Bijtelling grijs kenteken

Bereken de bijtelling voor een bestelauto op grijs kenteken

12 augustus 2022 4 minuten

Heel wat ondernemers rijden een bestelauto of bestelbus op grijs kenteken. Hoe zit het met een grijs kenteken en bijtelling? En hoe zit het met bpm? Je leest het in dit artikel.

Wat is grijs kenteken?

Een auto op grijs kenteken is een auto die de Belastingdienst ziet als een bestelauto van een bedrijf. Het kenteken is natuurlijk gewoon geel, net als andere kentekens in Nederland. Maar ‘vroeger’ was een deel van het kentekenbewijs grijs, vandaar nog de benaming grijs kenteken. Je kunt een grijs kenteken herkennen aan het feit dat het kenteken begint met een B of een V.

Wanneer grijs kenteken?

Een auto krijgt een grijs kenteken als het voor de Belastingdienst voldoet aan de eisen voor een bestelauto. Een paar van die eisen zijn: De auto…

  • Is bestemd en ingericht voor het vervoer van goederen

  • Heeft een grote laadruimte met vaste, vlakke laadvloer

  • Heeft geen zitplaatsen in de laadruimte

Ondernemers die een auto op grijs kenteken rijden, betalen een stuk minder wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) dan particulieren. Dat is gedaan om particulieren te ontmoedigen rond te rijden in bestelauto’s. Bestelauto’s zijn namelijk in eerste instantie bedoeld voor ondernemers zoals zzp’ers. Een particulier die een bestelauto rijdt, profiteert niet van de voordelen die ondernemers genieten.

Je bent dus qua wegenbelasting voordeliger uit als je een bestelauto op grijs kenteken rijdt. Nog een voordeel voor ondernemers is de bpm. 

Geen bpm grijskenteken

Normaal gesproken betaal je bij de aanschaf van een nieuwe auto Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen (bpm). Als je ondernemer bent en een nieuwe bestelauto koopt, ben je vrijgesteld van bpm. Natuurlijk moet je dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals:

  • Je hebt een btw-nummer

  • Je gebruikt de bestelauto voor meer dan 10% voor je onderneming

Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, moet je alsnog bpm betalen. Je moet ook alsnog de bpm afdragen als je de bestelauto binnen 5 jaar aan iemand verkoopt die de auto niet zakelijk gaat gebruiken. Na 5 jaar is een auto op grijs kenteken vrij van bpm.

Bijtelling grijs kenteken

De bijtellingsregels voor auto’s op grijs kenteken zijn in principe gelijk aan de bijtellingsregels voor andere auto’s. Dus als zzp’er met een auto op grijs kenteken krijg je te maken met fiscale bijtelling als je je bestelauto meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt. Deze fiscale bijtelling moet je berekenen over de cataloguswaarde van de auto.

Standaardtarief

De standaard bijtelling in 2022 is 22% over de cataloguswaarde van je bestelauto. Je telt dus 22% van de cataloguswaarde bij je loon op. Daar betaal je belasting over. Het belastingtarief dat je betaalt is afhankelijk van de belastingschijf waar je invalt.

Bijtelling elektrische bestelauto’s

Voorheen kreeg je flinke korting op het bijtellingstarief als je een elektrische bestelauto reed. Inmiddels (in 2022) is die korting minder geworden en is er een kortingstarief van 16%. In 2022 betaal je voor een emissieloze bestelauto 16% bijtelling over de cataloguswaarde tot € 30.000. Over de prijs daarboven geldt het normale tarief van 22%.  De komende jaren zal dat tarief voor alle soorten bestelauto’s 22% worden. Het voordeel van emissieloos rijden valt dan dus weg. Dat maakt het overigens aantrekkelijker om nu te kiezen voor een duurzame auto, want je houdt 5 jaar lang hetzelfde bijtellingstarief.

Jong gebruikte auto op grijs kenteken

Het bijtellingstarief blijft dus 5 jaar lang verbonden aan een auto. Dat betekent dat een jong gebruikte elektrische bestelauto qua bijtelling interessant kan zijn, omdat die nog in een lager bijtellingstarief vallen. Dus als je gaat voor een jong gebruikte bestelauto, dan kan dat je flink voordeel opleveren.

Bekijk de bijtellingstarieven grijs kenteken hieronder.

CO2-emissie2017201820192020202120222023202420252026
04%4%4%8%12%16%16%16%17%22%
> 022%22%22%22%22%22%22%22%22%22%

Voorbeeldberekening

Stel je koopt als zzp’er een auto op grijs kenteken met een cataloguswaarde van € 25.000. Het bijtellingstarief van deze auto is 22%. De bijtelling die je dan bij je loon moet optellen:

22% van € 25.000 = € 5.500

Stel dat je qua loon in belastingschijf 1 valt, met een percentage van 37,07%. Wat je betaalt is dus:*

37,07% van € 5.500 = € 2.038,85

* Dit is een vereenvoudigde berekening.

Bijtelling berekenen (grijs kenteken)

Wil je direct weten hoeveel je uiteindelijk moet betalen? Maak dan gebruik van de rekentool Bijtelling berekenen. In principe kun je deze rekentool gebruiken voor alle soorten auto’s.

Grijs kenteken zonder bijtelling

Er zijn ook manieren om geen bijtelling te betalen voor je bestelauto op grijs kenteken. Als je onder de 500 privékilometers per jaar blijft, betaal je natuurlijk geen bijtelling. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je onder die 500-grens door een rittenregistratie bij te houden.

Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto

Wat overigens handiger is: Je kunt ook een verklaring Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto indienen bij de Belastingdienst. Dan hoef je geen rittenregistratie bij te houden. De Belastingdienst zal wel controleren of je de bestelauto ook echt alleen maar zakelijk gebruikt aan de hand van flitspalen en andere steekproeven. En natuurlijk: als je de auto ook privé gaat gebruiken, moet je deze verklaring weer intrekken.

Bijtelling grijs kenteken afkopen

Je kunt als werkgever de bijtelling van je bestelauto ook afkopen, bijvoorbeeld als de auto willekeurig gebruikt wordt door verschillende werknemers. De bijtelling van een auto op grijs kenteken afkopen kost € 300 per jaar. Dat is op zich goed te doen!

Lees meer tips om minder bijtelling te betalen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.