringswens.  

Wat is zakelijk krediet? 

Zakelijk krediet is een flexibele financieringsvorm. Het heet ook wel rekening-courantkrediet (voor consumenten ‘doorlopend krediet’). Zie het als een soort doorlopende geldreserve voor je bedrijf. Je spreekt met de bank of kredietverstrekker een maximaal bedrag af dat je mag opnemen. Dit is je kredietlimiet. Binnen deze limiet kun je geld vrij opnemen wanneer je het nodig hebt of weer terugstorten als daar ruimte voor is. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen, dus niet over het hele bedrag dat voor je klaarstaat. 

Wanneer is zakelijk krediet een goede keuze? 

Zakelijk krediet is vooral interessant als je flexibiliteit zoekt voor kortetermijnuitgaven.​ Soms weet je al precies waarvoor je het nodig hebt, bijvoorbeeld om een grote klus voor te financieren of om in te spelen op een seizoenspiek. In andere gevallen wil je juist voorbereid zijn op onverwachte kosten, bijvoorbeeld wanneer belangrijke apparatuur je in de steek laat.     Zie het als een financiële buffer die klaarstaat wanneer je die nodig hebt. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk opneemt, wat het een efficiënte oplossing maakt als je snel wilt schakelen zonder je reserves aan te spreken. 

Wanneer is het geen slimme keuze? 

Een zakelijk krediet is minder geschikt als je het volledige bedrag in één keer nodig hebt voor een grotere, langdurige investering. Denk aan de aanschaf van machines, het verbouwen van je pand of het starten van een nieuwe vestiging. ​​In die gevallen kun je snel je kredietlimiet bereiken. Het terugbetalen drukt zwaarder op je financiën en de rente kan schommelen. ​​Bij grote, langdurige investering is een zakelijke lening meestal geschikter.  

​​Ook als je moeite hebt om overzicht te houden over je uitgaven, kan een flexibel krediet minder goed passen. De drempel om op te nemen is laag, maar het kan verleidelijk zijn om vaker of meer te gebruiken dan nodig is. Dit vergroot de kans op structureel rood staan en oplopende rentekosten. Hoe meer je opneemt, hoe groter de impact op je maandlasten.     Meer weten over de impact van zakelijk krediet op je maandlasten? Lees dan: ​Zakelijk krediet aanvragen en de kredietlimiet’ 

Andere financieringsvormen 

Zoek je een financiering voor een incidentele grote uitgave, ​zoals de renovatie van een bedrijfspand, uitbreiding van je wagenpark of aanschaf van nieuwe machines? Dan kun je wellicht beter een zakelijke lening afsluiten of een​alternatieve financieringsvorm overwegen.   

Wat zijn de voorwaarden voor het afsluiten van doorlopend zakelijk krediet? 

Hoewel de voorwaarden voor zakelijk krediet per aanbieder verschillen, kun je de volgende algemene criteria verwachten: 

1. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (en minimale inschrijvingsduur) 

Een basisvereiste - redelijk voor de hand liggend - is dat je onderneming geregistreerd staat bij KVK. Bovendien moet je al een aantal maanden actief zijn als ondernemer. Deze drempel verschilt per aanbieder en ligt meestal tussen de zes en vijftien maanden. 

2. Minimale jaaromzet

Veel zakelijke kredietverstrekkers willen een minimale jaaromzet zien. De drempel ligt bij de meeste aanbieders op € 50.000. Ben je nog geen heel jaar actief? Dan wordt er een inschatting gemaakt op basis van de omzet die je tot dusver hebt gedraaid. Met een ​berekeningsbasis wordt een prognose of extrapolatie gemaakt.    

3. Positieve financiële resultaten

Een positief eigen vermogen en winstgevendheid worden vaak als vereisten gesteld. Dit toont aan dat je onderneming financieel gezond is en in staat is om aan de terugbetalingsverplichtingen te voldoen.

4. Financiële gegevens aanleveren

Hoewel de vereisten minder uitgebreid zijn dan bij een zakelijke lening: je moet wel kunnen aantonen hoe je bedrijf er financieel voor staat. ​Denk aan recente jaarcijfers (niet alle kredietverstrekkers vragen hierom), bankafschriften of een winst- en verliesrekening. Sommige kredietverstrekkers vragen ook om een koppeling met je boekhoudsoftware of zakelijke rekening.  

5. Sommige branches zijn uitgesloten

Niet alle branches komen in aanmerking voor bedrijfskrediet vanwege een verhoogd risico. Denk aan cryptobedrijven, gokbedrijven, tabaksverkoop, adult entertainment, etc.  

6. Kredietlimieten en looptijden 

Ook de kredietlimieten en looptijden verschillen per aanbieder. Deze liggen behoorlijk uiteen. Zo beginnen limieten meestal bij € 5.000, maar kunnen ze oplopen tot enkele tonnen. Omdat het om een ‘doorlopend krediet’ gaat, is er geen vaste looptijd. Je mag opnemen en aflossen, zolang je binnen je kredietlimiet blijft en aan alle voorwaarden blijft voldoen.  

Lees ook: ​Zakelijk krediet aanvragen: hoeveel kun je krijgen en wat is verstandig?

7. Persoonlijke aansprakelijkheid 

Heb je een kleine onderneming of eenmanszaak? Dan wordt er vaak om een persoonlijke borgstelling gevraagd. Dat betekent dat je privé aansprakelijk bent voor het aflossen van het krediet als je bedrijf dat niet meer kan. 

7 situaties waarin zakelijk krediet je bedrijf kan helpen 

De volgende situaties zijn gebaseerd op klantverhalen van Bridgefund. De volledige klantbelevingen lees je op BridgeFund Ervaringen

1. Voorfinanciering van grote opdrachten 

Wanneer je een grote opdracht binnenhaalt, moet je vaak eerst investeren in materialen of personeel voordat je zelf betaald krijgt. Met  ​z​akelijk kun je dezevoorfinanciering doen, zonder je cashflow te verstoren. 

"Om al onze abonnees en nieuwe klanten van bier te voorzien, moeten we het natuurlijk eerst zelf inkopen. Zakelijk krediet hielp ons die voorraad voor te financieren, zodat we zonder zorgen konden blijven leveren."

-Armand & Tim, Beer in a Box 

2. Seizoensgebonden pieken opvangen 

In sectoren zoals de horeca of detailhandel kunnen seizoenspieken zorgen voor extra kosten, bijvoorbeeld voor voorraad of tijdelijke krachten. Met zakelijk krediet kun je deze pieken financieel overbruggen. 

3. Investeren in groei 

Wil je uitbreiden naar een nieuwe locatie, extra personeel aannemen of investeren in marketing? Zakelijk krediet biedt de financiële ruimte om groeikansen te benutten zonder je reserves aan te spreken. 

"Waar het krediet eerst nodig was om de zomer door te komen, gebruik ik het nu om te investeren en uit te breiden. Afgelopen zomer hebben we zeven nieuwe locaties geopend en er staan er nog drie op de planning. Dat kost gewoon heel veel geld. Dan is het fijn als je kunt schakelen wanneer het nodig is." 

-Marco van Stappershoef, STAPFOODS 

4. Overbruggen van debiteurenbetalingen 

Als klanten langere betalingstermijnen hanteren, kan dit je liquiditeit onder druk zetten. Met zakelijk krediet kun je deze periode overbruggen en je verplichtingen blijven nakomen. 

"Als andere bedrijven later betalen, wordt het financieel gewoon lastig. Zeker in de opbouwfase heb je liquiditeit nodig om kansen te grijpen en door te kunnen. Zakelijk krediet gaf ons die ruimte op het moment dat we het echt nodig hadden" 

- Hasko, mede-eigenaar van Daen Service 

5. Onvoorziene uitgaven dekken 

Een kapotte machine of onverwachte kosten kunnen plotselinge uitgaven met zich meebrengen. Bedrijfskrediet biedt een buffer om dergelijke situaties op te vangen zonder je bedrijfsvoering te verstoren. 

"Dankzij zakelijk krediet konden we investeren op het juiste moment; van kapotte sauna’s vervangen tot het aanleggen van een padelbaan. Het gaf ons de ruimte om te groeien, sneller te schakelen en het gaf rust in de financiën." 

- Jamie-Lee, eigenaar van Fit & Fun Plaza 

6. Flexibiliteit behouden in onzekere tijden 

In economisch onzekere tijden kan het hebben van toegang tot extra financiële middelen je bedrijf wendbaarder maken en in staat stellen om snel op veranderingen in te spelen. 

7. ​​Extra financiële ruimte voor start-ups 

Zakelijk krediet kan ook start-ups de benodigde financiële ruimte bieden om te investeren in groei, zoals het inkopen van voorraad, het uitbreiden van het team of het opstarten van marketingcampagnes. Het stelt je in staat om kansen te benutten zonder direct in te teren op eigen middelen.  

"Als start-up moet je snel kunnen schakelen, vooral als er plots een grote kans voorbijkomt. Toen wij een internationale order kregen die snel geleverd moest worden, bood zakelijk krediet ons de ruimte om die kans te grijpen zonder eerst maanden op een bank te hoeven wachten." 

- Ambre van de Berg, founder van LaLa Tequila 

Rekening-courantkrediet combineren met andere financieringsvormen 

Je hoeft niet al je eieren in één mandje te leggen; tegenwoordig kiezen veel ondernemers voor gestapeld financieren. Zeg maar een mix van verschillende financieringsvormen.  

Zakelijk krediet: jouw flexibele buffer voor slim en wendbaar ondernemen 

Zakelijk krediet is dus geen standaardlening, waarbij je vastzit aan een aflosschema. Het is meer een strategisch hulpmiddel om wendbaar te ondernemen. Of je nu een tijdelijke dip wilt overbruggen, geld nodig hebt om zaken voor te financieren of je bedrijf wilt beschermen tegen onvoorziene kosten; met een rekening-courantkrediet houd je grip op je cashflow zonder je reserves aan te spreken. De sleutel om het succesvol in te zetten? Weet waarvoor je het gebruikt, zorg dat je inzicht hebt in je zakelijke financiën en maak vooraf een plan voor hoe je gaat terugbetalen.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.