Stappenplan 'Eerste hulp bij importeren'

Een stappenplan met handige links om import tot een succes te maken
Heb je een gat in de Nederlandse markt gezien en wil je gaan importeren? Lees om te beginnen eens dit stappenplan door. Hier vind je praktische tips om je plannen tot een succes te maken. Inclusief tips en verhalen van ondernemers die al importeren.
Meer weten over importeren?
Klik hier
Lees het whitepaper!
Naar MijnMKB

Zoals met veel dingen is import niet iets wat je zomaar eventjes doet. Er komt meer bij kijken dan een pakketje bestellen bij een leverancier uit bijvoorbeeld China. Waar je allemaal aan moet denken en hoe andere ondernemers het hebben aangepakt, lees je in dit overzichtsartikel. Inclusief links naar meer artikelen. Zo kan je goed voorbereid je gat in de Nederlandse markt exploiteren.


Ik wil importeren, waar moet ik beginnen?

Doorgaans hebben ondernemers twee redenen om te beginnen met import: of ze hebben een gat in de markt ontdekt, of het is voordeliger om een product of dienst in het buitenland te maken en dat dan naar Nederland te vervoeren.

Een importplan schrijven

Als uit je marktonderzoek blijkt dat de Nederlandse markt klaar is voor jouw product, stel je een uitgebreid importplan op.

 • Wat er precies in een importplan moet staan, lees je in dit artikel.
 • Voor een in- en externe analyse gebruik je de SWOT-analyse.
 • Importeren kan aardig in de kosten lopen. Stel een goed doordacht en gedetailleerd financieringsplan op als je de bank om krediet vraagt. Waar een bank op let bij een financieringsaanvraag zie je de video onderaan dit artikel. Lukt het niet bij de bank? Probeer dan een van de alternatieven, zoals Microfinanciering of Crowdfunding.

Handelsagent of importeur?

Je kan kiezen of je je op de internationale markt als handelsagent of als importeur (ook wel distributeur genoemd) profileert. Beide vormen hebben zo zijn voor- en nadelen.

Met welke wet- en regelgeving krijg ik te maken bij import?

Voordat je de producten naar Nederland haalt, doe je er goed aan om te checken of ze aan de wettelijke eisen voldoen. Als importeur moet je de productveiligheid kunnen garanderen, maar ook als handelsagent is het goed om van de eisen op de hoogte te zijn.

Hoe komt mijn product naar Nederland?

Je hebt alles uitgezocht, nu is het tijd om je product van A naar B te krijgen. Daarvoor moet je de nodige keuzes maken, voor welk vervoersmiddel kies je bijvoorbeeld? En welke documenten heb je nodig?

 • Elk transportmiddel heeft zijn voor- en nadelen. In dit artikel lees je de verschillende mogelijkheden.
 • TNT Express heeft een handige tool waarmee je online je zendingen kunt regelen. Zo weet je van te voren wat de kosten zijn, op welk tijdstip het pakket wordt opgehaald en bezorgd en dat het transport veilig gebeurt. Lees meer over de Importtool.
 • Gevaarlijke goederen vragen speciale aandacht. Logistieke dienstverleners beschikken vaak over de nodige licenties en kunnen je een hoop werk uit handen nemen.
 • Tijdens hun tocht van A naar B gaan goederen door veel verschillende handen. Wie is verantwoordelijk in welke fase? Dat is vastgelegd in de Incoterms 2010.

De grens over: Douane en invoerrechten

Als je goederen van buiten de EU naar Nederland vervoert, moet je aangifte doen bij de douane.

 • Wat je allemaal moet regelen als je goederen van buiten de EU naar Nederland wilt halen, lees je in dit artikel
 • Aangiftes kun je beter overlaten aan een expediteur. Als je regelmatig importeert, mag je ook zelf aangifte doen. Hiervoor heb je een vergunning nodig, die je bij de douane kunt aanvragen

Importeren en btw

Als je goederen importeert, krijg je ook te maken met de omzetbelasting. Er gelden verschillende regels voor import uit EU-landen en niet-EU-landen.

 • Hoe het zit met het berekenen van btw als je importeert, lees je in dit artikel.
 • Als je leverancier zich binnen de EU bevindt en hij of zij berekent je toch btw, dan kun je deze via de Belastingdienst terugvragen in het betreffende land. In het artikel Btw betalen en terugvragen bij importeren lees je hier meer over.

Tips van importerende ondernemers

 • Peter Boonstra van de Kamer van Koophandel in Amsterdam: "Onze belangrijkste tip aan ondernemers die willen beginnen met importeren is: doe het rustig aan. Leer een ander land kennen, ga vooral langs bij de leverancier en koop nooit meer dan dat je kwijt kan.”
 • Bas Verhoogt van weGOdutch: “Zorg als handelsagent voor een goed contract voor lange termijn en met een goede goodwill afspraak indien het contract wordt beëindigd. Breng ook regelmatig een bezoekje aan je buitenlandse partner en praat met iedereen in de organisatie, niet alleen met je contactpersoon.
  Lees hier het hele interview met Bas Verhoogt
 • Liesette Hensen en Abner Abee van GSM Display: “Als je open communiceert met je leverancier, bouw je vanzelf een goede band op. Dat is heel belangrijk. Zo gingen onze trouwfoto’s langs al hun medewerkers en kregen wij een hele collage van hun familie. Wederzijds vertrouwen zorgt voor minder facturen onderling en voor snelle reacties op vragen en bestellingen en betere service.”
  Lees hier het hele interview met Abner Abee
 • Ruud Goesten van A Brand New Day: “Weet waar je aan wilt beginnen. Waarom wil je importeren? Als je dat duidelijk hebt, zorg dat je ruimte creëert om dat deel te doen waar je goed in bent. En zoek voor de andere zaken de juiste partners. Dat geeft je de tijd en geestelijke ruimte om te blijven doen wat je leuk vindt.”
  Lees hier het hele interview met Ruud Goesten

Handige links

 


Waar let de bank op als ik een krediet aanvraag?

Je hebt geld nodig en wil daarvoor een krediet aanvragen bij de bank. Wat zijn dan de belangrijkste dingen waar de bank op let? Tips van de Rabobank en ING.
waar-let-bank-als-krediet-aanvraag-12113151355.png

Welke financieringsalternatieven zijn er?

Denk aan microfinanciering of crowdfunding
Soms wijst de bank je kredietaanvraag af. Maar dat betekent nog niet dat je helemaal niet meer aan geld kunt komen. Twee alternatieven zijn: microfinanciering en crowdfunding.
welke-financieringsalternatieven-12113151406.png

Wat staat er in een importplan?

Van missie tot wet- en regelgeving
Uit je marktonderzoek is gebleken dat de Nederlandse markt klaar is voor jouw product of dienst uit het buitenland. Tijd voor een uitgebreid...

Importeren vanuit landen buiten de EU

Welke regels zijn er voor het invoeren van goederen?
Je kunt niet zomaar goederen uit een niet-EU-land op de Europese markt bengen. Deze goederen moeten eerst via de douane in het vrije verkeer worden...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten