Vraag van de week

Nieuws

Vakantie-uren: hoeveel, verval & uitbetaling

Houd de vakantie-uren van jouw werknemer altijd nauwkeurig bij!

De zomer staat voor de deur. De vakantie komt er weer aan. Heerlijk! Alhoewel: het levert soms ook de nodige meningsverschillen op tussen werkgever en werknemer. Hoeveel vakantiedagen heeft jouw werknemer precies meegenomen uit vorig jaar, welke dagen zijn inmiddels vervallen en hoe zit het nou met wettelijk en bovenwettelijke vakantiedagen? Dit zijn slechts enkele van de vele vragen als het gaat om opgebouwde vakantie-uren. Tijd om hierin algemene duidelijkheid te scheppen en je geheugen wat op te frissen, zodat dit onderwerp jou als werkgever in de toekomst geen hoofdbrekens meer kost.

25 september 2019 3 minuten

Hoe financier ik mijn innovatie?

Tips over het gebruik van subsidies om je idee te financieren

Regelmatig bellen ondernemers ons met de vraag hoe ze hun innovatief idee concreet kunnen maken en in de markt kunnen zetten. Vaak is het probleem dat ze geen geld hebben en opzoek zijn naar partijen die willen financieren. Banken en investeerders financieren geen plannen, maar bedrijven met producten die omzet opleveren.

25 februari 2018 2 minuten

Waar moet ik rekening mee houden als ik de auto van de zaak ook privé gebruik?

VRAAG VAN DE WEEK 04

Bij een auto van de zaak is het privégebruik een zogenoemde belastbare dienst en daar over dient btw berekend te worden. Deze 'btw-correctie' geef je aan in het laatste tijdvak per jaar voor de omzetbelasting. Het privégebruik kun je opmaken uit je rittenadministratie.               

27 januari 2018 2 minuten

Vermelding handelsregisternummer nu ook verplicht bij emails

DE VRAAG VAN WEEK 17

Per 1 juli 2008 treedt de nieuwe Handelsregisterwet in werking. Daarbij gaat het nieuwe handelsregister functioneren als een nieuw integraal, digitaal basisregister van ondernemingen en andere rechtspersonen. In de nieuwe Handelsregisterwet zijn drie belangrijke wijzigingen voor ondernemingen opgenomen.

01 september 2016 2 minuten

Wat kan ik doen tegen een uitgesproken faillissement?

VRAAG VAN DE WEEK

Stel dat er faillissement wordt uitgesproken met jouw bedrijf als lijdend voorwerp, zonder dat daar financieel gezien aanleiding voor is. Misschien is er sprake geweest van een laksheid vanuit je schuldeiser, of mischien wel van jouw kant. Of er is sprake van oneigenlijke drukuitoefening, of miscommunicatie. Wat doe je als dit jou overkomt?

06 februari 2014 3 minuten

Wat als ik een factuur niet kan betalen?

Wees duidelijk en tref een regeling

Het is natuurlijk belangrijk dat je klanten je facturen betalen. Zo hou je je bedrijf draaiende. Maar wat als je zelf een rekening ontvangt die je niet kan betalen? Je leveranciers zullen proberen hun geld terug te krijgen, wat zelfs het einde van je onderneming zou kunnen betekenen. Maar zover hoef je het niet te laten komen.

20 september 2013 1 minuten

Wedstrijden Oranje kijken in je bedrijf

Moet ik BUMA een vergoeding betalen?

Met het EK in het vooruitzicht overweeg je om met je personeel gezamenlijk naar de wedstrijden van het Nederlands elftal te kijken. Moet je dan nog een of andere vergoeding betalen aan de BUMA of vergelijkbare instantie?

15 augustus 2012 2 minuten

Hoe werkt deeltijdontslag?

DE VRAAG VAN WEEK 6

Sinds het begin van de kredietcrisis is je omzet met 25% gedaald. Te weinig om gebruik te kunnen maken van de bijzondere regeling voor de werktijdverkorting voor je werknemers. Maar als de loonkosten niet op korte termijn gaan dalen, zijn de gevolgen nog veel erger. Wat nu?

02 mei 2012 3 minuten

Hoe blijf ik op de hoogte van aanpassingen aan wetten en regels?

Hoe houd ik aanpassingen in de gaten?

Met regelmaat van de klok worden wetten en regels gewijzigd, ingevoerd of afgeschaft. Als burger, en des te meer als ondernemer, zie je misschien door de juridische bomen het bos niet meer.

02 januari 2012 1 minuten

ZEZ-uitkering voor zwangere onderneemsters

DE VRAAG VAN WEEK NR 29

In tegenstelling tot zwangere werkneemsters kregen zelfstandige onderneemster geen enkele uitkering wanneer zij zwanger waren. Sinds juni 2008 hebben zij ook recht op een uitkering op basis van de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ). Hoe werkt dat?

01 juli 2009 2 minuten

Wat betekenen de maatregelen van het kabinet voor mij als ondernemer?

DE VRAAG VAN WEEK 15

‘Vakcentrales weten schade van crisispakket beperkt te houden’, schreeuwt de ene krantenkop. ‘Aan de zeven magere jaren ontkomt Nederland niet’, doet de andere. Maar wat betekenen de crisis en de maatregelen nou concreet voor ondernemers?

06 april 2009 3 minuten

Hoe krijg ik mijn bedrijfsnaam van andermans website verwijderd?

VRAAG VAN DE WEEK 51

Ik ben importeur en een voormalige klant van mij heeft onjuiste informatie over mijn bedrijf op zijn website geplaatst. Bovendien heeft hij een aantal foto’s van onze producten geplaatst die hij nooit kan leveren aan consumenten. Wat kan ik ondernemen om deze beschuldigingen en onjuiste informatie van zijn website te laten verwijderen?

28 januari 2009 2 minuten

Hoe wordt een geschil tussen webwinkelier en klant beslecht?

DE VRAAG VAN WEEK 5

In geval van een conflict tussen een webwinkelier en een consument is de stap naar de rechter niet een efficiënte oplossing. De hoge kosten van deze procedure en de lange wachttijden zorgen ervoor dat de deuren worden geopend voor buitengerechtelijke geschillenbeslechting.

28 januari 2009 2 minuten