Btw betalen en terugvragen bij importeren

Hoe vraag je in rekening gebrachte buitenlandse btw terug?
Als je goederen importeert uit het buitenland, betaal je meestal geen btw aan de leverancier. Berekent hij of zij toch belasting toegevoegde waarde (btw), dan kun je die btw terugvragen. Hoe dit in zijn werk gaat, lees je in dit artikel.
Ondernemen over de grens?
Klik hier
Maak het jezelf makkelijk en leer de taal
Lees verder
Creëer een voorsprong met taal
Klik hier
Ontdek hoe je beter kunt samenwerken met buitenlandse klanten of partners.
Lees verder
Voor het afdragen en terugvragen van btw bij importeren zijn diverse regels. Hieronder volgt een overzicht van de manier waarop je btw kunt betalen of terugkrijgen. Meer over de regels van btw bij importeren vind je hier. Meer weten over de btw-regels bij export? Lees dan dit artikel
 

Btw betalen

De btw die je moet betalen bij het importeren van goederen kun je op twee manieren voldoen:
  • Je betaalt de btw bij de douane, tegelijk met de heffing van de douanerechten bij de aangifte ten invoer;
  • Als je een vergunning artikel 23 (verleggingsregeling) hebt, hoef je bij de douane geen btw te betalen. In plaats daarvan geef je de btw aan in je btw-aangifte. Op de site van de Belastingdienst lees je hoe je zo'n vergunning aanvraagt

 

Betalen bij de douane

Hoe je de btw ook betaalt, de goederen moeten bij de invoer bij de douane worden aangemeld en er moet een aangifte ten invoer worden gedaan. Als de heffing van de btw tegelijk met de heffing van de invoerrechten bij de aangifte ten invoer gebeurt, moet je de verschuldigde belasting direct betalen. Iedereen die de goederen bij zich heeft, kan de aangifte ten invoer doen en de verschuldigde btw betalen, dus ook de vrachtwagenchauffeur die de goederen binnenbrengt. Daarnaast kunt je de aangifte laten verzorgen door een douane-expediteur.
 

Buitenlandse terugvragen

Als je in een ander EU-land geen btw verschuldigd bent, kan het toch gebeuren dat de leverancier je buitenlandse btw laat betalen. Dit bedrag kun je niet terugkrijgen in Nederland maar in het betreffende EU-land. Het verzoeken tot teruggaaf van deze btw kun je bij de Nederlands Belastingdienst doen via internet. Je hebt hiervoor inloggegevens nodig.
 

Voorwaarden om btw te kunnen terugvragen

Je kunt niet zomaar btw terugvragen. Hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
  1. Je onderneming moet in Nederland gevestigd zijn;
  2. Je hoeft in het EU-land waar je de btw terugvraagt geen btw-aangifte te doen. Doe je dat wel? Dan kun je daar de btw als voorbelasting aftrekken; 
  3. Je gebruikt de goederen en diensten voor met btw belaste bedrijfsactiviteiten. 
Je hebt geen verklaring van hoedanigheid meer nodig. 
 

Drempelbedragen

Voordat je een verzoek tot teruggaaf doet, is het goed om te weten dat er drempelbedragen gelden. Zo moet het btw-bedrag ten minste 50 euro zijn na afloop van een kalenderjaar. Als je een verzoek tijdens een kalenderjaar doet, over een periode van minstens drie maanden, dan moet het btw-bedrag minstens 400 euro zijn.
 
Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk om in niet EU-landen in rekening gebrachte btw terug te vragen. Hiervoor moet je contact opnemen met de belastingdienst in het betreffende land.
 

Indienen voor 1 oktober

Je verzoek moet je indienen voor 1 oktober in het daarop volgende jaar. Dat betekent dus dat je het verzoek om teruggave van de in 2017 betaalde btw uiterlijk op 1 oktober 2018 moet indienen.

 

Aangifte omzetbelasting

Als je in een ander EU-land wel btw moet betalen, doe je daar ook aangifte van de omzetbelasting. Op deze aangifte omzetbelasting kun je meestal de buitenlandse voorbelasting van de verschuldigde btw aftrekken. Hiervoor moet je je als ondernemer in het betreffende EU-land laten registreren.
 

Ondernemen over de grens gaat makkelijker als je de taal van de ander spreekt en de zakelijke cultuur begrijpt. Zet die extra stap en investeer tijd en energie om een voorsprong op te bouwen bij internationaal zakendoen. Leer hier meer over de mogelijkheden. 


Webinar Import: De hoogtepunten

11 oktober kwam Ruud Goesten van drankenimporteur A Brand New Day vertellen over zijn importsucces. Gemist? Bekijk hier de hoogtepunten, over marketing, logistiek en douanezaken.
webinar-import-hoogtepunten-19113104009.png

Nieuwe btw-heffing in de EU

Wat betekent dit voor mijn bedrijf?
De btw-heffing in Europa is vanaf 1 januari 2010 aangepast. Als je zaken doet met het buitenland, gaat er voor jou het een en ander veranderen.

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten