Hoe laat ik personeel stoppen met roken?

Stimuleer een gezonde leefstijl
Gemiddeld een kwart van de bevolking rookt. Grote kans dus dat er onder jouw personeel een aantal verstokte rokers zitten. Dat is niet alleen ongezond voor je werknemers, maar ook slecht voor jouw portemonnee, aangezien rokers vaker verzuimen dan niet-rokers. Tijd om je personeel te helpen stoppen met roken. Maar hoe pak je dat aan?
 
Mannen roken statistisch gezien iets vaker dan vrouwen. Eén op de drie mannen steekt regelmatig een sigaret op, bij vrouwen is dat één op de vier, zo blijkt uit cijfers van het StiVoRo. Roken is ongezond en vormt een flinke kostenpost voor bedrijven. Reken maar uit: als een roker per jaar gemiddeld 150 uur van zijn of haar werktijd besteedt aan rookpauzes en ongeveer 50 euro per uur kost, levert dat een verlies op van 7500 euro. Bovendien verzuimen rokers vaker.
 
Maar, hoe help je die werknemer van zijn ongezonde gewoonte af? Er is niet één beste manier, maar de volgende tips helpen je een stap in de goede richting:
 
  1. Maak stopteams
Samen stoppen is makkelijker dan alleen. Zijn er meerdere werknemers die willen stoppen met roken, zorg dan dat ze elkaar motiveren. Ze gaan door dezelfde moeilijke afkickperiode en kunnen elkaar daardoor goed steunen.
 
  1. Bonus
Wil een werknemer stoppen met roken? Stimuleer hem dan en spreek af dat hij of zij na een jaar gestopt te zijn, een kleine bonus of een andere beloning krijgt. Natuurlijk wil je wel zeker weten dat hij zij afspraken nakomt, stel daarom een contract op.
 
  1. Cursussen
Er zijn veel cursussen die je personeel kunnen helpen stoppen met roken. Het StiVoRo biedt werkgevers verschillende soorten cursussen aan, zoals telefonische of ‘live’ coaching, groepstraining of presentaties. De kosten van de cursus kun je onder voorwaarden van de belasting aftrekken. Voorwaarde is dat je de cursus inpast in het arboplan. Werk je volgens de werkkostenregeling? Dan is de vergoeding belast, maar mag hij in de vrije ruimte worden ondergebracht.
 
  1. Online methodes
Tegenwoordig bestaan er ook veel online programma’s om het stoppen met roken te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan stop-hulp of een online cursus die gedaan kan worden op de momenten waarop de werknemer tijd heeft. Ook handig; laat je werknemers bijvoorbeeld @stivoro volgen op Twitter. Een andere optie: stel je werknemers voor om gebruik te maken van het vitaliteitsprogramma van je zorgverzekeraar. Via een gezondheidsscan ontdekken je werknemers op welke onderwerpen ze nog vooruitgang kunnen behalen en via het onderdeel ‘roken’ kunnen ze werken aan het afzweren van sigaretten.
 
  1. Gezond kantoor
Mensen die stoppen met roken, krijgen te maken met ontwenningsverschijnselen. Help ze om een terugval te voorkomen. Zorg voor een gezonde werkomgeving met fruit en gezonde tussendoortjes. Zo kunnen ze op het moment dat ze een sigaret in hun mond willen steken, hun tanden zetten in iets anders.
 
Bronnen: StiVoRo, Menzis, CBS

Dossiers

Hoe zet ik het gezondheidsmanagement van mijn bedrijf op?

Hoe maak ik beleid rondom gezondheidsmanagement?
Om ervoor te zorgen dat je medewerkers hun werk goed en gezond kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat je aandacht hebt voor gezondheidsmanagement....

In hoeverre kan ik me bemoeien met de privé-leefstijl van mijn personeel?

De balans tussen werk en privé
Het signaleren van een ongezonde leefstijl van je werknemer is één, maar je zorgen erover uiten is twéé. Kaart je de leefstijl van je medewerker aan,...

Hoe houd ik mijn bedrijf gezond?

Een gezond team maak je zelf: zes tips
Een gezond bedrijf met fitte, energieke medewerkers die amper verzuimen. Dat is natuurlijk wat iedere ondernemer het liefst wil. Het mooie: het is...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten