Hoe zorg ik ervoor dat mijn personeel de veiligheidsregels handhaaft?

Wat doet werkdruk met het veiligheidsgevoel van mijn personeel?
Hoge werkdruk of een (organisatie)verandering veroorzaakt bij werknemers veel onrust en onzekerheid. De ontstane spanning verhoogt de kans op ongevallen. Hoe behoud je de veiligheid op de werkvloer?
 
1. Communiceer
Een reorganisatie zorgt vaak voor onrust onder werknemers. Zeker als ze niet weten wat het precies inhoudt, ontstaat er speculatie en vermindert de focus op veiligheid. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om veranderingen helder te communiceren. Hoe beter je werknemers weten wat er te gebeuren staat en wat de veranderingen voor hen betekenen, hoe meer ze erin berusten.
 
2. Wees betrokken
Ben je betrokken bij je werknemers en geïnteresseerd in hen, dan merk je sneller wanneer een werknemer niet goed in zijn vel zit en hij de werkdruk of veranderingen niet aankan. Misschien speelt er bij een van je werknemers een scheiding of een financieel probleem en wordt zijn werk hem sneller teveel. Zoiets kan ten koste gaan van de prestaties en veiligheid van je werknemer. Is hij niet geconcentreerd, wordt hij slordig en gaat hij fouten maken.
 
3. Zorg voor continuïteit
Ook tijdens een reorganisatie is het belangrijk dat je de continuïteit bewaart en daarin blijft investeren. Een vaste (kleine) kern zorgt op de lange termijn voor een sterk bedrijf. Bovendien geeft het mensen meer rust, waardoor de kans op ongevallen afneemt.
 
4. Grijp in
Wordt de (ervaren) werkdruk te hoog, grijp dan tijdig in. Een mens houdt van presteren, maar dat mag niet te lang duren. Pleeg je roofbouw op je mensen, dan gaat dat ten koste van de veiligheid. De meeste ongelukken gebeuren immers in een onbewaakt moment in de laatste minuut. Als leider heb jij de verantwoordelijkheid om de periode van drukte niet te lang te laten duren.


Dossiers

Coachend leidinggeven, hoe doe ik dat?

Vijf tips om je medewerkers te coachen
Als leidinggevende zie je het liefst dat iedere werknemer optimaal presteert. De manier waarop jij aanstuurt heeft daar invloed op. Geef leiding op...

Checklist voor goed leiderschap

Personeel inspireren en stimuleren
Ben jij een goede leider of kun je nog ondersteuning gebruiken? De manier waarop jij je bedrijf aanstuurt, heeft invloed op hoe je personeel...

Reorganisatie? Inspiratie!

9 tips om blijvend personeel positief te houden
Hoe zorg je dat je medewerkers positief blijven tijdens een organisatieverandering?

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten