Je bedrijfspand verduurzamen: 5 manieren om dit slim aan te pakken

Verplichtingen, investeren in hernieuwbare energie en financiering

Werknemers op kantoor, plant muur

Bereken de oplevering en terugverdientijd van zonnepanelen

De kans dat de energieprijzen ooit weer terugkeren naar het niveau van voor de energiecrisis, lijkt klein. Bovendien moeten de meeste kantoorpanden vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C dragen. Hoog tijd dus om je bedrijfspand te verduurzamen. Ontdek hoe het zit met verplichte verduurzaming in 2024 en lees over 5 manieren om dit slim en voordelig aan te pakken.

Hoe zit het met verplichte verduurzaming van je kantoorpand?

Of je er nu klaar voor bent of niet, in veel gevallen ontkom je niet aan het verduurzamen van je bedrijfspand. Het is in sommige gevallen namelijk wettelijk verplicht.

Energielabel C

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen in Nederland minimaal energielabel C dragen. Een energielabel is een document waarmee je aantoont dat je kantoorpand energiezuinig is. Via EP-Online check je welk energielabel je kantoorpand momenteel heeft. Dit is een landelijke database waarin energielabels en energieprestatie-indicatoren zijn opgenomen.

Uitzonderingen verplichting

De verplichting geldt in de meeste gevallen voor kantoorpanden groter dan honderd vierkante meter. Gebruik je minder dan 50% van je pand als kantoor, bijvoorbeeld een deel van je woning? Dan geldt deze verplichting niet voor jou. Zo zijn er nog meer uitzonderingen. Rijksmonumenten en kantoorpanden die binnen twee jaar worden gesloopt of gerenoveerd vallen ook buiten de verplichting.

De complete lijst met regels en uitzonderingen vind je op de website van RVO.

Energiebespaarverplichting

Verbruikt een van je bedrijfslocaties jaarlijks meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit, of 25.000 m2 aan aardgas? Dan heb je een energiebespaarplicht.

Dit houdt in dat je alle energiebesparende maatregelen, met een terugverdientijd van vijf jaar of minder, verplicht bent door te voeren. Hoe je daar precies invulling aan geeft en hoe het zit met rapportage, toezicht en handhaving, lees je ook op de website van RVO.

EED-auditplicht

Daarnaast geldt voor sommige (grotere) bedrijven ook een rapportageverplichting volgens de Europese Richtlijn Energie-Efficiëntie (EED). Beter bekend als de EED-auditplicht.

Laadpalen verplicht

Volgens de EPBD III-wetgeving ben je verplicht om minimaal één op de tien parkeerplekken te voorzien van een laadpaal. Deze regel geldt sowieso voor nieuwbouw kantoorpanden, maar ook voor panden die toe zijn aan ingrijpende renovatie.

5 Manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Verplicht of niet, als je de keuze maakt om je bedrijfspand te verduurzamen kun je wel een beetje hulp gebruiken. Hier volgen 5 manieren om het slim aan te pakken:

1. Investeer in hernieuwbare energiebronnen

Energiebesparende maatregelen - zoals je kantoorpand isoleren - als onderdeel van een bredere strategie om te verduurzamen, zijn mooi meegenomen. Toch kun je hiermee maar beperkt besparen en verduurzamen. Wil je echt klaar zijn voor de toekomst? Investeer dan ook in hernieuwbare energiebronnen en wek je eigen duurzame energie op.

Bijvoorbeeld met zonnepanelen voor je bedrijfspand. Daarmee verlaag je direct de energie-index van je gebouw. En die bepaalt weer het energielabel. Belangrijk dus als jouw gebouw minimaal energielabel C moet dragen.

Netcongestie

Je bedrijf verduurzamen met zonnepanelen is natuurlijk een mooie stap, maar houd rekening met netcongestie. Het elektriciteitsnet in Nederland raakt namelijk ‘vol’ en de vraag naar transport van elektriciteit is in sommige gebieden al groter dan de capaciteit van het elektriciteitsnet. En dat kan gevolgen hebben voor de verduurzaming van je bedrijfspand:

  • (Tijdelijk) geen mogelijkheid om vermogen duurzaam uit te breiden

  • Niet kunnen terugleveren van opgewekte energie met zonnepanelen

  • Vertraging bij het elektrificeren en verduurzamen van je bedrijf

Zonnepanelen voor je bedrijfspand zijn altijd aantrekkelijk

Toch is de zakelijke aanschaf van zonnepanelen altijd een goed idee. Zelfs als er sprake is van netcongestie in jouw regio en terugleveren problemen oplevert. Zo kun je denken aan energieopslag met accu’s. Dit vermindert piekbelasting op het stroomnet en zorgt voor een snellere integratie van hernieuwbare energiebronnen.

Power 2 Build

Ook zijn er bedrijven die een oplossing hebben voor netcongestie. Zo biedt duurzame projectontwikkelaar KiesZon een eigen netcongestieoplossing aan met Power 2 Build. Deze geïntegreerde energieoplossing zorgt voor betaalbare, gegarandeerde energie. Ook op plekken waar beperkt of helemaal geen stroomafname of teruglevering mogelijk is vanwege netcongestie.

2. Profiteer van (aftrek)regelingen en subsidies

De overheid moedigt investeren in een duurzaam kantoorpand aan met diverse subsidies, fiscale regelingen en de salderingsregeling. Laat deze voordelen niet liggen en onderzoek voor welke subsidies en regelingen je in aanmerking komt.

De belangrijkste aftrekregelingen en subsidies:

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Met aftrekregelingen investeer je voordelig in duurzame bedrijfsmiddelen. Je mag het investeringsbedrag deels aftrekken van je belastbare winst en betaalt daardoor minder belasting. Een bekende aftrekregeling voor de aanschaf van nieuwe, duurzame bedrijfsmiddelen is de Energie-investeringsaftrek. Hieronder vallen bedrijfsmiddelen die zorgen voor minder CO2-uitstoot.

Voor 2024 is de EIA vastgesteld op 40% als je investeert in nieuwe bedrijfsmiddelen die voorkomen op de Energielijst 2024. Het minimale investeringsbedrag per nieuw bedrijfsmiddel is € 2.500.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investering (VAMIL)

De MIA en VAMIL zijn twee aparte fiscale regelingen. Met de MIA verlaag je je belastbare winst en met de VAMIL schrijf je willekeurig af.

MIA

Met de MIA mag je een bepaald percentage aan investeringskosten aftrekken. Daaronder vallen:

  • aanschafkosten

  • voortbrengingskosten

  • milieu-advieskosten

Voor 2024 biedt de MIA een investeringsaftrek van 27% tot 45% van je investeringskosten. Het exacte percentage verschilt per milieuvriendelijk bedrijfsmiddel. Een belangrijke voorwaarde van de MIA is dat het bedrijfsmiddel of de techniek waarin je investeert, is opgenomen in de Milieulijst 2024. Op deze lijst vind je per bedrijfsmiddel ook het percentage dat je in 2024 mag aftrekken.

Ook voor de MIA geldt een drempel van € 2.500 per nieuw bedrijfsmiddel.

VAMIL

Voor de meeste bedrijfsmiddelen die zijn opgenomen in de Milieulijst mag je zowel de MIA als de VAMIL toepassen.

Met de VAMIL mag je 75% van je investeringskosten op een willekeurig moment afschrijven. Normaal smeer je afschrijvingen verplicht over meerdere jaren uit. Het voordeel van in één boekjaar een groot bedrag afschrijven, is dat je daarmee je fiscale winst verder verlaagt (en dus in dat boekjaar nog minder belasting betaalt).

MIA of EIA?

Heel belangrijk: je mag de MIA en de EIA niet allebei toepassen. Dus komt jouw duurzame bedrijfsmiddel op beide lijsten voor? Dan moet je kiezen. En bij voorkeur pas je de aftregeling toe die het meeste voordeel oplevert.

Vergelijk de aftrekpercentages

Gemiddeld zal de EIA meer voordeel opleveren. Alle bedrijfsmiddelen die op de Energielijst 2024 staan, komen in aanmerking voor het EIA-aftrekpercentage van 40%.

Anderzijds varieert het aftrekvoordeel van de MIA per bedrijfsmiddel (27%, 36% of 45%). Alleen als je nieuwe bedrijfsmiddel in de hoogste categorie (45%) van de MIA valt, ben je met deze regeling voordeliger uit. Aan de hand van specifieke lettercodes voor nieuwe bedrijfsmiddelen check je welke MIA-categorie van toepassing is. Maak vervolgens een afweging. Of schakel een financieel adviseur in en ontdek welke aftrekregeling jou het meeste oplevert.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Denk je aan een warmtepomp, zonneboiler of kleinschalige windturbine voor je kantoorpand? Vraag dan de ISDE aan. Deze subsidie helpt zakelijke gebruikers en particuliere woningeigenaren die willen investeren in duurzame energie. Als je aan de voorwaarden voldoet, ontvang je een tegemoetkoming in de aanschafkosten van je duurzame apparaten.

Let op: vanaf 2024 komen zonnepanelen en veel type warmtepompen niet meer in aanmerking voor de ISDE. Alleen warmtepompen met een energieklasse A++ of hoger zijn nog subsidiabel. Daarnaast kun je alleen ISDE aanvragen voor bestaande bouw.

3. Financier je duurzame investering met de BMKB-Groen regeling

Zoek je financiering om je bedrijfspand te verduurzamen? Bekijk dan eens de mogelijkheden binnen de regeling Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen). Als je op deze manier verduurzaming financiert, staat de overheid garant (borg) als je niet meer in staat bent aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Hierdoor loopt een financier veel minder risico en sluit je makkelijker een lening af.

Operational lease zonnepanelen

Je kunt je bedrijfspand ook verduurzamen zonder (hoge) investeringskosten. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te leasen.

4. Kies een betrouwbare partner en sluit de juiste verzekeringen af: laat je adviseren

Zakelijk zonnepanelen laten installeren voor je bedrijfspand begint met een betrouwbare partner, zoals KiesZon. Deze duurzame projectontwikkelaar werkt uitsluitend met betrouwbare, gecertificeerde installatiepartners en realiseert al vijftien jaar grootzakelijke en kleinzakelijke (mkb) zonnestroomprojecten. Installatie via KiesZon vindt altijd plaats conform de - in veel gevallen verplichte - scope 12 keuringsnormen.

Wees op je hoede voor installateurs die niet de juiste papieren hebben of genoeg veiligheidsmaatregelen treffen. De zonnepanelenmarkt barst namelijk van de partijen die meeliften op de enorme vraag naar zonnepanelen en het niet zo nauw nemen met regels en certificering. Je zal niet de eerste zijn met schade aan het dak van je pand of zonnepanelen die niet correct zijn aangesloten. Kies voor een betrouwbare partner en bespaar jezelf een hoop ellende.

Zonnepanelen verzekeren is altijd een goed idee

Hoewel je met de juiste partner al een hoop ellende voorkomt, is het sowieso verstandig om bepaalde risico’s af te dekken met de juiste verzekeringen.

In de meeste gevallen is het niet nodig je zakelijke zonnepanelen te verzekeren. Bij veel verzekeraars vallen de panelen onder de zakelijke opstalverzekering. Liggen de zonnepanelen niet vast op het dak bij jou? Dan bestaat de kans dat ze wél buiten de opstalverzekering vallen. Je kunt dan een aparte verzekering afsluiten.

Check bij je verzekeraar hoe het zit met de dekking

Bovendien is het altijd een goed idee om te vragen aan je verzekeraar wat er precies wordt gedekt. Zijn de zonnepanelen bijvoorbeeld ook verzekerd tegen hagel- en stormschade? De dekking verschilt namelijk per verzekeraar.

Wanneer je een bepaalde dekking mist, kun je daarvoor een aparte zakelijke verzekering afsluiten. Ook eventueel productieverlies van je zonnepanelen wordt dan gedekt in geval van schade.

5. Schakel een duurzaamheidsadviseur in

Het moge duidelijk zijn dat de verduurzaming van je kantoorpand een flink project is met wettelijke verplichtingen, verschillende subsidie- en aftrekregelingen en een heleboel andere zaken die van belang zijn. Overweeg daarom de hulp van een duurzaamheidsadviseur. Die helpt je met lastige keuzes en weet precies welke fiscale en financiële voordelen voor jou van toepassing zijn. En het mooie is: als je investeert in een bedrijfsmiddel uit een energie- of milieuadvies, zijn de kosten voor dit advies meestal ook aftrekbaar dankzij de MIA of EIA.


Lees meer Duurzaam ondernemen met zonne-energie op onze themapagina

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.