Veilig online ondernemen

Voorkom schade en beveilig je digitale werkomgeving

We ondernemen met zijn allen veel meer digitaal en online. Besturingssystemen, programma’s, applicaties: in je bedrijf kun je het niet meer wegdenken. En maken online criminelen slim gebruik van. Zij vinden digitale achterdeuren, misleiden je medewerkers om geld over te maken en stelen (klant)gegevens. Daar wil je jouw bedrijf tegen wapenen.

Het risico op brand binnen je bedrijf is 1 op 8000, het risico op een cyberincident 1 op 8. De vraag is dus niet of, maar wanneer cybercriminelen bij jouw bedrijf komen kijken. Met kennis, goede voorbereiding en een helder stappenplan zorg jij dat ze jouw bedrijf overslaan.

Op deze themapagina vind je praktische antwoorden op vragen als:

  • Wat is cybercrime?
  • Hoe begin ik met mijn online beveiliging?
  • Waar moet ik op letten als ik nieuwe leveranciers en partners kies?
  • Hoe voorkom ik dat cybercriminelen via mijn medewerkers binnenkomen? 
  • Hoe beveilig ik mijn laptop tegen online criminaliteit?

Wat is cybercrime?

Alle vormen van cybercrime met een toelichting

Cybercrime komt steeds vaker voor, toch is voor veel ondernemers nog niet helemaal duidelijk: wat is cybercrime? Helaas is de kans groot dat je daar snel achter komt, want het aantal meldingen van cybercrime blijft stijgen. In de eerste vier maanden van 2021 waren er 5043 meldingen, in de eerste vier maanden van 2022 waren dat er al 6809. Hoog tijd om je te verdiepen in cybercrime en hoe jij je onderneming ertegen wapent.

Hoe beveilig ik mijn laptop?

Bescherm persoonlijke gegevens op je laptop

Een laptop geeft je de vrijheid om overal en altijd te werken. Handig voor jou, maar ook voor cybercriminelen. Je bent nu niet alleen actief op het beveiligde netwerk op kantoor, maar ook thuis en onderweg. Voorkom dat criminelen toegang krijgen tot de gegevens op je laptop en neem deze voorzorgsmaatregelen.

Hoe word je cyberweerbaar als mkb’er?

Bescherm je bedrijf tegen cybercrime

Waarom moet je cyberweerbaar zijn? Wat valt er bij mij nou te halen? Wellicht denk je zo over het risico op een cyberaanval. Maar wist je dat die tegenwoordig groter is dan de kans op een brand? Door deze onderschatting hebben veel ondernemers hun cybersecurity niet of niet voldoende op orde. In dit artikel lees je meer over het beschermen van je bedrijf tegen cyberaanvallen. Het is volgens alle experts namelijk niet de vraag òf je gehackt wordt, maar wanneer. En als die aanval komt, dan wil je voorbereid zijn.

Alles over het datalek: voorkomen én genezen

Je medewerkers als eerste verdedigingslinie

Een datalek heb je sneller dan je denkt. Met één klik op een verkeerde link ben je belangrijke documenten kwijt en met een zoekgeraakte USB-stick ligt privacygevoelige informatie op straat. Wat is een datalek, hoe voorkom je het en wat moet je doen als je er toch mee te maken krijgt?

Voorkom cybercrime met voorbereiding en de juiste partners

Zijn jouw leveranciers veilig genoeg?

Nederlandse bedrijven geven gemiddeld minder geld uit aan cybersecurity dan aan de koffieautomaat. Goede koffie is belangrijk, maar het is belangrijker dat je bedrijf beveiligd is tegen cybercrime. Om dit te voorkomen, is meer nodig dan een meeting en een beleid. Je zult je digitale omgeving moeten beveiligen. Een onderdeel daarvan is het kiezen van de juiste leveranciers en partners. Waar moet je op letten en wat kun je zelf doen?

Cyberaanval: stappenplan voor ondernemers

Bescherm jezelf tegen hackers/malware

Zes op de tien ondernemers is ooit slachtoffer geworden van een cyberaanval. Daarom is een stappenplan tegen cyberaanvallen geen overbodige luxe. Niet alleen om inzicht te krijgen in de risico’s en kwetsbaarheden, maar ook om snel te kunnen handelen als je slachtoffer bent van cybercriminelen.