Hoe bescherm ik mijn telefoon tegen virussen?

Virussen en wormen op mobiele apparaten van jou en je personeel

mobile-phone-security-shield-protection-data-flat-icon-on-screen-relaxing-in-cafe t20 zn2PQP

Een smartphone is eigenlijk niks anders dan een mobiele computer waar je toevallig ook mee belt. En dus is je mobiele telefoon net zo vatbaar voor virussen als je andere apparatuur. Hoe bescherm je jouw telefoon en de telefoon (van de zaak) van je personeel?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat hackers en cybercriminelen zich steeds meer richten op de mobiele markt en dat er stappen worden gemaakt in het kraken van sim-kaarten en mobiele software. De Duitse onderzoeker Karsten Nohl concludeerde bijvoorbeeld op basis van een driejarig onderzoek met duizend simkaarten dat één op de acht simkaarten gekraakt kan worden. Zodra zo'n simkaart gekraakt is, kunnen sms'jes onderschept worden en telefoongesprekken omgeleid en afgeluisterd worden.

En uit onderzoek van telecommunicatiebedrijf Alcatal-Lucent blijkt dat 0,5 procent van de mobiele apparaten is besmet met malware. En dat zal alleen maar toenemen. Wat kun je doen tegen spam, malware, spyware en virussen op je telefoon?

Hoe nestelt een virus zich?

Virussen kunnen zich op verschillende manieren nestelen in je mobiele telefoon. Via een lek in je besturingssysteem, software die op je telefoon draait of malafide apps. Zo'n malafide app doet zich voor als een officiële app, maar zodra je hem accepteert en downloadt, sta je de malafide app toe om bepaalde handelingen uit te voeren op je telefoon.

Ook kan een virus op de ouderwetse manier je telefoon binnendringen: via een bijlage van een e-mail. Nu is het niet zo dat je telefoon direct vastloopt als je een fotobestand met virus opent, maar zodra je je telefoon aansluit op een computer, infecteer je díe wel.

Bluetooth

Een van de eerste virussen voor de mobiele telefoon was het Cabir-virus in 2005. Het virus besmette je telefoon via Bluetooth, waarop ieder Bluetooth-apparaat in je omgeving óók besmet raakte. Cabir.A was niet schadelijk voor telefoons, hackers wilde vooral de kwetsbaarheid van mobiele telefoons aantonen. 

Risico's

Inmiddels heeft dat idealistische doel van hackers plaatsgemaakt voor een financieel doel, weten de experts uit het whitepaper Cybercrime van MKB Servicedesk. Wat bereiken hackers met een virus op je telefoon?

  • Ze kunnen via je telefoon toegang krijgen tot bestanden en sms'jes en telefoongesprekken afluisteren. Met die informatie kunnen ze je bijvoorbeeld afpersen. Of ze kunnen je telefoon inzetten voor betaalde sms'jes of dure gesprekken naar het buitenland.

  • Ze kunnen je telefoon inzetten voor een botnet, en er webaanvallen mee uitvoeren.

  • Ze kunnen toegang krijgen tot je financiële gegevens. Bijvoorbeeld via de aankopen die je doet in een AppStore, via de app die je gebruikt voor internetbankieren en via de inlogcode van je DigiD. 

Hoe bescherm je je mobiele telefoon?

  • Zet een mobiele versie van een virusscanner op je telefoon. Zo'n programma kan je telefoon en andere mobiele apparaten beschermen tegen virussen. Er zijn verschillende aanbieders van zo'n virusscanner. AVG, Kapersky, F-Secure, Norton, Max Mobile Security en NQ Mobile Security bijvoorbeeld. Het gesloten besturingssysteem IOS van de iPhone is minder vatbaar. Toch is het niet onmogelijk dat je iPhone een virus krijgt, installeer dus ook dáárop een anti-virusapp.

  • Beveilig je smartphone met een sterk wachtwoord. En deel dat wachtwoord niet met anderen.

  • Controleer altijd of je op een veilig WiFi-netwerk zit, als je op een openbare plek contact maakt met internet. Dat kan bijvoorbeeld via hotspotvinden.nl, maar ook simpel door het te vragen aan het personeel van de openbare gelegenheid waar je bent.

  • Installeer regelmatig updates voor je telefoon. Dit voorkomt kwetsbaarheden in je besturingssysteem. Deze updates zijn verkrijgbaar via de website van de leverancier.

  • Controleer vóórdat je een nieuwe app downloadt, altijd even of je de officiële versie te pakken hebt. Kijk bijvoorbeeld op de bijbehorende website welk bedrijf erbij hoort en download alleen de app die van dát bedrijf afkomstig is.

  • Voorkom automatische bestandsoverdracht via Bluetooth en internet, door dit bij je instellingen aan te passen.

  • Controleer je telefoonrekeningen op vreemde of onverwachte bedragen.

  • Let bij het installeren van een app goed op, welke rechten en machtigingen je afstaat. Dat Buienradar je een machtiging vraagt voor je locatie is niet vreemd, maar dat een spel-app een machtiging vraagt voor je wachtwoorden: dat is gek.

Wat vind je van dit artikel?