Ondernemen als ZZP'er

Alles over starten van je eigen bedrijf en waar je rekening mee moet houden als zelfstandig ondernemer.

MKB Servicedesk is niet alleen een bron van informatie voor het midden-en kleinbedrijf in Nederland, maar ook voor ZZP’ers en freelancers.

Bij het wisselen van een baan in loondienst naar een het zelfstandig ondernemerschap. krijg je te maken met regels en voorwaarden waar je éénmanszaak aan moet voldoen.

In deze themapagina lees je alles over o.a.:

  • de inrichting van je nieuwe werkplek
  • actuele fiscale regelingen en subsidies
  • je aansprakelijkheid als ondernemer en hoe die te verzekeren
  • waarom het afsluiten van een AOV verstandig is

Wat is de Tozo voor zzp’ers?

Tozo beëindigd per 1 oktober 2021

Het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (Bbz), de bijstandsuitkering voor zelfstandig ondernemers, was tijdens corona tijdelijk verruimd en heet Tozo: Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Wat houdt de regeling in?

Zelfstandigenaftrek 2021 en 2022: zo krijg jij 'm ook (calculator)

Calculator: bereken de zelfstandigenaftrek in jouw situatie

Als ondernemer kun je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Je hebt recht op deze fiscale aftrekpost als je aan een aantal gestelde criteria voldoet. Een belangrijke is het urencriterium.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering, niets voor mij?

Hoe zit het nu écht met een AOV voor zzp’ers

Slechts 1 op de 5 zelfstandigen is verzekerd tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Voor sommigen is dat niet zo erg, omdat zij bijvoorbeeld ook nog in loondienst werken of een partner hebben die genoeg verdient. Maar heb je je inkomsten als zzp’er wél nodig om je levensstandaard te kunnen handhaven? Dan is het verstandig om je te verdiepen in de mogelijkheden om inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid door ziekte of een ongeval te voorkomen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kan dit.

Welke aansprakelijkheden kun je verzekeren als zzp’er?

Zes risico’s waartegen je je als zzp’er zeker wil indekken

Geen enkele zzp’er wil een schadeclaim aan zijn of haar broek. Toch kan er iets gebeuren tijdens je werkzaamheden waardoor jij verantwoordelijk bent voor de ontstane kosten. Als je dit uit eigen zak moet betalen, kan dit flink in de papieren lopen. Een optie is dan om je te verzekeren voor aansprakelijkheid. Dit zijn de zes soorten aansprakelijkheid, waar je als zzp’er tegen kunt verzekeren.