Nieuw Nederlands optimisme

Column | Zoektocht naar nieuw ondernemerstalent
Het leukste van mijn werk vind ik de diversiteit van mensen, evenementen, projecten en bedrijven waarbij ik betrokken ben. Van studenten tot politici, topondernemers tot topsporters, ik kom ze allemaal tegen.
En meestal heb ik ook nog een inhoudelijke rol die mij de kans geeft een kijkje in de keuken te nemen.
 
Ondernemerschap
Nu besef ik terdege dat ik door mijn voorliefde voor alles wat met ondernemerschap te maken heeft wellicht door een wat gekleurde bril in al die keukens kijk, maar zelfs als ik mijn passie-gedreven subjectiviteit enigszins weg-rationaliseer zie ik toch een trend. Een trend die René Boender het Nieuw Nederlands Optimisme heeft genoemd. Een trend die alles met aandacht voor ondernemerschap te maken heeft. Een trend die een tegengeluid laat horen tegen het totaal onproductieve crisis-denken.
 
Uitdagingen
En dat is goed. Want ons land staat voor nogal wat uitdagingen, zeker nu de politieke situatie op zijn minst onzeker is geworden. Nieuw Nederlands Optimisme, een toekomstgerichte blik en een ondernemende, kans-gerichte houding zijn juist nu succesfactoren van formaat. En het lijkt erop dat prominente partijen in Nederland dit gedachtegoed stevig omarmen.
 
Zo heeft Minister Verhagen in januari de Fenix Award afgetrapt. Een award voor ondernemers die na een faillisement ijzersterk zijn terugkomen. Dat juist nu op ministerieel niveau wordt geroepen “Failure is the mother of all Success!” is een bijna on-Nederlands positieve, optimistische trendbreuk die wat mij betreft onmiddellijk onder René Boenders NNO kan worden geschaard. Jacqueline Zuidweg is een gepassioneerde ondernemer die haar levenswerk ervan heeft gemaakt ondernemers die in de problemen zijn geraakt door schuldhulpverlening een tweede kans te bieden. Zij is zakenvrouw van het jaar geworden en dat is een signaal dat we niet mogen negeren. Passie, optimisme, de blik naar voren richten. We hebben het zo nodig in Nederland.
 
Kentering
Ik merk ook dat er in de financiële wereld een kentering gaande is. Bij ABN AMRO is de graaicultuur inmiddels bijna verbannen en wordt oprecht geprobeerd, ondanks het keurslijf van de terecht steeds strakker geformuleerde financiële gedragsregels, de klant zoveel mogelijk te helpen. Ook op andere manieren dan uitsluitend met de geldkraan. En dat is goed, want het stimuleert de creativiteit en helpt de ABN AMRO bankiers van geld-denkers wat meer mens-denkers te worden.
 
Oprechte intentie
Ik leerde ooit van Robert Benninga dat je zonder oprechte intentie nooit impact kunt maken. Het is wat dat betreft een geruststelling dat we met Mark Rutte een premier hebben die optimistisch is. Een premier die de oprechte intentie heeft dat, zo vertelde hij ooit, “iedereen in ons land zich kan ontplooien”. Deze persoonlijke stip op de horizon van onze premier is een crisis overschrijdend droomdoel. Juist deze menselijk en optimistisch geformuleerde persoonlijke drive zou wel eens het verschil kunnen maken nu hij het land bijeen moet houden in de demissionaire episode tot de nieuwe verkiezingen.
 
Next Entrepreneur
Zelf probeer ik ook mijn steentje bij te dragen. En waar ik trots op ben is dat MKB-Nederland mij samen met die andere bank, Rabobank, heeft gevraagd of ik wil helpen bij hun zoektocht naar de The Next Entrepreneur. Er is namelijk een nieuw soort ondernemer nodig. Een ondernemer die klantgerichter is dan ooit, een ondernemer die snapt dat succes niet alleen draait om geld verdienen, maar vooral ook om een bijdrage te leveren aan de maatschappij, aan mensen, aan klanten, aan de omgeving. De Next Entrepreneur staat in verbinding met zijn omgeving, is doelgericht en neemt zijn verantwoordelijkheid. Een echte Next Entrepreneur maakt impact. En dat begint met de juiste, optimistische intentie. Wat nou crisis? Het is tijd voor Nieuw Nederlands Optimisme!
 
Arko van Brakel schreef deze column voor nuzakelijk.nl
 
 
 
 

Wie wordt The Next Entrepreneur?

MKB-Nederland en Rabobank lanceren The Next Entrepreneur 2012
Rabobank en MKB-Nederland zoeken de meest vernieuwende ondernemer van Nederland tijdens de verkiezing 'The Next Entrepreneur 2012'. Doel van de...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten