Veilig online ondernemen

Voorkom schade en beveilig je digitale werkomgeving

We ondernemen met zijn allen veel meer digitaal en online. Besturingssystemen, programma’s, applicaties: in je bedrijf kun je het niet meer wegdenken. En maken online criminelen slim gebruik van. Zij vinden digitale achterdeuren, misleiden je medewerkers om geld over te maken en stelen (klant)gegevens. Daar wil je jouw bedrijf tegen wapenen.

Het risico op brand binnen je bedrijf is 1 op 8000, het risico op een cyberincident 1 op 8. De vraag is dus niet of, maar wanneer cybercriminelen bij jouw bedrijf komen kijken. Met kennis, goede voorbereiding en een helder stappenplan zorg jij dat ze jouw bedrijf overslaan.

Op deze themapagina vind je praktische antwoorden op vragen als:

  • Wat is cybercrime?
  • Hoe begin ik met mijn online beveiliging?
  • Waar moet ik op letten als ik nieuwe leveranciers en partners kies?
  • Hoe voorkom ik dat cybercriminelen via mijn medewerkers binnenkomen? 
  • Hoe beveilig ik mijn laptop tegen online criminaliteit?

Social engineering: zo werkt het

Herken de gevaren en laat je niet manipuleren

De zwakste schakel in je cybersecurity? Dat is de mens (lees: jijzelf en je personeel). En dat weten cybercriminelen ook. Die spelen daar gretig op in met social engineering, ook bekend als sociale manipulatie. Lees hier wat deze vorm van cybercriminaliteit precies inhoudt, in welke vormen cybercriminelen het toepassen en hoe iedereen binnen je bedrijf de gevaren leert herkennen.

Multifactorauthenticatie: waarom is dit belangrijk?

Extra beveiligingslagen om cybercriminelen te weren

Inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord is tegenwoordig niet meer voldoende. Een wachtwoord kan gekraakt worden. Of op straat belanden na een grootschalige hack. Bouw daarom extra beveiligingslagen in. Hiermee voorkom je dat internetcriminelen toegang krijgen tot belangrijke bedrijfsaccounts. Dit doe je met multifactorauthenticatie. Wat het precies is en waarom het zo belangrijk is, lees je hier.

Wat is spear phishing en hoe voorkom je het?

Herken rode vlaggen en werk aan je cybersecurity

Ontvang je weleens e-mails van bekende afzenders die specifiek aan jou zijn gericht, maar waar een vreemd luchtje aan zit? Dan ben je waarschijnlijk het doelwit van spear phishing. Dit is een gerichte, gepersonaliseerde variant van het ‘gewone’ phishing. Hier lees je wat spear phishing precies is, hoe je rode vlaggen herkent en welke voorzorgsmaatregelen je treft om die gevaarlijke speren te ontwijken.

Wat is cybercrime?

Bekende vormen van cybercrime en tips om jezelf te wapenen

Cybercrime is een plaag die steeds meer slachtoffers maakt. Het aantal meldingen neemt exponentieel toe en de kans is groot dat je bedrijf er vroeg of laat mee in aanraking komt. Hoog tijd dus om je te verdiepen in de verschillende vormen van cybercrime. Met een stukje kennis en waardevolle tips ben je beter voorbereid op een cyberaanval.

Hoe beveilig ik mijn zakelijke laptop?

Bescherm de zakelijke laptops van jezelf en je medewerkers

Een zakelijke laptop geeft jezelf en je medewerkers de vrijheid om overal en altijd te werken. Handig voor hen, maar ook voor cybercriminelen. Je medewerkers zijn nu niet alleen actief op het beveiligde netwerk op kantoor, maar ook thuis en onderweg. Voorkom dat criminelen toegang krijgen tot de gegevens en neem deze voorzorgsmaatregelen.

Hoe word je cyberweerbaar als mkb’er?

Bescherm je bedrijf tegen cybercrime

Waarom moet je cyberweerbaar zijn? Wat valt er bij mij nou te halen? Maar wist je dat de kans op een cyberaanval tegenwoordig groter is dan brandschade? In dit artikel lees je meer over het beschermen van je bedrijf tegen cyberaanvallen. Het is volgens experts namelijk niet de vraag óf je gehackt wordt, maar wanneer. En als die aanval komt, dan wil je goed voorbereid en cyberweerbaar zijn.

Alles over het datalek: voorkomen én genezen

Je medewerkers als eerste verdedigingslinie

Een datalek heb je sneller dan je denkt. Met één klik op een verkeerde link ben je belangrijke documenten kwijt en met een zoekgeraakte USB-stick ligt privacygevoelige informatie op straat. Wat is een datalek, hoe voorkom je het en wat moet je doen als je er toch mee te maken krijgt?

Voorkom cybercrime met voorbereiding en de juiste partners

Zijn jouw leveranciers veilig genoeg?

Nederlandse bedrijven geven gemiddeld minder geld uit aan cybersecurity dan aan de koffieautomaat. Goede koffie is belangrijk, maar het is belangrijker dat je je wapent tegen cybercrime. Je zult je digitale omgeving dan ook moeten beveiligen. Een onderdeel daarvan is het kiezen van de juiste leveranciers en partners. Waar moet je op letten en wat kun je zelf doen?

Cyberaanval: stappenplan voor ondernemers

Bescherm jezelf tegen hackers/malware

Zes op de tien ondernemers is ooit slachtoffer geworden van een cyberaanval. Daarom is een stappenplan tegen cyberaanvallen geen overbodige luxe. Niet alleen om inzicht te krijgen in de risico’s en kwetsbaarheden, maar ook om snel te kunnen handelen als je slachtoffer bent van cybercriminelen.