Verzuim onder controle

Denk vooruit en voorkom financiële verrassingen

Ziekte en verzuim: je krijgt er vroeg of laat mee te maken. Volledig voorkomen is onmogelijk, goed voorbereid zijn gelukkig niet. Als ondernemer kun je dit op verschillende manieren doen. Onder andere door inzicht, kennis en eventuele verzekeringen. Op deze themapagina vind je informatie, tips en tools om verzuim onder controle te houden.

Als ondernemer zie je altijd kansen. Die beren op de weg? Daar deal je wel mee als het zover is. Maar doe je dit met verzuim, dan kunnen de kosten snel oplopen. Wist je dat 1 langdurig zieke medewerker je méér dan € 90.000,- kan kosten? Geld dat je liever ergens anders voor gebruikt. Denk vooruit en voorkom financiële verrassingen in de toekomst: zo houd je je verzuimkosten onder controle en weet je wat je kunt doen om verzuim te voorkomen en te beperken. Deze themapagina helpt je aan antwoorden, handige tips en praktische kennisartikelen, zoals:

  • Wat kost een zieke werknemer?
  • Wat is een verzuimprotocol en hoe stel ik het op?
  • De rechten en plichten bij zwangerschap van een medewerker
  • Corona, vaccinatie en verzuim: het antwoord op veelgestelde vragen
  • Failliet gaan door een zieke werknemer, kan dat?

Ontzorging bij verzuim: 6 tips

Standaard bij de MKB verzuim-ontzorgverzekering, interessant voor iedereen

Als je werknemer langdurig ziek wordt, dan kunnen de kosten hard oplopen. Je kunt je hiervoor verzekeren. Sinds 2020 kun je gebruik maken van de MKB verzuim-ontzorgverzekering. Dit is een verzuimverzekering met wettelijk geregelde kwaliteitseisen. Ook bij een ‘gewone’ verzuimverzekering is het interessant om naar deze aandachtspunten te kijken.

Rechten en plichten bij zwangerschap van je medewerker

Mijn werknemer krijgt een kind, en nu?

Je werknemer kondigt aan: 'Ik ben zwanger'. Wat zijn de rechten van je medewerker vanaf dit moment en wat zijn jouw plichten? Hier vind je een handig overzicht vanaf de zwangerschap tot zes maanden na de bevalling.

Wat is een verzuimprotocol en hoe stel ik die op?

Protocol voor verzuim

In een verzuimprotocol leg je vast wat de verantwoordelijkheden van jou en je werknemers zijn bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Hoe stel je zo’n protocol op?

Wat kost een zieke werknemer? Bereken je kosten

Een zieke werknemer kost 250 tot 400 euro per dag.

Wat kost het je als een werknemer tijdelijk of langdurig uitgeschakeld is door ziekte? Waaruit bestaan de kosten voor ziekteverzuim en hoe kun je die kosten drukken of voorkomen? Dat lees je in dit artikel.

Corona, vaccinatie en verzuim

Het antwoord op veelgestelde vragen

De vaccinaties tegen corona zijn in volle gang: mooi nieuws richting het ‘normale’ leven - maar ook bron van vragen. Kun je van werknemers verwachten dat ze een prik halen? En als ze hem niet halen en wel ziek worden, moet je dan loon doorbetalen? Hier vind je het antwoord op de meestgestelde ondernemersvragen over corona, vaccinatie en verzuim.