Informatie over het MKB (midden- en kleinbedrijf) in Nederland

MKB Cijfers, definities en organisaties belangrijk voor marktonderzoek
Het midden- en kleinbedrijf in Nederland: hoe is dat verdeeld per sector, per provincie, per aantal medewerkers? Dit kan belangrijke informatie zijn voor je marktonderzoek, je marketingbeleid en het bepalen van je locatie. Maak vooral gebruik van de handige infographic
Visueel ingesteld?
Klik hier
Download de infographic
Download
Informatie over ondernemingsplan?
Klik hier
Download het whitepaper!
Naar MijnMKB
In vijf stappen een bedrijf starten?
Klik hier
Lees het whitepaper!
Naar MijnMKB
Er zijn veel instanties die informatie beschikbaar stellen over mkb-ondernemingen. In dit artikel meer over het mkb in Nederland en waar je welke informatie kunt vinden met betrekking tot het midden- en kleinbedrijf in Nederland.
 
Het mkb in een notendop
Mkb staat voor midden- en kleinbedrijf. De buitenlandse term die voor mkb gebruikt word is SME, Small and Medium Enterprises.
Het midden- en kleinbedrijf (MKB) bestaat uit ondernemingen met maximaal 250 medewerkers. Van alle Nederlandse bedrijven valt 99 procent in deze categorie. De definities van het midden en kleinbedrijf zoals vastgesteld door de Europese Commissie zijn als volgt.
 
Definities
Middelgroot: minder dan 250 werknemers, een jaaromzet van hoogstens 50 miljoen euro of een jaarlijks balanstotaal kleiner of gelijk aan 43 miljoen euro.
Klein: minder dan 50 werknemers, een netto-jaaromzet van hoogstens 10 miljoen euro of een balanstotaal kleiner of gelijk aan 10 miljoen euro.
Micro: minder dan 10 werknemers en een jaaromzet van hoogstens 2 miljoen euro of een jaarlijks balanstotaal kleiner of gelijk aan 2 miljoen euro.
Dit is de verdeling binnen het mkb naar aantal medewerkers op basis van Kamer van Koophandel (cijfers over het jaar 2014) gebaseerd op 1.711.100 actieve ondernemingen (excl. 408.562 parttimebedrijven: 1.301.118)
 
    • aantal zelfstandigen: 51 procent
    • aantal parttime bedrijven (minder dan 15 uur per week): 24 procent 
    • aantal mkb ondernemers: 25 procent 
    • aantal ondernemers met een grootbedrijf: 0,1 procent
 
Kortom, 99 procent van het totale bedrijfsleven valt onder het mkb. Zij zijn verantwoordelijk voor 58 procent van de omzet in het bedrijfsleven en biedt werkgelegenheid aan 60 procent van de werknemers.
Ben je geïnteresseerd in meer specifieke informatie over het mkb op landelijk of regionaal niveau? Voor actuele data kun je het beste de volgende bronnen raadplegen:
 
Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (EIM)
Het EIM is een onderzoeksbureau dat onderzoek doet naar het bedrijfsleven en bedrijfsprocessen en een speciale kennissite voor mkb en ondernemerschap heeft. Bij het EIM vind je heel veel informatie over het mkb op zowel landelijk als regionaal niveau.  Zij publiceren regelmatig rapportages over het mkb en ondernemerschap, die je kunt vinden op hun website. 
 
Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Het CBS verzamelt, bewerkt en publiceert statistieken. Statistieken over de ontwikkeling van Nederland als geheel en per regio. Het CBS publiceert verschillende dossiers met kerncijfers over het ondernemersklimaat. Dit zijn zeer uitgebreide overzichten. Je vindt hier bijvoorbeeld informatie over zowel bedrijfsvestigingen en arbeid als bevolking naar leeftijd. Statline is de database waar je veel informatie kunt vinden over onder andere de verdeling van het aantal bedrijven naar stad & regio.
 
De Kamer van Koophandel (KvK) 
Hoofdtaken van de Kamer van Koophandel zijn het uitvoeren van een aantal economische wetten, voorlichting en regiostimulering. Zij bieden informatie over het aantal bedrijfsvestigingen per provincie, per gemeente en/of per branche.
Kortom, er is veel informatie beschikbaar voor en over het midden- en kleinbedrijf in Nederland. Je vraag (waarom heb ik gegevens nodig en met welk doel?) en de bijbehorende informatiebehoefte bepaalt waar je het best terecht kunt. Lees ook het artikel: "Hoe bepaal ik mijn doelgroep"
Voor informatie over het aantal bedrijfsvestigingen kun je terecht bij de KvK. Voor meer uitgebreide en/of specifieke informatie kun je heel goed terecht bij het EIM het CBS. 

Dossiers

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Radonweg 7
3542 AN Utrecht
Tel: 088 652 00 50 (kennispartners, leveranciers en mediacontacten)

 
Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten