Stimuleer slim reizen

Beloon reisgedrag in plaats van kilometers
Als werkgever kun je helpen om het fileprobleem in Nederland te verminderen, door de reiskosten van je werknemers op een slimme manier te vergoeden. Beloon de manier waarop een werknemer slim reist.
 
Moet ik reiskostenvergoeding betalen?
Als werkgever ben je verplicht om reiskostenvergoeding te betalen als dat in de CAO staat. Je moet je dan aan dat minimum houden, maar je mag een hogere vergoeding geven. Deze hogere vergoeding is, in tegenstelling tot de minimale vergoeding, niet belastingvrij, maar wordt als loon gezien. Wil je meer lezen over reiskostenvergoeding? Lees dan het artikel ‘Hoe ga ik om met reiskostenvergoeding voor mijn werknemers?’ 
 
Hoe stimuleer ik slim reizen?
Jij kunt slim reizen binnen jouw bedrijf stimuleren, door het gebruik van een auto onaantrekkelijk te maken en andere vervoersmiddelen, zoals de fiets en trein te promoten. Zo kun je werknemers die op een slimme manier reizen, belonen. Een aantal manieren waarop je dat kunt doen:
  • Geef werknemers die lopend of fietsend naar het werk komen, ook een vergoeding van 19 cent per kilometer.
  • Vergoed alle ov-kosten die werknemers maken. Denk hierbij aan het vergoeden van treinkaartjes en busritten, maar ook aan het huren van een ov-fiets op kosten van de zaak.
  • Geef je werknemers een NS Business Card. Hiermee kunnen ze niet alleen reizen met de trein, maar ook met de taxi, ov-fiets, elektrische NS-scooter, elektrische ov-fiets en met een Greenwheels auto. Ook krijgen ze met een NS Business Card korting op onder andere parkeren en gratis toegang tot 1e klas NS Hispeed Lounges en mogen ze gebruik maken van de NS-fietsenstalling.
  • Zorg ervoor dat werknemers niet hoeven te kiezen tussen kilometervergoeding of vergoeding van het openbaar vervoer. Hierdoor ontmoedig je werknemers die vaak met de auto komen om gebruik te maken van het openbaar vervoer.
  • Voer een slim reisbudget in, waarbij een werknemer recht heeft op een van tevoren vastgesteld reisbudget. Maakt de werknemer dit bedrag niet op doordat hij bijvoorbeeld vaker op de fiets of met het OV naar het werk komt, dan houdt hij geld over. Je beloont op die manier het reisgedrag van een werknemer in plaats van het aantal kilometers dat hij maakt. Het ziet er naar uit dat de overheid deze regeling binnenkort ook gaat ondersteunen door het overgehouden reisbudget los te koppelen van het loon van de werknemer. Hierdoor wordt de nieuwe regeling fiscaal net zo aantrekkelijk als de belastingvrije 19 cent per kilometer.
 
 

Slim werken bespaart kosten en vermindert stress

“Gun je medewerkers de vrijheid die je zelf ook wilde toen je voor jezelf begon”
Al in het ‘ISDN tijdperk’, een jaar of 12 geleden, nam New Release de eerste stap naar slim werken. Een nieuw communicatiesysteem bracht het slimme...

Forse toename wifi-gebruik in de trein

NS registreert groei van 470 procent in 2011
Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van draadloos internet door treinreizigers. Begin 2011 werden 140.000 wifi-sessies geregistreerd in de treinen. Aan...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten